МВС оприлюднила список нагородної зброї за останні 5 років

МВС у відповідь на адвокатський запит юриста Олексія Святогора вперше за час незалежності України оприлюднило список нагородної зброї за останні 5,5 років, починаючи з 2010 року.

Правда, прізвищ власників поліцейське відомство не назвало, але відкрило завісу, якими саме стволами володіють нагороджені міністром громадяни, пише Сегодня.

«Я виклав список для того, щоб громадяни знали, яку саме зброю роздають в якості нагороди. І це тільки по лінії МВС. Як виявилося, в переліку не тільки пістолети, а й карабіни, і автомати Калашникова! Є і такі екземпляри, як Desert Eagle. З таким здоровенним пістолетом знімався в бойовиках знаменитий актор Сильвестр Сталлоне, в практиці українських силовиків таку зброю практично не зустрічається. Думаю, через місяць-два доб'юся того, щоб стали відомі і прізвища власників. Для того, щоб дістати список, довелося судитися. У лютому суд виніс позитивне рішення, і тільки тепер прийшла відповідь. Раніше мотивували, мовляв, все це персональні дані», – говорить Олексій Святогор.

Згідно зі списком, МВС в різні роки нагороджувало поліцейських, нардепів та інших чиновників не тільки традиційними пістолетами ПМ і ТТ, але навіть ретроревольверами системи «Наган» почали 1900-их років. За словами голови Асоціації власників зброї Георгія Учайкіна, вартість такої зброї стартує від десятків тисяч гривень. «Не виключаю, що в системі нагородження може бути корупційна складова. Наприклад, якщо нагороджують пістолетами «Глок», вони коштують від двох тисяч до трьох тисяч його за одиницю», – говорить Учайкін.

У МВС парирують, що нагороджені – це ті громадяни, у яких є заслуги перед Україною, а для таких людей нічого не шкода. Одним з останніх нагороджених був руфер Мустанг, який в 2014-му прикрасив в кольори українського прапора зірку на московській висотці. «Нагороджувати за заслуги – право міністра, – каже речник МВС Артем Шевченко. – Більшість нагороджено за подвиги в зоні бойових дій. Наприклад, нацгвардійці, поліцейські. Але, крім того, є і нагороджені народні депутати, які активно допомагають проводити реформи в країні (за неофіційною інформацією, їх більше 80, – авт.)». Згідно зі списком, найбільше за останні роки в один день були нагороджені 18 грудня 2013-го. Тоді за день було видано 36 стволів.

jpg_46

Наші джерела в МВС розповіли, що нагородження, наприклад, пістолетами «Глок», проходило за такою схемою: «Є наказ про нагородження, але працівник не хоче пістолет ПМ – хоче «Глок». Він сам купує його, передає в відомство і в нагороду одержує не ПМ, а більш презентабельну зброю. Є й інші ситуації. Пам'ятайте, коли міністерство нагородило руфера Мустанга? у нього тоді просто запитали, мовляв, хочеш у подарунок пістолет? Він відповів позитивно, і отримав ствол. Іншими словами, насильно нагороджувати зброєю ніхто не буде», – неофіційно розповіли нам у відомстві.

При цьому уточнюють, що нагородна зброя поки не фігурувала ні в одному з кримінальних зведень. «Дільничні хоч і не доглядають за власниками такої зброї, але на обліку воно коштує, власник має право купувати до нього патрони, але користування - відповідно до закону», – розповіли в МВС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: