Полоненого патріота бойовики засудили до двох років тюрми

1922157_1022686147751249_8806340342016886526_n

23-річний Володимир Фомічев, співробітник київської організації Центр UA, яка розслідує злочини політиків, розробляє програми реформ і стежить у Верховній Раді за «кнопкодавами», був узятий в полон бойовиками так званої «ДНР» в Макіївці 4 січня цього року. Він просидів у «підвалах» і тюрмах так званого «МГБ» понад 7 місяців. А 16 серпня суд «ДНР» оголосив вирок — два роки позбавлення волі. Його звинувачують у тому, що він ніби-то провіз з Києва у Макіївку дві гранати

23-річний Володимир Фомічев, співробітник київської організації Центр UA, яка розслідує злочини політиків, розробляє програми реформ і стежить у Верховній Раді за «кнопкодавами», був узятий в полон бойовиками так званої «ДНР» в Макіївці 4 січня цього року. Він просидів у «підвалах» і тюрмах так званого «МГБ» понад 7 місяців. А 16 серпня суд «ДНР» оголосив вирок — два роки позбавлення волі. Його звинувачують у тому, що він ніби-то провіз з Києва у Макіївку дві гранати, передає Громадське.

11796384_1044221665597697_1368642618936240400_n

Останній публічний допис Володі у Фейсбуці — два фото на фоні пам’ятника Леніну в Донецьку з підписом: «Ленін у Донецьку. Ленін, якого не знесли». Через тиждень після цього допису у квартиру батьків, до яких він приїхав на новорічні свята, увірвались озброєні люди, які представились співробітниками «Міністерства держбезпеки ДНР».

«Коли дружина увійшла до квартири, на вході стояв опечатаний блок комп’ютера, а Вова сидів у наручниках в спальні, — розповідає батько Володимира Ігор Фомічев. — У нього на обличчі були сліди від побоїв. Ці люди сказали, що прийшли, щоб просто запросити його «на розмову». Вилучили комп’ютер, українські прапорці і сказали: а ви, що не знали, що ваш син — відомий блогер і активіст екстремістської організації «Фундація регіональних ініціатив»?» («ФРІ» — всеукраїнська мережа організацій, яка об’єднує молодих громадських активістів — ред).

1922157_1022686147751249_8806340342016886526_n

Батько Володимира розповідає, що понятих, які повинні були зафіксувати вилучені у Фомічева речі, на місці не було. Пізніше в «МГБ» сказали, що знайти понятих не вдалося. А незабаром заявили, що знайшли у нього дві ручні гранати — начебто він їх ховав у зимовій куртці і планував позбутися якраз перед приходом співробітників «МГБ».

Фомічева відвезли у будівлю «МГБ». Тривалий час слідчі відмовлялися визнавати, що він утримувався у них. Батьки писали заяви у всі можливі інстанції, розраховуючи отримати пояснення, за що забрали сина. Відповідь дали тільки 26 лютого: слідчий сказав, що Фомічева затримали за зберігання зброї і участь у збройних угрупованнях — приписали йому співпрацю з ВО «Свобода», з якою Фомічев, як стверджують його колеги, він ніколи не був пов’язаний. Пізніше останній пункт з обвинувачення прибрали через недоведеність.

«Вони залишили тільки одне обвинувачення — зберігання гранат, а за це, зазвичай, дають умовний термін. Адже тут (на окупованих територіях Донецької області) майже у всіх зброя, — каже батько Фомічева. — Але розумієте, я не вірю, що у нього взагалі були якісь гранати. Міг би він перевезти через два блок-пости, де всіх обшуковують, зброю? Він навіть ноутбук з собою в Макіївку боявся брати!»

12314068_1105289116157618_4231892165354030018_n

На початку травня батькам віддали речі, які прцівники «МГБ» вилучили під час затримання. Серед них — светр Фомічева: спина була повністю залита кров’ю. Батько припускає, що сина змусили визнати факт перевезення гранати під фізичним тиском. Також він вважає, що в «МГБ» його «здав» старий друг, колишній активіст донецького осередку «Фундації регіональних ініціатив» Роман Хузяхметов, який спершу разом з Фомічевим підтримував Євромайдан, а потім перейшов на бік «ДНР» (детально його історія описана блогером, знайомим Фомічева Денисом Казанським).

«Вова зустрічався з Романом у Донецьку, а потім той написав в «МГБ», що той терорист і приїхав у «ДНР», щоб здійснити теракт», — розповідає батько.

Близькі описують Фомічева як «доброго, спокійного, сором’язливого хлопця», не здатного на будь-які радикальні дії. У 2014 році він закінчив факультет філософії Донецького педагогічного інституту, потім вступив на філософський факультет Київського педагогічного університету ім. Драгоманова і влаштувався працювати у Центр.UA на проект «Сильні громади Донеччини», де досліджував соціально-політичні процеси на сході України.

Напередодні Нового року в зактритому дописі у Фейсбуці Фомічев написав, що бажає «рідній країні і рідному місту миру і процвітання, тому що люди того варті, команді нашого руху і організації — вдалих проектів, які допоможуть Україні стати кращою і забезпеченішою».

1426440_716410071712193_775181175_n

Тепер він, за словами батька, читає у в’язниці Толстого, Чехова і Достоєвського.

«У своєму останньому слові на суді 15 серпня Вова сказав, що визнає свою провину і що він не повинен був везти у Донецьк гранати, — говорить Ігор Фомічев. — Просто адвокатка йому сказала, що якщо він у всьому зізнається, то його відпустять, а якщо змінить свідчення, то вони знову «втулять» його зв’язок зі «Свободою» і дадуть років сім».

«Я шокована тим, що прокурор просив дати йому у цьому вигаданому обвинуваченні півтора роки тюрми, а суддя дала на півроку більше, це нонсенс! — каже адвокатка Фомічева Світлана Савчук. — Так просто не буває».

Батьки планують подавати касаційну скаргу на дії так званого суду «ДНР», але шанси скасувати рішення судді незначні. Як правило, українських військових, арештованих владою окупованих територій, вносять у списки на обмін, однак Фомічев не є військовим. Невідомо також, чи занесений він до обмінного списку.

«Ми вже зневірились. Ми зверталися до всіх, хто вирішує подібні питання, — каже батько Фомічева. — Але відповіді все ще немає, а Вову можуть «закрити» на два роки ні за що».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: