Громадські активісти не погоджуються з концепцією пам’ятника «Небесній Сотні» у Львові

У Львові громадські активісти вимагають створити нову конкурсну комісія з та провести громадські слухання щодо спорудження пам’ятника «Небесній Сотні».

У Львові громадські активісти вимагають створити нову конкурсну комісія з та провести громадські слухання щодо спорудження пам’ятника «Небесній  Сотні».

Про це йшлося на круглому столі, який ініціювала  ЛОГО «Громадське патріотичне об’єднання «Українська справа».

Під час обговорення громадські активісти та представники львівських вишів розкритикували концепцію пам’ятника, яку затвердили у мерії. «Місто пропонує тільки облаштувати громадський простір – без пам’ятника, концепція обмежена тільки місточком» - каже голова координаційної ради об’єднання Мирослав Нагірний Він додає, що громадського обговорення концепції не було. «Тобто кажуть – «ми будемо будувати місточок а ви давайте варіанти». Це несерйозно. Треба визначити загальний концептуальний напрямок, а тоді вже митці подадуть своє бачення на суд громадськості. Але самі умови конкурсу, які розробили у мерії суперечать тому, що пропонує місто. Ми ведемо мову про пам’ятник, отже це пам'ять – «меморіал». А згідно умов конкурсанти мають «зберегти багатофункціональність простору, не переобтяжуючи міський простір меморіальною функцією». Що значить «не переобтяжувати»?, який відсоток там має бути меморіальної функції? Що його взагалі не було видно? Ще одна цитата з умов конкурсу - «При використанні символів, які пов’язані з українською національною культурою, бажано уникати надмірного використання національної атрибутики як підміна суті національної ідеї. Національна символіка не має підміняти ціннісні орієнтири». Виявляється наша  національна атрибутика не є виразом суті національної ідеї» - обурюється активіст.

На думку присутніх повинен бути споруджений саме пам’ятник навколо якого має бути організований громадський простір. Відтак від мерії вимагають до роботи конкурсної комісії залучити фахівців і врахувати думку громадськості, провівши слухання.

Нагадаємо, у Львові вирішили вшанувати «Небесну Сотню» не монументом, а громадським простором у центрі міста. Йдеться про частину скверу на вулиці Кривоноса, де за задумом Віри Савченко можна спорудити місток. Всеукраїнський архітектурний конкурс на найкращу концепцію громадського простору завершився безрезультатно. Переможець не був визначений, відтак вирішено оголосити новий конкурс.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: