Мінсоцполітики обіцяє підняти мінімальну зарплату на 50%: чи це реально

Зарплата
Фото ілюстративне. Джерело: problem-net.com

Міністр соціальної політики України Андрій Рева вважає, що його відомству скоро вдасться підняти мінімальну заробітну плату в Україні на 50%. Посадовець представив план конкретних дій, які начебто дозволять це зробити.

Ці слова Реви наводить прес-служба міністерства соціальної політики.

Міністр певен, що досягнути цього буде можливо, запровадивши деякі зміни у системі формування заробітної плати. Підвищення за рахунок урізання інших виплат, оптимізації бюджету тощо, за його словами, дадуть змогу збільшити цей показник щонайбільше на 10%. Рева пропонує шукати альтернативні шляхи збільшення.

По-перше, мінімальну зарплату раніше прив'язували до прожиткового мінімуму. Тепер ці показники, начебто, формуються не залежно одне від одного. По-друге, це відобразиться на роботодавцях. Вони змушені будуть із зарплати більше платити до бюджету і більше відраховувати єдиного соціального внеску. Тобто, це позитивне рішення для тих, хто отримує офіційну зарплату, а не виплати у конвертах. Рева пояснив, що збільшаться розміри саме «чистої зарплати».

Наскільки дієвими можуть виявитися кроки уряду у збільшенні мінімальної зарплати, а також чи взагалі можливе швидке зростання соціальних виплат в Україні, ІА «Дивись.Info» запитала голову Комітету економістів України Андрія Новака.

Андрій Новак / obozrevatel.com

Андрій Новак / obozrevatel.com

– За нинішнього стану державного бюджету фактично нереально збільшити мінімальну заробітну плату одразу на 50%. Адже мова йде не лише про саму мінімальну зарплату, а про те, що від її показника нараховується багато інших соціальних платежів. Це автоматично призведе до необхідності піднімати їх усіх.

Таке збільшення соціальних статей витратної частини бюджету є надзвичайно великим. Його держбюджет у нинішньому стані просто не зможе виконати. Враховуючи ще й те, що з'являється дуже велика небезпека недоотримання крупної дохідної частини саме від приватизації. Адже очевидно, що цього року уряд навряд чи вже встигне зробити велику приватизацію, особливо такого вартісного об'єкту, як Одеський припортовий завод, що зупинив свою роботу.

Не виконується сповна доходна частина бюджету, тому немає можливості різко збільшувати витратну.

Справа у тому, що інший високопосадовець зовсім нещодавно заявляв, що треба переглядати прожитковий мінімум у бік його збільшення. Тому подібні соціальні популістські заяви виконати зараз неможливо, адже українська економіка не є сьогодні на стадії росту (не демонструє суттєвого зростання). Отже немає й можливості підіймати соціальні стандарти.

Звісно, їх можна підняти за рахунок урізання інших витрат, але ж не на великі показники. Тим паче, не на 50% одразу.

Михайло ДРАПАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: