ЦПК про НАЗК: Шабунін звинуватив Корчак у брехні

Голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін стверджує, що заява Національного агентства із запобігання корупції про повний запуск системи електронного декларування є брехнею.

Про це Шабунін заявив сьогодні на прес-конференції на тему: «Хто зірвав запуск е-декларування та чим це загрожує Україні?», передає УНІАН.

Останні події довкола запуску системи електронного декларування Шабунін назвав свідомим зривом одного з ключових антикорупційних інструментів.

На його думку, зараз відбувається відверте маніпулювання словами в першу чергу з боку керівництва НАЗК.

«НАЗК говорить: система декларування повністю запущена. Це брехня. Запущено подачу даних у систему декларування без жодних наслідків за брехню в цих деклараціях. Жодного сенсу в цих даних немає, бо ця система створювалася для того, щоб вперше в історії країни можна було покарати чиновників за брехню в деклараціях», - наголосив Шабунін.

У зв’язку з цим він звернув увагу, що рядові чиновники в Держспецзв’язку і навіть НАЗК є простими виконавцями і не вони приймали це рішення.

«Проблема не в них. Проблема в Порошенку, Турчинові і їхній істеричній сімці. Чому? Тому що вбивство декларування - це не лише вбивство однієї з найефективніших антикорупційних реформ. Це вбивство безвізу... і це гарантоване вбивство фінансової допомоги від Заходу. Трьох мільярдів від МВФ і держгарантій від США, і трошки більше мільярда гарантій від ЄС. Без цих грошей восени гривня піде в піке. Її можна буде спустити в унітаз», – стверджує Шабунін.

Як повідомлялося, сьогодні вночі голова Національного агентства запобігання корупції Наталія Корчак заявила, що в Україні рівно о 00.00 офіційно запрацювала система електронного декларування.

Водночас ця система запрацювала без передбаченої законом сертифікації.

«Система працює, тепер розробникам потрібно сконцентруватися на усуненні недоліків і отримати сертифікацію», - заявила вона.

Сертифікацію системі повинен був видати Держспецзв’язок. Однак у цій службі заявляють про проблеми з функціональністю програмного забезпечення.

Натомість правозахисники наголошують, що запуск системи електронного декларування без сертифікації може дозволити чиновникам уникнути кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: