Нафтогаз відреагував на звинувачення Міненерговугілля

Нафтогаз України пояснив, що вони не купували газ у Європи у другому кварталі через те, що очікували в третьому кварталі нижчу ціну від Газпрому.

Про це на своїй Facebook сторінці повідомив директор з розвитку бізнесу компанії Юрій Вітренко.

Крім контракту з Газпромом враховувався і процес в Стокгольмському арбітражі.

«На підставі реальних (форвардних) цін на нафтопродукти, ми мали обґрунтовані очікування, що ціна газпромівського газу в третьому кварталі 2016 буде нижче ціни на газ з європейського напрямку», – заявив Вітренко.

За його словами Росія вже виставила Україні вимоги на $66 млрд, з яких $29,2 млрд вже вимагають, а решта – потенційні додаткові вимоги до завершення дії контракту.

«Виставивши ці умови Газпрому ми не могли почати контрактувати газ з європейського напрямку не дочекавшись відповіді з боку Газпрому», – написав представник української компанії.

Якби російська сторона погодилася, то країна б закачала в два рази більше газу, ніж потрібно, і чим може оплатити, вважає Вітренко.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що глава Нафтогазу Андрій Коболев ґрунтувався на прогнозах європейських експертів при виборі початку закупівлі газу, які в результаті виявилися невірними.

«Ми використовували не прогнози "європейських експертів", а реальні європейські ціни на газ з поставкою у третьому кварталі ("форвардні" ціни). Оскільки це були не прогнози, а реальні форвардні ціни, ніхто не міг і помилитися з прогнозами», – пояснили в Нафтогазі.

Вітренко пише, що в травні не було економічної підстави купувати газ з доставкою у другому кварті. "Якщо б ми це зробили, принесли б збитки державної компанії", – заявив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: