Багач, бідняк: рейтинг найзаможніших депутатів Галичини

613155_686381_1332950715

Найбагатшими депутатами є львівський представник БПП Остап Доскіч, який володіє майже 50 млн грн, та його франківський однопартієць Володимир Балагура, який у 2015 році заробив понад 20 млн грн.

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії «Стеж за грошима» підготував огляд найбагатших депутатів міськрад Львова, Івано-Франківська та Тернополя. Журналісти сформували рейтинг галицьких багатіїв із найвищими доходами та з найбільшими статками. Інформацію взято із депутатських декларацій за 2015 рік.

Заможні спадкоємці та успішні підприємці

1

Найбагатшим міським депутатом Галичини виявився представник Львівської міської ради Остап Доскіч, що є висуванцем від Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Доходи Доскіча та членів його сім’ї минулого року становили майже 28 млн грн. Сюди увійшли 92 тис. грн зарплати, 1 млн грн доходу від передачі в оренду, та 27 млн грн, які депутат отримав у спадок. В усному коментарі аналітику ЧЕСНО Ігорю Фещенку депутат розповів, що отримав ці гроші від батьків, які займалися бізнесом, зокрема орендою.

Доскіч у своїй декларації  у графі «спадщина» вказав 26,6 млн грн, також депутат зазначив, що вніс 26,1 млн грн до статутного капіталу. Оскільки суми майже однакові, у журналістів руху ЧЕСНО виникло запитання - це ті самі гроші, чи мова йде про різні кошти?

«Цікаво, що депутат не одразу зміг відповісти на це питання і взяв коротку паузу для консультації по телефону. Повернувшись до розмови, Доскіч сказав, що це різні суми. Так ми з’ясували, що  львівський депутат є одним з найбагатших депутатів місцевих рад в Україні і його статки становлять понад 50 мільйонів гривень», – каже Ігор Фещенко, аналітик ЧЕСНО у Львові.

Згодом, коли Остап Доскіч коментував наш матеріал на власній Facebook-сторінці він зазначив: «Я далекий від думки, що нині є найбагатшим депутатом місцевих рад. Однак при чесному декларуванні прибутків, як виявилося, ним є».

2

Фото зі сторінки Остапа Доскіча у Facebook

Окрім цього Доскіч володіє 2 будинками, 5 квартирами у Львові та 1 в Києві. Ще 2 будинки та 3 львівських квартири перебувають у власності членів його сім'ї. Має Мersedes S-class 2008 року випуску, на сім'ю записано дві автівки — Toyota Land Cruiser Prado 2007 року та Subaru Forester 2006 року випуску. Загалом депутат вписав у свою декларацію нерухомого майна майже на 70 пунктів.

Депутат є фінансовим директором ПП «Фірма «Галич-Кабель». У міській раді головує у комісії інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики.

Депутат Івано-Франківської міської ради, забудовник Володимир Балагура у 2015 році задекларував більше 20 млн грн доходу. Зарплата становить всього 66 тис. грн, 19,92 млн грн він отримав від ведення підприємницької діяльності. Того ж року на банківський рахунок Балагура поклав ще півмільйона. Окрім того, члени сім’ї декларанта (у документі вказано тільки дружину Марію Балагуру) внесли 2,1 млн грн до статутного капіталу підприємства. «Наші гроші» інформують, що це був внесок у ПП «Гаразд-України буд». У міській раді депутат входить до депутатської комісії з питань містобудування та земельних відносин та тимчасової комісії щодо забудови навколо міського озера Франківська.

3

Фото з сайту galka.if.ua

Балагура — комерційний директор будівельної компанії «Ярковиця», яка записана на брата Степана Балагуру. За інформацією «Наших грошей», депутат нібито володіє будівельною компанією «Альянс БВО». Донедавна йому також належала компанія «Тріо-буд» та підприємство «Перша торгівельна», яка тепер записана на брата Василя Балагуру. Дружині депутата належала фірма «Альянс-Б», зараз діяльність цієї компанії припинено.

Спільний сімейний дохід депутата Львівської міської ради від партії «Самопоміч»  Романа Федишина у 2015 році становив більше 3 млн грн. З них  400 тис. грн — його зарплата, 1,6 млн грн у депутата та 0,5 млн «процентів, дивідендів» сім’ї. Окрім того, Роман Федишин вніс трохи більше 2 млн грн до статутного капіталу підприємства. За даними держреєстру, депутат є співзасновником ТзОВ «РСП «Шувар» (відомий львівський ринок сільськогосподарської продукції),  у декларації Федишин вказав себе радником генерального директора цієї компанії.

4

Фото з сайту latifundist.co

Федишину належать  підприємство «Холдінвестгруп» і фірма «Сіліцій».  У міській раді є заступником голови комісії з питань фінансів та планування бюджету.

5

Фото зі сторінки Петра Ландяка у Facebook

Депутат від «Громадянської позиції» у Тернопільській міській раді Петро Ландяк задекларував минулого року 2,5 млн грн доходів. При цьому його зарплата становила лише 100 тис. грн, решту — 2,4 млн грн депутат отримав як дивіденди. Петро Ландяк є відомим місцевим підприємцем. Директор та співзасновник фірм «Продлюкс плюс», «Універсам Текстерно», засновник компанії «Торговий дім «Універсальний».  У міській раді входить у комісію, що займається питаннями житлово-комунального господарства, екології, надзвичайних ситуацій, енергозабезпечення та енергоефективності.

Представник Блоку Петра Порошенка «Солідарність» у Львівській міській раді Віталій Свіщов 2015 року отримав всього-на-всього 32 тис. грн. Утім це скромний дохід у порівнянні з 2 млн грн, які отримала його сім’я – батько, мати та дві сестри.

6

Фото зі сторінки Віталія Свіщова у Facebook

У власності 22-річного депутата 3 квартири у Львові, ще 3 квартири є у володінні його родини. Їздить депутат на Skoda Octavia 2012 року випуску, має Mersedes Benz Sprinter 2011 року випуску. Його сім'я володіє автівками BMW Х5 2013 року, Subaru Legacy 2005 року, Renault 2007 року, Toyota Auris 2011 року випуску, а ще Renault Master 2010 року та Lexus RX 2009 року. Раніше у коментарі для журналіста ЧЕСНО Віталій Свіщов повідомляв, що квартири йому придбали «члени його родини». У банку сім’я Свіщова зберігає загалом ще мільйон гривень.

У Львівській міській раді Віталій Свіщов очолює комісію з молодіжної політики, культури та фізичної культури. Батько депутата Олександр Свіщов є президентом львівського ватерпольного клубу «Динамо». За інформацією «Наших грошей»  Олександр Свіщов є бізнес-партнером відомого львівського бізнесмена Григорія Козловського, якому належить «Гранд-готель», ресторан «Королівська пивоварня», відпочинковий комплекс «Світязь» у Винниках.  «Наші гроші. Львів» інформують, що Олександр Свіщов разом із Андріаном Гутником, депутатом Львівської міськради від ВО «Свобода», начебто був співвласником компанії «Будова Львова», а також разом з Романом Блащаком, який  був довіреною особою кандидата в президенти Сергія Тігіпка і однофамілець якого був помічником нардепки Ганни Герман,  володів фірмою «Камаз-Львів».

Мільйони про запас

Попередній рейтинг складений за доходами депутатів, в якому враховувалися зарплати, спадщини, подарунки, дивіденди і проценти, доходи від відчуження майна тощо. Наступний рейтинг показує, скільки депутати заощадили. Мова йде передусім про вклади у банках та внески у статутний капітал підприємств. Лідирують у цьому списку представники БПП «Солідарність».

7

Остап Доскіч займає першість як у списку депутатів з найбільшим доходом, так і у списку депутатів з найбільшими заощадженнями.  27 млн грн у своїй декларації Доскіч вписав як внесок до статутного капіталу підприємства. Разом із братом Юрієм Доскічом володіє фірмою «Гал-кат», що займається виготовленням мідної продукції, та компанією «Тібет», що спеціалізується на виробництві взуття.

Друге місце за кількістю заощаджень займає безпартійний львів’янин Сергій Івах. До міської ради був висунутий міською організацією Блоку Петра Порошенка «Солідарність». У 2015 році він зробив внесок  у підприємство на 15 млн грн.

8

Івах розповів руху ЧЕСНО, звідки такі гроші: «Було там нерухомості в родини, батьків, щось там купувалось, продавалось, особисто у мене щось було. А у зв’язку з тим, що потрібно було дещо придбати, то я от розширив статутний фонд». За даними держреєстру, депутат володіє компанією «Діамант Аурум», що займається наданням в оренду майна. Івах є директором підприємства «Ортекс», серед власників якого його матір Валентина Івах. У міській раді входить до комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища.

9

Фото з сайту firtka.if.ua

Третє місце посіла депутатка Івано-Франківської міської ради від «Самопомочі» Олександра Федорук. Політикиня тримає у статутному капіталі підприємства 8,6 млн грн. Олександра Федорук є співвласницею франківської інтернет-компанії «Ютім» та фірми «Йоло Корпорейшн», пов’язаної з освітою та програмуванням.

10

Фото зі сторінки Петра Гавриша у Facebook

Франківець Петро Гавриш зі своїми 4,5 млн грн посів четверте місце за кількістю заощаджень. Ці гроші депутат від «Свободи» вніс у статутний капітал підприємства. Разом із Ольгою Онуфріїв, дружиною колеги-свободівця Романа Онуфріїва, володіють друкарнею «Місто-НВ». У міській раді входить до комісії з питань бюджету.

11

Фото з сайту Правда.if.ua

Депутат-свободівець Роман Онуфріїв задекларував трохи менше - 4,5 млн грн заощаджень, які також вніс до статутного капіталу підприємства. Є директором  вищезгаданої друкарні «Місто-НВ», а в міській раді очолює комісію з питань бюджету. В Онуфріїва може бути конфлікт інтересів як депутата, який очолює друкарню «Місто-НВ». Рух ЧЕСНО раніше писав, що бюлетень міськради «Комуналка» вже друкується саме в цій поліграфії, тож постає питання: чи були дотримані норми антикорупційного законодавства Івано-Франківською міською радою при виборі саме цієї друкарні.

Петро Адамик у нашому рейтингу посів шосте місце. Депутат Львівської міської ради від БПП «Солідарність» тримає на рахунку у банку 2,3 млн грн, ще 1,7 млн грн вніс у статутний капітал підприємства.

12

Фото з сайту vgolos.com.ua

У його розпорядженні автівки Honda Асcord 2010 року, Toyota Land Cruiser 2012 року, Hundai 2012 року, Peugeout 2010 року випуску. Співзасновник фірми «Британський двір», що займається ресторанами та наданням послуг мобільного харчування, співзасновник компанії «Увіко ЛТД», яка спеціалізується на наданні поліграфічних послуг. Входить до складу комісії конкурентоспроможності, сталого розвитку та підприємництва.

13

Фото з сайту 032.ua

Серед галицьких депутатів є й «нужденні». Львівський представник «Самопомочі» Ігор Корончевський, за 2015 рік не заробив ані копійки, при цьому має фірму з прокату автомобілів «Укрпрокат» (працює зокрема у Києві, Львові, Одесі), разом із сім’єю володіє шістьма автомобілями, п'ятьма квартирами.

14

Фото зі сторінки Сергія Абрам’яка у Facebook

«Бідняк» Івано-Франківської міської ради Сергій Абрам’як вже другий рік подає «нульову» декларацію, поза тим може дозволити собі відпочинок в Хургаді, Жешуві, Будапешті, Кракові, Дубаї.

Рух ЧЕСНО продовжує моніторинг декларацій депутатів, щоб громада знала про статки своїх обранців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: