Українцям можуть платити компенсації за «помилки» поліцейських

В Україні можуть ввести законодавчу норму про виплати громадянам компенсацій з держбюджету за невиправдане затримання поліцейськими.

Про це йдеться на офіційному сайті Верховної Ради.

Таке положення передбачене проектом закону «Про внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію» та Кодексу адміністративного судочинства України (щодо доповнення деяких норм)» (№5022), зареєстрованому у Верховній Раді народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка»Андрієм Антонищаком.

Текст законопроекту оприлюднено на сайті парламенту.

Так, депутат пропонує внести зміни до положення щодо перевірки поліцейським документів у громадян. Зокрема, закон пропонується доповнити положенням, згідно з яким у випадку відсутності у особи при собі документів, що посвідчують особу, така особа зобов’язана усно повідомити поліцейському своє прізвище, ім’я та по батькові та адресу місця проживання. В такій ситуації поліцейський в залежності від фактичних обставин може, зокрема, ідентифікувати особу за наявними у неї документами, які, відповідно до чинного законодавства не є документами, які посвідчують особу, або ж здійснити адміністративне затримання особи, яка не була ідентифікована, у випадках, передбачених законодавством.

Таке затримання може здійснюватися здійснюється виключно у випадках, якщо особа володіє зовнішніми ознаками, очевидно схожими із зовнішніми ознаками особи, яка перебуває в розшуку за вчинення злочину та/або щодо якої виконується привід; якщо існує достатньо підстав для затримання цієї особи як правопорушника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу або Кодексу про адміністративні правопорушення.

При цьому перевірка документів не може тривати більше 10 хвилин. Строк адміністративного затримання не ідентифікованої особи не може перевищувати 3-х годин.

У випадку, якщо за результатами правомірно здійсненого адміністративного затримання в подальшому буде встановлено, що затримана, не ідентифікована особа не перебуває в розшуку, не є особою, щодо якої виконується привід та/або не є особою, яка вчинила злочин чи адміністративне правопорушення, то на вимогу такої особи їй за рахунок держбюджету мають бути відшкодовані збитки, завдані правомірними діями поліцейських. Підписана особою відмова від права на відшкодування збитків є нікчемною.

Серед іншого, законопроектом пропонується встановити, що поверхнева перевірка не може проводитися щодо народних депутатів України, суддів, адвокатів та інших категорій осіб, проведення обшуку у яких потребує дотримання спеціальної процедури.
Крім того, Антонищук пропонує визначити, що обмеження або заборона руху транспорту і пішоходів не допускається для створення переваг окремим учасниками дорожнього руху.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: