Шепелєв з 2014 року працює на ФСБ, – ГПУ

Генпрокуратура стверджує, що розшукуваний екс-депутат від БЮТ Олександр Шепелєв, у екстрадиції якого відмовила Росія, з 2014 року працює на Федеральну службу безпеки цієї країни.

Генпрокуратура стверджує, що розшукуваний екс-депутат від БЮТ Олександр Шепелєв, у екстрадиції якого відмовила Росія, з 2014 року працює на Федеральну службу безпеки цієї країни, повідомили в ГПУ.

Повідомляється, що 18 липня генпрокуратура Росії прислала до ГПУ відмову екстрадувати Шепелєва, не пояснивши підстав.

«Водночас, у ході досудового розслідування отримано документи, які вказують на справжні мотиви вказаної відмови в екстрадиції О. Шепелєва, а саме підтверджують те, що останній з 2014 року є гласним співробітником Федеральної служби безпеки Російської Федерації та виконує покладені на нього співробітниками вказаної спецслужби завдання», – повідомляє відомство.

В ГПУ додали, що надіслали в Росію запит з проханням пояснити відмову видати екс-депутата, однак відповіді досі не отримали.

Крім того, 5 серпня Головна військова прокуратура надіслала до Печерського суду клопотання про дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування щодо Шепелєва, в разі задоволення якого обвинувальний акт у найкоротші строки буде передано до суду для заочного засудження.

Як відомо, раніше повідомлялося, що Шепелєв погодився свідчити у Росії проти українських політиків, зокрема проти Юлії Тимошенко. За це його звільнили з СІЗО.

У понеділок про звільнення Шепелєва повідомив екс-глава Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький.

«Шепєлєва звільнено з російського СІЗО! Через бездіяльність ГПУ та Мін’юсту в його екстрадиції в Україну. А воно їм треба? Ще повернеться да розкаже, хто ж дійсно організував його втечу з Київського СІЗО два року тому. Нагадаю - колишній народний депутат втік з-під варти в липні 2014, а пізніше в березні 2015 року був затриманий в Москві та поміщений в СІЗО до вирішення питання про екстрадицію. За моєю неофіційною оперативною інформацією, звільнення коштувало Шепелєву 10 млн доларів США», – написав Старенький на своїй сторінці у Фейсбук.

Шепелєв у ніч на 6 липня 2014 року втік разом з конвоїром з лікарні швидкої допомоги, де перебував на лікуванні після екстрадиції та утримувався під вартою.

Справу проти екс-нардепа було порушено в 2012 році. Шепелєва звинувачували в причетності до розкрадання коштів «Родовід Банку» на суму понад 220 млн грн за часів прем'єрства Юлії Тимошенко, а також в участі спільно з бізнесменом Павлом Борульком в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315 300 000 грн у березні-травні 2009 року.

Згодом МВС України повідомило, що Шепелєв знаходиться в міжнародному розшуку за підозрою в замаху на вбивство і розкраданні коштів.

Його затримали у Росії у березні 2015 року, після чого російський суд прийняв рішення екстрадувати його в Україну, однак екстрадиція так і не відбулася.

Окрім того екс-депутат фігурував у справах щодо вбивства глави наглядової ради «АвтоКразБанку» Сергія Кириченка у січні 2003 року та щодо замаху на життя колишнього акціонера «Родовіда» Сергія Дядечка.

Шепелєв двічі обирався до парламенту за списками БЮТ, але в 2010 році був виключений з фракції і перейшов у фракцію Партії регіонів, звідки все ж згодом вийшов. На парламентських виборах 2012 року балотувався по мажоритарному округу № 13 (Вінницька область) як самовисуванець, однак посів лише 7-ме місце.

Наприкінці березня 2014 року Шевченківський райсуд Києва обрав для Шепелєва запобіжний захід у вигляді двомісячного арешту.

Джерело: УП

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: