Українці залишаються найбіднішим народом Європи – через безглузде управління економікою, – експерт

Україна цього року знову тримає планку одного зі світових лідерів в експорті зерна. Врожай зернових прогнозують на рівні 61-63 мільйонів тонн. Однак при цьому українці залишаються найбіднішим народом Європи – через безглузде управління економікою.

Про це заявив голова Аграрної партії України, економіст Віталій Скоцик під час круглого столу «Виробництво і експорт зерна. Як зберегти позиції України на світовому ринку?», передає УНІАН.

За прогнозами, цього року Україна збере близько 63 млн. тонн зерна. Володимир Клименко також припустив, що аграрна галузь у цьому маркетинговому році може встановити новий рекорд з експорту зернових - 41 млн. тонн. Водночас, на думку голови Аграрної партії України Віталія Скоцика, нарощення експорту зерна є помилковою стратегією влади. І ця стратегія уже веде країну до катастрофи.

«Ми можемо пишатися успіхами наших агровиробників та експортерів. Але чи стала країна від цього багатшою? Чому дефіцит державного бюджету виріс, порівняно з вереснем минулого року, в 17 разів? Чому відбулася девальвація гривні на 320% за останні два роки? Як відомо, Верховна Рада відповідає за формування коаліційної угоди, уряду і його програми.

І з вини парламенту в 2014 році зроблено дві стратегічні помилки в управлінні економікою: курс на те, щоб наростити виробництво зерна до 100 мільйонів тонн і збільшити експорт у два з половиною рази», - наголосив Віталій Скоцик.

За його словами, зараз усі держави, які є гравцями сировинних ринків, опинились у програші, не залежно від типу сировини – зерно, нафта чи газ. Дієва стратегія України повинна базуватися на розвитку переробної промисловості, яка створює готову продукцію з серйозною доданою вартістю і дає можливість активно наповнювати бюджет.

 

«За рахунок зміни податкового законодавства аграрну галузь просто «поклали». Скасування спецрежиму ПДВ забрало у аграріїв 85% оборотних коштів. Фінансове навантаження на 1 га землі в обробітку зросло в 41 раз. Це катастрофа! За останні два роки країна втратила 2,5 мільйона робочих місць, 4 мільйони громадян виїхали на заробітки. 500 тисяч малих підприємств закрилися. У підсумку, попри всі рекордні показники експорту, бездарне управління економікою веде до того, що ми стаємо дедалі біднішою країною», - підсумував Віталій Скоцик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: