«Наші студенти руйнують будь-які стереотипи», - керівник провідного Тренінг-центру QALight

12525524_998357296924249_4897942065972151595_o

Вже на початку вересня у Львові відкриють представництво QALightпровідного тренінг-центру в Україні. Впродовж трьох років роботи тут підготували близько двох тисяч спеціалістів, які сьогодні працюють у топових міжнародних IT-компаніях.

DSC_0207

 

Про відкриття представництва у Львові, вимоги до вступників, переваги навчання і перспективи випускників поговорили з керівником одного з найбільших тренінг-центрів в Україні Миколою Бобошко.

— Згодом QALight з’явиться  у Львові, а на початку вересня розпочнуться перші навчальні курси. Чому Ви наважилися на цей крок?

Звичайно ж,  відкриття центру QALight у Львові нам вигідне з погляду бізнесу. Це місто з величезним потенціалом в IT і, до того ж, воно розташоване близько до Європи. У Львові є чимало міжнародних компаній, які  постійно потребують  якісних і професійних кадрів.

У цій сфері я працюю близько 15-ти років і добре знаю, що на ринку зараз гостра нестача таких фахівців. Тому ми з QALight робимо все, аби цей дефіцит мінімізувати. Ціль нашого центру –  підготувати якомога більше кваліфікованих  IT-спеціалістів, а також створити пласт успішних людей, які не існують, а гідно живуть в Україні.

— QALight у Києві на ринку IT відомий вже досить добре. Розкажіть, що спільного матиме з ним  тренінг-центр у Львові?

QALight у Львові – це точна копія нашого київського тренінг-центру –  з тими ж цілями, ідеями та цінностями. Ми прагнемо дати  студентам лише потрібні знання і вже маємо показові результати – наші випускники працевлаштовані у топових IT-компаніях України та Європи, таких як Lohika, EPAM Systems, SoftServe та інші.

Навчальні курси QALight відрізняються від усіх інших хоча б тим, що ми не обіцяємо швидкого результату. У QALight курс «Автоматизоване тестування» триває два місяці, а ось «Базовий модуль з тестування» – шість місяців. Власне, один із основних напрямків підготовки у нас – це тестування програмного забезпечення. Ви ж розумієте, щоб навчитися тестувати програми і засвоїти такий величезний обсяг знань – одного або декількох місяців недостатньо.

Власне, я сам тестувальник, тому знаю, які знання і навички  актуальні для цього напряму, на що треба звертати увагу у викладанні. Ми пишаємося, що маємо потужну практичну  базу – всі студенти QALight працюють з реальними проектами.

13737706_1074189186007726_8953665837394059879_o

— Розкажіть детальніше про практичну частину навчання.

QALight має домовленності з компаніями-партнерами – ми з ними працювали або будемо працювати. Вони мають цікаві проекти, а ми –  хороших спеціалістів, у яких горять очі і які готові з ними працювати. Звичайно ж, підписуємо необхідні документи, наприклад NDA (Non-disclosure Agreement), так звану угоду про нерозголошення конфіденційної інформації з боку навчального центру. Так захищаємо партнерів від проблем, пов’язаних з витоком інформації.

— А щодо тренерів, вже відомо, хто  викладатиме у Львові?

Це принциповий для мене момент, адже ми прагнемо дати дійсно якісну і сучасну IT-освіту. Тому спершу навчальні курси викладатимуть київські тренери, з якими ми давно співпрацюємо і які зарекомендували себе з найкращого боку.

Власне,  я маю курс з тестування програмного забезпечення,  а також з time estimation, тобто студенти навчаться визначати, скільки часу знадобиться для запуску проектів. Додатково розповідатиму про складання резюме, а також проходження інтерв’ю у IT-компаніях – дуже корисні і необхідні сьогодні речі.

Інший насичений курс з «Основ Unix і мереж» читатиме Дмитро Сидоренко, який працює у київському QALight від моменту відкриття. Він спеціалізується на питаннях мережевої безпеки і працює у департаменті відомої французької компанії Total. Деякі курси читатимуть наші випускники, які вже займають керівні посади у провідних компаніях. Тестування навантаження викладатиме Святослав Сєвонькаєв, а курс з автоматизації –  Олена Єлісєєва.

Ми постійно оцінюємо роботу тренерів – як вони подають інформацію, наскільки корисні їхні заняття. Їм додатково проводимо тренінги з ораторського мистецтва, розробляємо новаторські методики викладання.

12885787_998357223590923_2025682149275922483_o

— Яких фахівців буде готувати QALight у Львові?

Спочатку – це наш основний профіль – тестувальники програмного забезпечення, але згодом ми розширимо кількість навчальних курсів. Це як програмування, так і інші напрями IT.

Маємо величезні плани – зараз готуємо у Києві декілька нових курсів, аналогів яких в Україні ще немає. Серед них підготовка DevOps інженерів – спеціалістів, які максимально збільшують ефективність і безпеку розробки програмного забезпечення. Звичайно ж, пізніше цей курс принесемо і до Львова.

— Чому QALight приділяє таку увагу підготовці спеціалістів з тестування? На них зараз найбільший попит?

Тому що з тестувальників ми можемо «вирощувати» професійних спеціалістів –  це можуть бути девелопери, бізнес-аналітики, менеджери. І тестувальником стати легше, ніж програмістом. Знову ж, наші випускники працюють фронтенд-девелоперами, Java-девелоперами як в Україні, так і в Європі.

Наприклад, щоб стати девелопером, потрібно здобути класичну університетську освіту, розумітися у побудові алгоритмів та інших тонкощах. А у тестувальників цей поріг входження в IT-сферу потребує менших зусиль.

— За якими принципами побудоване навчання у  QALight?

Ми наймали розробників, які створювали програмне забезпечення спеціально для QALight. Завдяки цьому наші студенти мають змогу пройти повний цикл навчання – від теоретичних до практичних  занять.

Наші студенти можуть обрати зручний для них графік і відвідувати заняття зранку або ввечері, у будні дні чи у вихідні. І це шість місяців безперервного навчання. У Львові навчання відбуватиметься у затишних аудиторіях Львівського інституту менеджменту. Вони обладнані сучасною технікою – екранами і проекторами, а також потужними ноутбуками для учнів, які не мають власних.

Розпочинаємо з тестування програмного забезпечення, потім йдуть профільні курси. Серед них «Основи Unix і мереж» або «SQL» – система керування базами даних. Потім додаємо дисципліни, які розширюють знання студентів.

Далі екзамен. Якщо студент його успішно склав – отримує сертифікат. І хочу наголосити, що наші дипломи впливають на працевлаштування випускників. Дехто з наших колишніх студентів продовжує навчання за кордоном, а хтось – отримує роботу чи не відразу після закінчення навчання у тренінг-центрі.

— А що після закінчення навчання – чи сприяє якось QALight подальшому кар’єрному зростанню студентів?

Вже понад три роки ми працюємо на ринку Києва і наш центр знають всі великі гравці ринку. Справді, я пишаюся, що наші учні  мають хороші посади чи не у кожній великій IT-компанії в Україні.

Якщо люди навчаються і працюють над собою, ми робимо все можливе, аби допомогти їм з працевлаштуванням. Іноді  навіть підписуємо документи з компаніями, щоб наші випускники могли піти до них на інтернатуру. Окрім того, до нас постійно звертаються рекрутери, які шукають спеціалістів як junior, так і senior рівнів.

— За якими критеріями обираєте студентів до QALight і чи треба мати технічну освіту, аби вступити до вас?

Ні, це не має бути обов’язково технічна освіта. Як показує досвід, одні з найкращих тестувальників, девелоперів або топ-менеджерів в IT-компаніях – це люди нетехнічних спеціальностей. Ми в QALight це добре розуміємо, тому для нас найважливіше – бажання студентів вчитися і розвиватися.

Чи не єдина вимога, продиктована реаліями сфери, – це володіння англійською мовою і її постійне вдосконалення. Треба постійно розмовляти англійською і опрацьовувати інформацію від замовників з Європи, США. Якщо ти не розумієш мови, то про що можна говорити?

У QALight навчаються навіть люди, яким далеко за 50 років. І вони реалізують неймовірні проекти, працюють у відомих IT-компаніях. Наші студенти руйнують будь-які стереотипи і щодня мотивують нас. Просто потрібно звикнути до щоденної важкої роботи над собою.

Мар'яна ТКАЧЕНКО

®

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: