Онищенко би заздрив. Схема по-львівськи: як обікрасти державу і привласнити надра (документи)

db65224ee01bd5b8ea0f34649687a5fe8b40a9d6

Після скандалу із нардепом Онищенком, суспільство пильніше придивилось до теми українських надр і, властиво, надрокористувачів. Виявляється, що приватні фірми вже давно накинули око на корисні копалини і багаті родовища.

Саме так зараз приватна компанія намагається правдами-неправдами обікрасти державу і привласнити Тинівське родовище за безцінь.

Справа в тому, що широким суспільним масам до скандалу із депутатом Онищенком не було діла до вітчизняних родовищ. А дарма, адже тут приватні компанії мають, де розгулятись. І, властиво, усіма шпаринами в законодавстві і користуються, аби привласнити побільше.

Умови задачки

ТзОВ «Нафтогазрембуд-1», що зареєстрований у Львові, видобуває в області корисні копалини. Наприклад, на Тинівському родовищі фірма уже кілька років видобуває газ. Цьому свідчить договір про спільну діяльність №147  укладений 25 квітня 2003 року.  Це договір між та ДП «Західукргеологія» (власником ліцензії на розробку родовища) та Корпорацією «Укрнерудпром» (інвестором), а вже ТзОВ «Нафтогазрембуд-1» приєдналося до договору 28 серпня 2014 року, ставши повноцінним інвестором родовища.

13940090_1160230990682650_902436635_o

Згідно із умовами договору, частка ТзОВ  «Нафтогазрембуд-1» та ДП «Західукргеологія» складає відповідно у відсотках 60/40. Відтак, ліценція (так званий спеціальний дозвіл) належить ДП «Західукргеологія», а всі роботи на місці проводить уже ТзОВ  «Нафтогазрембуд-1».

Втім, у травні цього року дія спецдозволу закінчилась, її необхідно продовжувати, але тут «Нафтогазрембуд-1» захотів піти дешевим шляхом (зараз всі спецдозволи в Україні приватні фірми отримують лише через аукціон), довівши у суді, що вже має усі права на цю ліцензію… безкоштовно! Однак, варто віддати належне, підготовка до привласнення ліцензії триває уже кілька років.

Історія питання

Договір про спільну діяльність у контексті видобутку газу необхідний для того, аби приватний інвестор міг стати фактично надрокористувачем на тому родовищі, спеціальний дозвіл на яке має держава в особі ДП «Західукргеологія». У свою чергу, державне підприємство отримує таку ліцензію згідно із нормами закону в Державній службі геології та надр України. Безпосередньо ліцензія на Тинівське родовище була отримана понад 14 років тому і коштувала державі 341 гривню. І саме для того, аби такі родовища могли і далі приносити прибуток державі, існують договори про спільну діяльність. Дивіденди у бік ДП тут мали би складати 40% від прибутків.

Якщо пошукати ТзОВ «Нафтогазрембуд -1» у Єдиному державному реєстрі судових рішень, можна знайти багато цікавого. Кілька справ досі не закриті, йдеться тут про господарські, адміністративні і навіть кримінальні справи. Мова у них переважно йде про несплату податків або зобов’язань перед партнерами, але не варто на цьому зупинятись, уся інформація є у відкритому реєстрі. В Україні писати статті про ухиляння від податків – все одно, що намагатись вичерпати ложкою океан. Однак, кримінальна справа № 464/12109/14-к Сихівського районного суду Львова про підозру в несплаті «Нафтогазрембудом-1» понад мільйона податків, промовляє сама собою.

Крім того, згідно з інформацією ДФС Франківського району Львова, у 2015-му році ТзОВ «Нафтогазрембуд-1» самостійно (без погодження з ДП «Західукргеологія») сплачено  більш як 5 млн. грн. податку за надра, при цьому застосовано «податковий компроміс» (5% від суми, яка підлягала сплаті), таким чином, державою недоотримано близько 95 млн. грн. податку за надра.

Не зважаючи на такий судовий шлейф, товариство йде далі непохитною ходою. «Наша компанія вклала свої кошти, добросовісно виконала інвестиційні зобов’язання і має законне право отримати дозвіл на видобуток газу. За нашою інформацією, є особи, які поклали око на родовище. Тобто ми вклали мільйони в розвідку, а це надзвичайно дороговартісна інвестиція і, зважаючи на низькодебетність газових родовищ на Львівщині, – ще й з великим терміном окупності», - заявив Львівському порталу директор ТзОВ  «Нафтогазрембуд-1» Володимир Яцик. І тут вже єдиний реєстр спростовує слова поважного пана.

Справа в тому, що з дивідендами у бік ДП «Західукргеологія» від ТзОВ  «Нафтогазрембуд-1» не склалось. Це самі ті інвестиційні зобов’язання, про які говорить пан директор. Борги по дивідендах підтверджують і судові рішення, які стосуються кругленьких сум. Так, 5 листопада 2015 року Господарський суд Львівської області постановив стягнути з ТзОВ  «Нафтогазрембуд-1» на користь ДП «Західукргеологія» 1 200 400 грн боргу, а також інфляційні витрати і судовий збір. Саме такий борг по дивідендах накопичила приватна фірма за ІІ і ІІІ квартал 2014 року. Однак, ця сума так і не була стягнута, а ТзОВ  «Нафтогазрембуд-1» продовжує доводити в судах інших інстанцій, що платити вони не мусять. Навіть програна апеляція не змусила ТзОВ  «Нафтогазрембуд-1» розплатитись із державним підприємством.

й

Цікаво, що й сам інвестор визнає – держава недоотримувала від нього податки. Як інакше пояснити податковий компроміс, про  який домовилось ТзОВ «Нафтогазрембуд-1» із ДФС у Львівській області? Інформацію про такий компроміс надає Залізнична об’єднана державна інспекція Головного управління ДФС у Львівській області. У відомстві пояснюють, що протягом 2015 року з ТзОВ «Нафтогазрембуд-1» застосовано податковий компроміс на загальну суму 5 023 751,52 грн., в тому числі по податку на прибуток – 2 419 765,52 грн. та по ПДВ – 2 603 986,00 грн. Тобто, держава та інвестор домовились про те, що ТзОВ «Нафтогазрембуд-1» заплатить бодай частину своїх податкових боргів.

Кульмінація

Зразковий інвестор і сумлінний платник податків ТзОВ  «Нафтогазрембуд-1» (ну, ви зрозуміли, де саме сарказм) впевнене у своїй правоті й бажанні отримати ліцензію без аукціону, у 2015 році починає претендувати на спецдозвіл по Тинівському газовому родовищу. Відповідні претензії засвідчують і те, що Львівська обласна рада невідомо чому 18 листопада 2014 року вирішила погодити отримання ТзОВ  «Нафтогазрембуд-1» спеціального дозволу на родовище, на яке на той момент уже був спецдозвіл у ДП «Західукргеологія». Мотивація обласної ради досі залишається загадкою, але так чи інакше, це рішення призвело до такої обожнюваної українцями правової колізії.

і

Водночас, право саме державного підприємства на спецдозвіл по Тинівському газовому родовищу підтверджує і Державна комісія по запасах корисних копалин. «Наша правова позиція: ДП «Західукргеологія» НАК «Надра України» як власник спецдозволу від 14 травня 2002, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2012 №615 «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами», має право на отримання спеціального дозволу на видобування газу з покладів горизонтів Тинівського газового родовища», - йдеться у заяві голови ДКЗ пана Рудька.

Як розповіли ІА Дивись.info юристи НАК «Надра України», пріоритетне право на отримання спецдозволу за законом у цьому випадку має лише ДП «Західукргеологія». «ТзОВ «Нафтогазрембуд-1» не має пріоритету для отримання спецдозволу. Так як, передумовами для отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування вуглеводнів без проведення аукціону, згідно п.п. 1 п. 8 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою КМ України від 30.05.2011 р. № 615 є: результати гелогічного вивчення ділянки надр, які здійснив заявник; заявник за власні кошти здійснив підрахунок запасів корисних копалин, - розповідає член правління НАК «Надра України» Наталя Шилова. - Власником спеціального дозволу на користування надрами Тинівського родовища (геологічне вивчення) було ДП НАК «Надра України» «Західукргеологія». Результати геологічного вивчення є спільною частковою власністю Учасників Договору  № 147 про спільну діяльність від 25.04.2003 р. на Тинівському родовищі, а не окремих юридичних осіб. А от ДП «Західукргеологія» таке пріоритетне право має. Оскільки, згідно п. 14 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою КМ України від 30.05.2011 р. № 615, тільки надрокористувач має право на продовження строку дії спеціального дозволу».

Саме ж ДП «Західукргеологія», після численних судів і неотриманих дивідендів хоче розірвати договір про спільну діяльність із ТзОВ «Нафтогазрембуд-1». Про це ІА Дивись.info повідомив директор підприємства Дмитро Штикало: «За останні два роки вони припинили платити нам дивіденди. Ще ТзОВ «Нафтозагрембуд-1» не надає документи на свою господарську діяльність, в категоричній формі відмовляється надати інформацію про рух коштів на рахунку. Зараз ми хочемо розірвати договір про спільну діяльність».

Вишенька на торті

Здавалося б, невже у законодавстві є аж так багато шпарин, аби можна було за безцінь привласнювати надра чи просто ігнорувати державу і не сплачувати ані податків, ані дивідендів? І так, і ні. Справа в тому, що двоє екс-посадовців ДП «Західукргеологія» в результаті стали працівниками і, більше того, представниками у суді, ТзОВ «Нафтогазрембуд-1». Так «перебігли» екс-директор ДП Степан Халус і колишній перший заступник директора Тарас Теслюк. Скільки вигідних документів підписали посадовці перед своєю «ротацією», невідомо. Відтак, розібратись у всьому просять навіть Генеральну прокуратуру. Відповідний лист на Луценка директор ДП «Західукргеологія» вже відправив у липні.

Далі буде...

Валерія ДУБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: