Ті, хто готував теракт на Львівщині, ймовірно, мали на меті скинення влади, – СБУ

Віктор Андрейчук
Віктор Андрейчук / galinfo.com.ua

Затриманий за спробу підірвати залізничний міст поблизу села Дубляни, можливо, був пов'язаний із організацією, що ставить за мету скинення влади в Україні.

Таку інформацію на спеціальній прес-конференції оприлюднив голова Управління Служби безпеки України у Львівській області Віктор Андрейчук, повідомляє кореспондент «Дивись.Info».

Під час обшуку у помешканні однієї із осіб, яка начебто була пов'язана із затриманим, співробітники СБУ виявили документ, який називається «Методичка створення організації». Віктор Андрейчук навів цитату із нього:

«Головною метою організації є скинення влади. Для нас влада апріорі – вороги. Вважаємо легальні методи боротьби неефективними. Тому наша організація розробила свій план, який поєднує три сектори: сільську партизанську війну, міську герилью і апарат помічників. Організація не має визначеної назви, не має бренду і символіки. Завдяки цьому ми й досі не потрапляли під серйозний нагляд МВС. Варто застосовувати лише конспіративні методи розвитку осередку».

Надалі у цьому документі, за словами очільника СБУ у Львівській області, йде програма дій, навчання, вербування, завдання. Також там зазначено, як саме краще здобувати зброю для організації: «мисливці, мусора, даішники, працівники спецзв'язку, інкасатори тощо» (цитата).

Також у тексті наведено рекомендації для ефективного вербування людей до «організації». Це, насамперед, можуть бути дійсні і колишні члени національних організацій, учасники Майдану чи АТО, представники «околофутболу» чи криміналітету. Автори «методички», за словами Андрейчука, рекомендують застосовувати соціальні мережі і звертатися до організацій, на кшталт «Правого сектора» та «Сокола».

Керівник СБУ Львівщини постійно акцентував увагу на тому, що завдання його підлеглих – не дискредитація конкретної організації чи руху, а захист громадян. Він постійно підкреслював, що до нього зараз звертаються чимало громадян із подякою за таку роботу.

[dyvys_blockqoute text="СБУ є аполітичною структурою. Ми не маємо жодних політичних переконань і вподобань. Ми працюємо виключно для захисту українських людей. Ми бережемо таємницю слідства. Якщо людина порушила закон, вона має відповідати. Ніяку організацію ми не називали." author="Віктор Андрейчук"]

Також варто зазначити, що співробітники СБУ вилучили чималий арсенал зброї. У затриманого безпосередньо було знайдено травматичний пістолет «Форт» (із нього він здійснив постріли), ніж і суміш у пляшках. Внаслідок обшуку в його помешканні вилучили гранату Ф-1 і 600 грамів речовини, марки А92. За словами Андрейчука, це дуже потужна вибухова речовина, що може наробити багато клопоту.

Після цього було проведено ще 6 обшуків.

[dyvys_blockqoute text="Я не буду перераховувати, що саме ми знайшли. Це дуже довго. Хотів би звернути увагу на більше 5 кілограмів тротилу, набої АКС, РПГ. Особливо підкреслю знахідку дуже потужних ручних осколкових гранат російського виробництва. Вони є небезпечні і мають великий радіус дії. Їх було приблизно два десятки вилучено. Хочемо показати, як російські гранати потрапляють до нашого мирного Львова." author="Віктор Андрейчук"]

У розпорядженні преси поки є тільки фото вилученої зброї. Описаний документ, а також інші важливі свідчення співробітники СБУ обіцяють оприлюднити пізніше. За їх словами, у слідства є «ще чимало цікавого».

Загалом було затримано чотирьох членів «групи». повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за статтею 115 і статтею 258 Кримінального кодексу України. Це спроба умисного вбивства і спроба вчинення терористичного акту.

Нагадаємо, 8 серпня з'явилося повідомлення про те, що співробітники СБУ затримали чоловіка, який намагався закласти вибухівку під залізничну колію на мості неподалік села Дубляни Львівської області. Під час затримання він поранив силовика і сам отримав поранення. Наразі їхньому життю ніщо не загрожує.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: