Американський кіноактор із львівським корінням. Історія українського емігранта, номінованого на «Оскар» (Фото)

паленс

Американський кіноактор українського походження Джек Паланс у 1992 році отримав нагороду Академії Кіномистецтва США «Оскар» за комічну роль в фільмі «Міські Піжони», пише Дивись.info.

Американський кіноактор українського походження Джек Паланс у 1992 році отримав  нагороду Академії Кіномистецтва США «Оскар» за комічну роль в фільмі «Міські Піжони», пише Дивись.info.

Дві номінації на приз «Оскар» у категорії «актор другого плану» Джек отримав за ролі в фільмах «Раптовий страх» (1952) і «Шейн»(1953). 30 березня 1992 року, через 40 років після першої номінації, Джек Паланс за роль ковбоя в комедії Рона Андервуда «Міські Піжони» отримав премію «Оскар» за найкращу чоловічу роль другого плану. Під час процедури нагородження 72-річний актор приголомшив аудиторію своїми атлетичним здібностями — віджиманням на одній руці, чим викликав бурхливі оплески усіх присутніх. Це стало одним з найпам'ятніших моментів у історії Американської Академії Кіномистецтва.

Однак, будучи американцем за паспортом, Джек добре знав, що є вихідцем з України. Адже родина емігрантів Івана Палагнюка та Ганни Грам'як шанувала традиції рідного краю навіть далеко за океаном. Мама львів’янка і батько, народжений на Тернопільщині, згадують міжнародні видання, часто розповідали синові про красу та незрівнянність отчої землі.

Більше того, у 2004 році Джек Паланс (при народженні — Володимир Палагнюк) разом з іншим колегою по цеху -  Дастіном Гофманом - могли отримати звання народного артиста Росії. Коли ж справа дійшла до нагород, Джек Паланс сказав, що має враження, що перебуває на фестивалі російських фільмів за якоюсь помилкою, додавши, втім, що вважає російське кіно цікавим. Проте, за словами емігранта, він не має нічого спільного ані з Росією, ані з російським кіно.

«Я - українець, а не росіянин, отож я дуже вибачаюсь, я просто трохи не у своїй тарілці. Тож буде краще, якщо я і мої друзі просто звідси підемо», - заяивив актор.

На жаль, 10 листопада 2006 року в своєму домі у Монтесіто, Каліфорнія, на 88-му році життя відомий голівудський актор українського походження Володимир Палагнюк помер.

Мрією його життя, як зізнався актор, гостюючи в Києві, була роль Тараса Бульби (її, як відомо, пощастило зіграти Юлові Бріннеру).

За свою акторську кар'єру українець зіграв у кількох десятках кінокартин.

800px-Jack_Palance_1974

фото: Інтернет.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: