Проблема самовільних новобудов у Львові дістала системний характер, - Салюк

Голова Львівського обласного осередку «Українського товариства охорони пам’яток історії та культури» Андрій Салюк певен, що проблема самовільних новобудов не є сьогоднішньою, вона наростала поступово.

Голова Львівського обласного осередку «Українського товариства охорони пам’яток історії та культури» Андрій Салюк певен, що проблема самовільних новобудов не є сьогоднішньою, вона наростала поступово.

Про це Андрій Салюк заявив в інтерв'ю львівській міській газеті «Ратуша».

«На превеликий жаль, проблема самовільних новобудов у Львові дістала вже системний характер. Ця проблема не є сьогоднішньою, вона наростала поступово. Саме тоді, коли ще понад 10 років тому пам’яткоохоронці звертали увагу на те, що забудовники поводяться зухвало, влада жодним чином не реагувала на ці зауваги, ховаючи голову в пісок. Однак ті малі порушення якраз і породили в забудовників відчуття повної безкарності. Один із мерів Нью-Йорка колись оголосив війну злочинності й вирішив почати з жебраків і дрібних злодіїв, під гаслом: малий непокараний злочин породжує більші злочини. І це справді так.

Пригадаймо, як відбувалась реконструкція готелю «Опера», і його збудували вищим, ніж було зазначено в документації. Тоді пам’яткоохоронці звертались до влади, що треба демонтувати два поверхи, але ніхто нічого не зробив. Це стало прикладом для багатьох, що можна так робити. В нас, у центрі Львова, є готель «Швейцарський», представники якого звернулися свого часу до влади, щоб надбудувати на 3-поверховому будинку ще, як вони казали, півтора поверха. Це обговорювали на науково-консультативній раді при управлінні охорони історичного середовища, в результаті: їм це дозволили. Я одразу був категорично проти, бо немає жодних гарантій, що інвестор не надбудує зайвого. В результаті вийшло так, як я й передбачав. Ще один приклад — шоколадні ванни на пам’ятці архітектури на вул. Сербській. Ця ж компанія, яка є їх автором, досить брутально поводилась із багатьма пам’ятками й на вул. Вірменській, на площі Ринок. Вони прорубували стіни, викидали внутрішній вистрій… Влада ж не реагувала на це. В результаті: ці інвестори знахабніли ще більше і пішли таким шляхом: «Ми порушуємо чинне законодавство з охорони культурної спадщини і містобудування, а потім через дірки в законодавстві пробуємо все узаконити». На одному з зібрань, коли одну з таких фірм звинувачували у нищенні пам’ятки, представники фірми привели свого юриста. Він сказав фразу, яку я вже повторював трьом міністрам культури, і буду повторювати її до того часу, поки ситуація не зміниться. Це фраза: «Ми маємо законні підстави узаконити це незаконне будівництво». Тому ці маленькі безкарні пробивання вікон і брам у пам’ятках, пробивання проходів між одним будинком до іншого породили плеяду інвесторів, яким глибоко байдуже до нашої культурної спадщини. Їх цікавлять лише квадратні метри, і якщо ми маємо щось проти, вони просто наймають юристів, які говорять вище сказану мною фразу.», - зазначив голова Львівського обласного осередку «Українського товариства охорони пам’яток історії та культури».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: