Сім цитат від Надії Савченко: правда, обман і маніпуляції

pic_138e4c28c73a714f55b12c4b477ce459

Фактчек Надії Савченко виявив, що політик повертає до порядку денного термін «воєнний стан», вважає, що російські артисти досі популярні в українській столиці, і не зовсім розуміє роль кредитів МВФ у нашій економіці.

З моменту свого повернення з російського полону Надія Савченко дала чимало інтерв’ю українським і західним журналістам. Але змістовних, наповнених фактами промов, які міг би перевірити VoxCheck, вона не виголошувала. Переважно народний депутат від БЮТ висловлювала своє ставлення до тих чи інших подій – те, що фактчек не перевіряє. Перший її виступ, який дійсно можна перевірити – це велика прес-конференція 2 серпня, коли політик оголосила своєрідну програму дій. Свою промову вона опублікувала на странице в Facebook. VoxCheck перевірив сім цитат Савченко, з яких виділив десять тверджень. Сім із них виявилися помилковими або маніпулятивними і тільки три правдивими.

  1. Про те, що влада планує ввести воєнний стан

То чому ж два роки українська влада говорила, що в нас антитерористична операція, а тепер хоче ввести воєнний стан?!

Маніпуляція. Питання щодо введення воєнного стану першим цього року підняв Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов. 19 липня висловив можливість введення воєнного стану через “активні агресивні дії російських окупаційних військ”. “У випадку продовження цих небезпечних тенденцій (загострення ситуації на Донбасі – прим. ред.), Україна буде вживати всі необхідні заходи для захисту цілісності нашої країни та безпеки громадян, аж до внесення до порядку денного РНБО питання щодо введення воєнного стану”, – зазначив Турчинов.

21 липня цю заяву Турчинова спростував речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко. “По-перше, це чутки. По-друге, якщо раптом буде прийнято рішення коли-небудь, то воно буде офіційно озвучено офіційними особами. Для чого запускають ці чутки? Причина одна — дестабілізація внутрішньої ситуації в країні з підтасовкою фактів. Тож нехай народ живе спокійно”, – сказав Лисенко.

Відтоді, згідно з даними Центру контент-аналізу, не було жодних офіційних заяв щодо введення воєнного стану в Україні.

  1. Про надра України під час воєнного стану

Хочу щоб ви зрозуміли, що воєнний стан заморожує розвиток економіки країни і дозволяє діючій владі необмежено, беззвітно, розпоряджатися всіма надрами землі, ресурсами країни і навіть її народом для воєнних потреб.

Неправда. Під час дії воєнного стану можуть запроваджуються обмежувальні заходи, визначені ст. 8 відповідного Закону України, зокрема:

трудова повинність;

примусове відчуження майна;

комендантська година;

обмеження свободи пересування;

заборона на проведення мітингів тощо.

Але в законі немає нічого про відчуження надр чи посягання на життя і здоров’я людей. Під час воєнного стану Конституція України та закони України продовжують діяти, а це означає, що надра залишатимуться власністю українського народу, як це передбачено ст. 13 Конституції України. Права і свободи людини можуть обмежуватися за винятком тих, які передбачені ч.2 ст.64 Конституції України, зокрема: право на життя, право на житло, презумпція невинуватості та інші.

Щодо заморозки розвитку економіки під час воєнного стану, то теоретично може припинитися приплив прямих іноземних інвестицій. Але сьогодні ПІІ, які поступають в Україну, це на 95% – інвестиції в банківський сектор (принаймні за І квартал, більш свіжих даних немає), оскільки банківський сектор проходить досить сувору процедуру очистки вже два роки поспіль і потребує грошей своїх інвесторів для збільшення капіталу. Досвід інших країн, які запроваджували обмеження пов’язані з війною є неоднозначним – від падіння до пришвидшення зростання і залежить від багатьох чинників, у першу чергу від наслідків воєнних дій. Отже, не можна казати про однозначне погіршення ситуації.

  1. Про воєнний стан як інструмент втримання влади, перевибори і роль МВФ

Що потрібно владі: втриматися у корита любою ціною! Для цього найкраще оголосити воєнний стан в Україні, не допустити перевиборів і залишити Верховну Раду працювати в такому складі як є. При цьому і надалі випрошувати гроші у міжнародного валютного фонду на розвиток армії в Україні і припинення війни та надалі красти їх собі в кишеню, завдяки процвітаючій корупції в Україні.

Незважаючи на те, що ця цитата Савченко в багато чому є думкою політика (наприклад, що влада хотіла би “втриматися у корита любою ціною”), в ній також є твердження, засновані на фактах щодо:

можливості втримання влади через введення воєнного стану в Україні;

передумов для перевиборів;

цілей, на які МВФ надає кредити нашій країні.

Саме ці факти ми перевірили.

Щодо втримання влади через введення воєнного стану

Правда. Правовою основою введення воєнного стану є Конституція України та відповідний Закон України. Воєнний стан вводиться указом президента України і затверджується Верховною Радою. Підставами запровадження воєнного стану є збройна агресія чи загроза нападу, небезпека державній незалежності України та її територіальній цілісності.

Савченко права в тому, що у разі воєнного стану влада в Україні не змінюватиметься, адже ст. 19 закону про воєнний стан забороняє проведення виборів, референдумів та зміну Конституції в умовах воєнного стану. Президент у цьому разі здійснює загальне керівництво країною та стратегічне керівництво ЗСУ. Якщо ж під час воєнного стану строк повноважень Президента закінчиться, він автоматично подовжується до вступу на пост новообраного Президента після скасування воєнного стану.

Щодо передумов для дострокових виборів

Маніпуляція. Позачергові вибори депутатів призначаються Президентом України з підстав і в порядку, встановлених статтею 90 Конституції України, та проводяться відповідно до чч.3 ст.15 Закону про вибори народних депутатів України.

Зокрема, Президент може оголосити про дострокові парламентські вибори, якщо:

1) не сформовано коаліцію депутатських фракцій протягом одного місяця у Верховній Раді України;

2) не сформовано персональний склад Кабінету Міністрів України протягом шістдесяти днів після відставки Кабінету Міністрів України;

3) протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

На сьогодні жодна з підстав не реалізована і не виглядає імовірною у найближному майбутньому, тому говорити про допущення або недопущення перевиборів владою неможливо.

Щодо фінансування армії за рахунок МВФ

Маніпуляція. Програма співробітництва України з МВФ включає в себе низку прийнятих Україною зобов’язань: проведення реформ в енергетичній сфері та банківському секторі, боротьба з корупцією, посилення незалежності Національного банку, стабілізація платіжного балансу, реформи державних підприємств, нарощення золотовалютних резервів та багато іншого, що в цілому можна визначити як стабілізація економіки та відновлення її зростання. Але всі цілі аж ніяк напряму не стосуються розвитку армії чи фінансування продовження або припинення війни. Загалом більша частина коштів МВФ спрямовується до резервів НБУ на підтримку платіжного балансу. Так, з двох траншів, які Україна отримала від МВФ по поточній програмі на загальну суму 6,6 млрд. дол. США, більшість (3,9 млрд. дол, 59% від отриманих коштів) була спрямована на поповнення золотовалютних резервів Нацбанку, решта – на фінансування дефіциту Державного бюджету .

Більшість коштів, які потрапляють в бюджет, не мають цільвого призначення. В Україні не існує прив’язки окремих доходів і видатків загального фонду бюджету, і тому не можна стверджувати, що певна гривня загального податку або збору пішла на фінансування освіти, пенсій або АТО. Те саме стосується і нецільових кредитів, в тому числі і від МВФ – вони не спрямовуються на конкретні видатки.

Чи залежить бюджет Міноборони від кредиту МВФ? З наявних фактів можна зробити висновок, що ні, тому що:

(а) не було жодного перегляду видатків на Міноборони внаслідок отримання першого траншу від МВФ навесні 2015 року;

(б) дуже малоімовірно, що видатки на МО були б менші за відсутності кредиту МВФ.

(в) 2016 році Україна не отримувала коштів МВФ, але бюджет МО не було скорочено і не оголошено планів про таке скорочення.

Підсумовуючи вище сказане, не можна стверджувати, що кредити МВФ ідуть на фінансування армії, бо це нецільові кредити і на які саме видатки пішов кожен долар кредиту – невідомо. Понад 9/10 видатків загального фонду бюджету не пов’язані з Міноборони, крім того, немає прямої залежності видатків Міноборони від кредитів МВФ. Тому твердження Савченко – маніпулятивне.

  1. Про неякісний одяг і зброю в армії

Що робити солдатам зараз, коли немає ні одягу, який би не мучив тіло (я особисто тестувала на собі той камуфляж і берці, які зараз видають бійцям, в такому одязі і добу витримати тяжко), ні техніки, яка була б у справному стані, ні зброї належної в достатній кількості, яка б сама своїх не вбивала, як міномет українського виробництва, що недавно розірвався при стрільбі?!

На момент початку АТО якість взуття та одягу була доволі низькою, зокрема літній одяг шили з використанням тканини 2701, яка під час горіння плавиться і призводить до серйозних опіків. Враховуючи ці проблеми, було створено Центр развитку та супроводу матеріального забезпечення ЗСУ (ЦРСМО ЗСУ) який розробив на опублікував технічні умови (ТУ) для речового забезпечення ЗСУ. Нові ТУ створено “за стандартами НАТО”, тобто максимально подібно до ТУ армій країн НАТО. Невідповідність ТУ багатьох виробів лишається великою проблемою, але МО її не замовчує – наприклад, дивіться Експертні висновки відповідності зразкам-еталонам, де іноді жоден зі зразків не відповідає еталону. Загальні проблеми, з якими стикається реформа, добре описані тут, тут і тут. Таким чином, з приводу одягу Савченко сказала правду у сенсі, що якість одягу часто лишається низькою, проте казати, що це питання жодним чином не турбує МО, не коректно. Буквально днями ухвалено рішення про передачу контролю за якістю матеріального забезпечення ЦРСМО, тобто саме тій групі, яка вже кілька разів блокувала прийомку неякісних поставок, зокрема військової форми.

Випадок з вибухом міномету імовірно стосується розриву 120-мм міномету під час стрільб на 235-му загальновійськовому полігоні “Широкий Лан” 25 липня. Міномет був дійсно з нової партії. На сьогодні триває слідство щодо причин вибуху, але більш імовірною за несправність міномету проблема зі старими мінами, тому це некоректний приклад щодо якості нової зброї. Це з боку Савченко є маніпуляцією.

  1. Про російських артистів в Україні

Хіба ж комусь не видно, що весь Київ завішаний банерами із рекламою концертів російських артистів в той час, як російські солдати вбивають наших людей?!

Маніпуляція. За останні два роки кількість російських виконавців в Україні значно поменшала. Зокрема, за даними VoxCheck, цього літа в Києві виступали тільки такі російські артисти:

Борис Гребенщиков, Сплін, Глеб Самойлов, “Ассаи”, “Мельница”, I’m waiting for you last summer, Vosmoy, “Машина Времени”, Адвайта, Noize MC, Гансэлло, Кравц, Каспийский груз, ROZHDEN, Антоха МС, Аnacondaz, Yanix, Жак-Энтони, Аlex Kelman, Billy’s band, The Retuses. Всі ці артисти виступали в рамках фестивалю Atlas Weekend, і їхні імена з’являлись лише на спільних афішах фестивалю.

Також плануються виступи Московського театру з виставою “Майстер і Маргарита”, гурту “Меджикул” та виконавця LongArm, Тетяни й Сергія Нікітіних, Віри Брежнєвої (чи можна її вважати російською виконавицею – спірне питання), Машини Времени плюс танцюриста Леонида Сарафанова.

Тобто деякі російські артисти дійсно їздять до Києва, але топ-зірок російського шоу-бізнеса в Україні немає. “Сьогодні російські артисти майже не виступають в Україні, – говорить СЕО агенції Karabas.com Максим Плахтій. – Якщо в 2013-му частка концертів росіян сягала 60%, то зараз їхні виступи – це буквально поодинокі випадки. При цьому ми бачимо, що українці все більше слухають місцевих виконавців”. Його слова підтверджує директор Concert.ua Дмитро Чинь. Слід зазначити, що ті, хто виступають в Україні, переважно відстоюють проукраїнську позицію.

  1. Про вартість декомунізації

Все, що змогли зробити, своєю безтолковою риторикою, наші ярі крикуни-псевдонаціоналісти – це розхитати взаємовідносини між українцями в такий непростий час! Так само, як і непродуманою декомунізацією, розпочатою із спізненням в 25 років, із витратою на неї великих коштів під час економічної кризи, так і недоведеною до кінця!

Маніпуляція. Декомунізація не буде надто витратною, стверджують в Українському інституті національної пам’яті. По-перше, за даними інституту, під перейменування потраплять в середньому 3-5% назв вулиць українських міст, зокрема на Сході – близько 10%.

Основною статтею витрат при перейменуванні вулиць буде виготовлення нових табличок. Однак заміна табличок відбувається у плановому порядку і фінансується або з коштів місцевого бюджету як витрати на благоустрій або закладається в тариф на утримання будинку. З державного бюджету буде фінансуватися зміна печаток держустанов, бланків тощо, якщо назва іхніх вулиць змінилась. При цьому громадянам не потрібно вносити зміни до документів на житло і нерухомість. Звісно, може виникнути плутанина, поки країна звикне до нових назв. Але великі витрати на переіменування навряд чи будуть. Щодо часу проведення – дійсно, декомунізація спізнилася на 25 років, але це не привід не проводити її зараз.

  1. Про підтримку науки

Про розвиток науки у Верховній Раді, взагалі, майже не розглядаються і не приймаються ніякі законопроекти!

Правда. За всю четверту сесію роботи українського парламенту Верховна Рада прийняла тільки два закони стосовно науки (дивіться тут і тут). Загалом впродовж цієї сесії було прийнято 489 законопроектів. Тобто досить емоційне твердження Савченко можна вважати правдою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: