У Центрі міської історії покажуть радянський Львів

У вівторок, 23 серпня, у виставковому просторі Центру міської історії відкриють нову мультимедійну виставку, основою для якої стали світлини польського фотодокументаліста Тадеуша Рольке. Про це повідомили у Львівській міській раді.

Експозиція «Завтра буде краще» складається з 50-ти фотографій, що їх Тадеуш Рольке зробив у Львові у 1990 році, а також доповнюється текстами істориків, які були свідками мінливих і непевних 90-их. Відкриття виставки – о 18:00. Вхід – вільний!

1990 року на замовлення німецького журналу «GEO» польський фотограф Тадеуш Рольке вирушив документувати події, що відбувалися у той час у Львові. Через невідомі обставини редакція так і не опублікувала цих матеріалів. Однак 26 років опісля у форматі виставки ми спробуємо відтворити те, про що хотів розповісти автор фотографій.

З понад 100 фотографій було відібрано 50 знімків, які показують різні історії міста і різні історії в місті у рік розпаду СРСР: від мітинґів та демонстрацій до змін у публічному просторі та щоденному житті містян. Це фотодокументація кризи, відчуття непевності, але одночасно – рішучості та передчуття змін.

«Ця оповідь фотохудожника цікавіша за підручники історії. Тадеуш Рольке лишив нам, глядачам, можливість розгадувати значення ракурсів та контрастів, пригадувати чи вгадувати історичні події, - коментує куратор виставки Андрій Бояров. - Головне у цій вправі з відчитування образів міста та його мешканців — не піддатися спокусі пошуку ілюстрацій до вже знайомих оповідей. Події з підручника історії, звісно, присутні у авторському візуальному ряді, але вони становлять єдине ціле із замальовками щоденного життя, із тим, що випало з великого історичного наративу, частково забулося, зникло, не відклалося в архіві».

Цей погляд на Львів зовні доповнений текстами істориків, які з одного боку є дослідниками, а з іншого – свідками тих подій. Таке поєднання дає можливість зіставити різні бачення і перспективи того, чим був 1990-й рік у Львові і для Львова.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: