Російська економіка: примарне зростання і «кримський фактор»

Економіка Росії
Економіка Росії / vp43.ru

На початку серпня Центральний банк Російської Федерації опублікував макроекономічний звіт. Виходячи із наведених даних, аналітики, які працювали над ним, зробили висновок, що російська економіка пройшла період рецесії, і в майбутньому на неї чекає зростання.

Експерти ЦБ, говорячи про нормалізації економічної ситуації у Росії, апелюють до ряду чинників, зокрема, до сповільнення зростання інфляції, до припинення падіння реального рівня зарплат, до стабілізації цін на основні параметри експорту РФ у світі. Це, на думку авторів звіту, дає можливість очікувати повільного зростання російської економіки найближчим часом.

За рахунок яких факторів Росія може сподіватися на економічне зростання, наскільки реальним є прогноз ЦБ РФ, а також, чи вплинуть на стан російської господарської і фінансової сфери події у Криму, ІА «Дивись.Info» запитала у виконавчого директора «Міжнародного фонду Блейзера» Олега Устенка.

Олег Устенко / 1080.plus

Олег Устенко / 1080.plus

Про можливості зростання економіки РФ та аргументи російського ЦБ

Перший меседж. Економіка Російської Федерації є експортно орієнтованою економікою, більше того, дві третини її експорту сконцентровані в енергоносіях, а ринок енергоносіїв зараз точно не переживає найкращі часи. Тож у мене є значні упередження щодо зростання російської економіки найближчим часом. Я не був би впевнений у тому, що вона пройшла дно.

Другий меседж. Якщо у Російській Федерації така значна концентрація публічних фінансів на можливостях доходу з експорту енергетичного, то я вважаю, що у них будуть достатньо серйозні проблеми у середньостроковому терміні часу щонайменше два-три роки щодо можливостей поповнення власного бюджету. Відповідно, у них не буде фіскального простору для того, аби стимулювати розвиток своєї економіки. У них немає можливостей розвивати фіскальний стимул.

Виходячи із того, що у них є така складана ситуація у публічних фінансах, є дефіцит системи державних фінансів, можна очікувати збільшення податкового навантаження у російській економіці. Це додатковий аргумент до того, що розвитку у короткостроковій і середньостроковій перспективі точно відбуватися не буде.

Наступний меседж полягає у тому, що можливості стимулювання Центральним банком Російської Федерації розвитку власної економіки за рахунок так званого «монетарного пом'якшення», за рахунок зниження облікової ставки є дуже обмеженими. Вони це зробили вже декілька разів. Додаткове зменшення облікової ставки ЦБ буде означати, що збільшуватиметься тиск на рубль. Він просто буде додатково просідати відносно головних валют – долара і євро. Знецінення рубля буде означати зниження життєвого рівня звичайних росіянза рахунок інфляції. Вважаю, що можливості стимулювання російської економіки ха рахунок монетарних методів є дуже обмежені і не можуть бути застосовані у короткостроковій перспективі.

Для того, щоби стверджувати, що почнеться розвиток російської економіки тут треба вірити у те, що будуть проведені відповідні структурні реформи, які дали б можливість додаткового притоку капіталу у країну. Ну цього точно не відбувається. Я не впевнений, що російська економіка вже пройшла своє дно.

Про інфляцію у РФ

Уповільнення зростання інфляції є характеристикою того, що дійсно відсутні серйозні проблеми і може початися зростання. Але це не означає, що такого стану вже досягнуто.

Про можливості розвитку російської економіки після провокацій у Криму

Вони залежать від енергетичного ресурсу. Я не бачу якихось можливостей відновлення на цьому ринку. Із приводу всього іншого – треба буде дивитися за конкретними рішеннями.

Михайло ДРАПАК

Читайте також: Тимчук і Фешовець про велику війну, Грузію та нову мобілізацію

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: