Лікарі світу - за мир: як українські військові медики на передовій рятують життя

богдан

Сьогодні у світі відзначають міжнародний день «Лікарі світу - за мир», пише Дивись.info.

Це міжнародний день, який був запропонований організацією «Лікарі світу за запобігання ядерній загрозі». Він відзначається в річницю дня бомбардування японського міста Хіросіми 6 серпня 1945.

Свято є направду  символічним і служить для нагадування про цю людську трагедію та про роль лікарів в боротьбі за мир і в запобіганні війни в цілому.

На жаль, на сході нашої держави нині ведуться активні бойові дії, тому потреба у справжніх медичних працівниках неабияк зросла. Про нюанси служби військових лікарів на передовій нам розповів лікар медичного пункту Черкаського прикордонного підрозділу, львів'янин Богдан Паньківський.

За словами військового лікаря, у сьогоднішніх умовах медиками на передовій стають навіть рядові військовослужбовці. Бо ж бійцям  часто доводиться рятувати побратимів під час обстрілів чи інших активних дій зі сторони суперника.

«Найбільш актуальним у наш час є надання долікарської допомоги в умовах бойових дій. Тактична медицина нині стосується не лише фахівців з медичною освітою, а кожного рядового військовослужбовця, який повинен вміти надати першу допомогу», - каже Богдан Паньківський.

На схід Богдан  Паньківський зі своїми колегами відправився одним із перших. У той час, згадує чоловік, ситуація лише починала загострюватися, тому ніхто і уявити не міг, що вже невдовзі почнеться справжнє пекло як для військовослужбовців, так і для медиків.

«Коли ми виїжджали на схід, а це 2014 рік, то я виконував обов'язки начальника медичного пункту.  Ми працювали з групою, яка виїжджала для посилення охорони певної ділянки кордону. У квітні почалася антитерористична операція, ми повернулися додому в червні. На той час так склалася доля, що наш підрозділ, хоч і потрапляв у складні ситуації, але серйозних поранень у наших хлопців не було. Та уже пізніше, ті підрозділи,  які прибули до нас на ротацію, мали набагато більше складної роботи», - пригадує лікар.

Найважча ж сторінка в історії сучасної військової медицини почалася тоді, коли серед важкопоранених опинилися і самі послідовники Гіппократа. А таких за увесь час війни на сході чимало.

«З моїх знайомих лікарів на сході, на щастя, не загинув ніхто. Але були поранення, дуже серйозні», - каже Богдан  Паньківський.

Також медик зізнався, що, окрім допомоги військовим, лікарі на передовій рятують життя і місцевим мешканцям, для яких звикла колись медицина стала забутим явищем.

За словами Богдана Паньківського, надзвичайно сильно допомагають військовим медикам волонтери. За що їм від лікарів і військовослужбовців велика подяка.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: