Реформа є, а підручників немає: чи встигнуть на Львівщині реформувати освіту до 1 вересня

fullsize

Міністерство освіти України прийняло рішення «оновити» початкову освіту у школах. Розвантаження програм для початкових класів – процес болючий, і як всі реформи в Україні, затяжний. ІА Дивись.info поцікавились у експертів по освіті, як на практиці відбувається процес впровадження реформ.

Міністерство освіти України прийняло рішення «оновити» початкову освіту у школах. Розвантаження програм для початкових класів – процес болючий, і як всі реформи в Україні, затяжний. ІА Дивись.info поцікавилась у експертів з освіти, як на практиці відбувається процес впровадження реформ.

Реформи є – підручників немає

Відтак, тепер не буде червоної ручки, а буде олівець для виправляння помилок, замість читання на швидкість – вироблення виразності. З підручників заберуть «нецікавих» радянських авторів. Натомість до програми введуть «актуальних» нових: Лариса Денисенко, Василь Голобородько, Ігор Січовик, Мар’яна Прохасько та Тарас Прохасько, Ірен Роздобудько, Марина та Сергій Дяченки тощо.

Все б нічого, але школу потрібно забезпечити новими хрестоматіями для літературного читання, які б містили твори сучасних авторів. Оскільки до навчального року залишилось менше трьох тижнів, мало віриться, що вже 1 вересня підручники з'являться на учнівських партах, адже цей процес включає оголошення конкурсу, друк та розповсюдження.

Про ситуацію на Львівщині ІА Дивись.info розповіла начальник відділу загальної середньої та дошкільної освіти департаменту освіти та науки ЛОДА Ірина Сислюк.

«Не всі школи на Львівщині повністю забезпечені підручниками. Учням 8 класів завезли алгебри одного автора, а авторів аж сім. Не були забезпечені підручниками учні і 4 класів: 50% профінансувала держава, а на другу частину у місцевому бюджеті коштів не було», – зазначає Ірина Сислюк.

Цього треба було й очікувати, оскільки грошей на їх друк немає

«Заміна наявних шкільних підручників для учнів 1-4 класів на нові у зв’язку з
оновленням програм не передбачається. Створення і друк підручників – це тривалий процес, а в грошах - продукт виробництва не з дешевих. Тому це проблема всієї України, а не лише Львівщини», – розповіла завідувач кафедри педагогіки, кандидат педагогічних наук Марія Барна у коментарі ІА Дивись. info.

Як бути з вчителями

З початком навчального року педагоги отримають оновлені програми без навчального забезпечення. Відтак, вчителям, вже традиційно, доведеться викручуватися: щось копіювати, щось стягувати з Інтернету, щось брати із старих підручників.

«Щодо методичної допомоги вчителям Львівщини, то науково-педагогічні працівники кафедри педагогіки інституту післядипломної педагогічної освіти разом з методистами з початкової освіти РМК та активними, творчими вчителями початкових класів впродовж останніх 4-ох років максимально забезпечують учителів відповідним навчально-методичним інструментарієм для підготовки і проведення уроків, а саме: календарно-тематичним плануванням, методичними розробками уроків, хрестоматіями з літературного читання для 2-4 класів, матеріалами газети «Колосочок», орієнтовними контрольними роботами, завданнями для ДПА тощо, які розміщені на сайті ЛОІППО і є у вільному доступі», –розповіла Марія Барна.

Медальки нехай залишаться для історії

Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич постійно наголошує на тому, що ціллю реформування української освіти є формування у дитини «компетенції та навичок ХХІ століття,  які узгоджені країнами Європейського Союзу і які потрібні сьогодні сучасному українцю. Окрім знання рідної, державної та іноземних мов, інформаційних технологій, вміння критично мислити, аналізувати, працювати в команді, мати навички фінансової грамотності і підприємництва, нашим дітям потрібна освіта для життя. І це головна мета нової української школи».

Але хто вчитиме цього всього дітей? Вчитель, що навіть не вміє користуватися комп'ютером, чи «професіонали», які вступали у педвузи з найнижчим рівнем знань (якщо на інженерів найвищий прохідний бал 184, найнижчий 162, на економіку 179, найнижчий 160, то на вчителя математики 140, найнижчий 100,1»).

Стоїть болюче питання професійності вчителя. І тут дійсно, все залежить від його особистого бажання розвиватися та шукати інші мотивації, окрім матеріальної.

Марія Барна вважає, що відбір на цю професію повинен відбуватися не лише на основі ЗНО, а й «але й з врахуванням специфічних якостей, необхідних абітурієнтам – майбутнім вчителям». А також, наголошує доцент, треба працювати над підняттям престижності вчительської професії, яка на сьогодні є знівельованою.

Директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук вважає, що заохочувати вчителів потрібно не значками та медальками, а новою системою оплати, в якій буде «усунута урівняловка; новою системою оцінювання його роботи на основі об'єктивних освітніх індикаторів; наданням йому справжньої педагогічної свободи; створенням умов для роботи; захистити від бюрократів та паперів».

Олександра БАГАЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: