В Україні набирає обертів нова невиліковна хвороба

Ситуація в Україні із захворюванням на гепатит С набуває загрозливого характеру, передає Уніан.

Ситуація в Україні із захворюванням на гепатит С набуває загрозливого характеру, передає Уніан.

 
Про це заявив сьогодні на брифінгу виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я» Андрій Клепіков.

За його словами, це підтверджують і результати тестування, які засвідчили, що «8,5% українців в середньому показали позитивний результат тестування на гепатит С».

Директор з політики та партнерства Альянсу громадського здоров’я Павло Скала повідомив, що загальнодержавне експрес-тестування на вірусний гепатит С проводилося Альянсом вже п’ятий рік поспіль з нагоди Міжнародного дня боротьби з вірусними гепатитами, який відзначається у світі 28 липня. За його словами, цього року таке тестування проводилось у 26 містах всіх областей України, за винятком окупованого Криму та окупованих районів Донбасу.

Як повідомлялося раніше, тест на гепатит можна було зробити і у Львові 28 липня.

Клепіков зазначив, що всього було протестовано 3844 особи, і у 324 випадках (8,5%) експрес-тест показав позитивний результат на наявність антитіл до вірусного гепатиту С.

«Це не просто інформація, яку можна взяти до відома, а це фактично заклик до керівників держави, до МОЗ, до громадськості: «Схаменіться»», - заявив експерт. За його словами, причиною того, що в Україні одна з найгірших ситуацій у Європі з гепатитом С - недофінансування державної програми. Клепіков сказав, що загальнодержавна програма боротьби з гепатитами недофінансова на 79%.
На уточнююче запитання журналістів про те, чи можна вважати, що, відповідно до результатів опитування, захворюваність в Україні на гепатит С становить 8,5%,
Клепіков повідомив, що найбільш складна ситуація із захворюваністю на гепатит С на півдні і сході України, але «періодично вистрілюють певні області чи в центрі , чи на заході України». За його словами, цього року такою областю виявилася Хмельницька, де при тестуванні виявлено гепатит С у 15,33% протестованих.

Клепіков наголосив, що насторожує і той факт, що більшість з громадян, які пройшли тестування, ніколи раніше не перевірялись на гепатит С (від 85 до 98% в залежності від міста).

В Альянсі нагадують, що тестування на гепатити не входить до обов’язкових медичних обстежень, і більшість хворих (навіть з числа учасників АТО) дізнаються про захворювання вже на пізніх стадіях. При цьому зазначається, що серед представників найуразливіших груп населення, зокрема, серед споживачів ін’єкційних наркотиків, рівень захворюваності становить понад 70%.
Клепіков наголосив, що високий рівень інфікування у великих містах, включаючи Київ, де тестування дало показник у 14,65%.

Клепіков зазначив, що гепатит С - виліковна хвороба. Він підкреслив, що «результати виліковності - це 93%» в Україні. За його словами, «за оцінками міжнародних експертів, в тому числі і Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість людей з гепатитом С може сягати чотирьох мільйонів наших співгромадян, що десь підтверджується і результатами цього загальноукраїнського тестування». Він наголосив, що «має бути план на державному рівні, як звільнитися від цієї хвороби, так як раніше звільнилися від чуми».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: