На Львівщині 73 людини захворіли на хворобу Лайма

За сім місяців у Львівській області зареєстровано 73 випадки хвороби Лайма.

За  сім місяців у Львівській області зареєстровано 73 випадки хвороби Лайма. Про це повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі Держсанепідслужби.

Всього по Україні, за даними МОЗ України, за перше півріччя 2016 року зареєстровано 864 випадки хвороби Лайма. Випадки захворювання реєструвались переважно в містах (83,5 % ), у т.ч. у м. Львів – 55, м.Новояворівськ – 2, Стрий, Золочів, Броди – по 1, а також у Золочівському районі – 4, Пустомитівському – 2, Сколівському – 2, Буському, Бродівському Стрийському, Радехівському - по 1 випадку. Серед  захворілих 2 дітей до 10 років, один – підліток 16 років, решта - особи дорослого віку.

Укус кліща в анамнезі зареєстровано у 87,7 % (64) хворих, які сталися як восени 2015 р., так і в квітні-липні 2016 року. Напади кліщів відбувались за місцем проживання, на присадибних ділянках, в лісі, на територіях відпочинку, на озерах, у лісопарках.

На території Львова та передмістя 35 хворих вказували на укуси кліщів у Сихівському лісі (8), на Винниківському озері (3), у парку Залізні Води (2), у лісовому масиві Рясне-2 (2), а також у Стрийському парку (1) та парку ім.Б.Хмельницького (1), 18 інфікувань стались за місцем проживання на прибудинкових територіях. Інфікування хворих відбувалось також на територіях Яворівського (6), Пустомитівського (4), Золочівського (4), Радехівського (3), Стрийського (2), Жовківського (2), Сколівського (2), Буського, Бродівського, Городоцького  (по 1) районів, Івано-Франківської області (м. Яремча - 1), а також у Республіці Польща (2).

До ЛПЗ області за медичною допомогою з приводу укусів кліщів за 7 місяців 2016 року звернулись 977 осіб, в т.ч. у м.Львові – 548 осіб. На базі лабораторії ОНІ ДУ «Львівський ОЛЦ МОЗУ» та лабораторії трансмісивних вірусних інфекцій ДУ «Львівський НДІЕГ МОЗУ» при лабораторному дослідженні 161 екз. кліщів, знятих з людей, у 50,9 %  (82) виявлені збудники хвороби Лайма - борелії. Всім пацієнтам з укусом кліща рекомендовано консультація інфекціоніста.

Хвороба Лайма (також відома як бореліоз, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) — це природно-осередкова інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів, яку спричинюють борелії комплексу Borrelia burgdorferi sensu lato. Хворобу передають кліщі. Характеризується вона переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. Поширена у Північній Америці та Європі, і є другою за швидкістю зростання інфекційною хворобою в США після ВІЛ-інфекції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: