Незалежність, за яку не соромно: які винаходи українці подарували світу (фото)

shutterstock_125266409_1300

Напередодні Дня Незалежності щоразу згадуємо про те, чим ми, українці, можемо пишатися. Кожного року на думку приходить дуже вичерпний список галузей того, чим взагалі може пишатися будь-який народ.

І на перших позиціях цього списку опиняються винаходи, які підштовхнули технічний прогрес і сприяли розвитку людства. ІА «Дивись.info» цього разу вирішила заглибитись детальніше в ті винаходи, над якими наші, львівські, вчені працюють саме зараз. Деякі з них лише готують до застування, а деякі вже рятують життя. Окремі з них здійснили революцію в своїй галузі. Другу та третю частину тексту читайте незабаром на сайті «Дивись.info»!

Науковці «Львівської Політехніки» щороку отримують близько 100 патентів.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ukrainaincognita.com

Завдяки вченим Політехніки Україна отримала тканинний суперконденсатор, який можна перетворити на торбинку, що вироблятиме енергію, апарат для збереження вагітності, гідро гелеві пов’язки для лікування опіків чи надточну телеметрію для супутників.

Загоїть рани

Гідрогелева пов’язка порівняно нещодавно з’явилася на медичному ринку України, та й світу загалом. Завдяки цьому медичному засобу можна ефективніше лікувати трофічні та післяопераційні рани, пролежні чи значні опіки по усьому тілу. Пов’язка міцно прилягає до пошкодженого місця, не травмуючи його та захищаючи від інфекції і фізичних пошкоджень. А ліки, якими наповнений медичний засіб, ефективніше розподіляються по поверхні рани.

96d71c59b6cdce652c251e448aa78cde

Свій винахід науковий колектив на чолі з професором Станіславом Вороновим запатентував ще в 2002 році. Медичний засіб вже пройшов всі випробування, має державну сертифікацію та виробляється ПП «Укртехмед».

На відміну від іноземних аналогів, гідрогелева пов’язка львівського вченого має армовану сітку, яка краще утримує гідро гель всередині.

117193Саме завдяки цьому можна виготовляти «проти опікові покривала», які можуть врятувати життя постраждалого. А ще закордонні аналоги, зазвичай, продаються з уже готовими ліками всередині. Український же ж варіант можна «доробити» самостійно, наповнивши пов’язку тими препаратами, які виписав лікар конкретному пацієнту. Крім того, винахід львів’яни у два, а то й п’ять разів дешевший від схожих іноземних пов’язок.

Збереже вагітність

З Політехніки походить ще один корисний пристрій для медицини. «Апарат збереження вагітності» вже працює в кількох міста України, — розповідає ІА «Дивись.info» Наталія Чухрай, проректор з наукової роботи Національного університету «Львівська політехніка».Доцент Володимир Процик, автор винаходу, у своєму пристрої втілив нетрадиційний метод лікування. Апарат кріпиться до конкретних зон на тілі жінки та подається струм чітко прорахованих параметрів.

CHim-nebezpechnij-furunkul-pri-vagitnostiТака стимуляція розслаблює м’язову систему матки. Це абсолютно безпечно, як для матері, так і для дитини. Лише три процедури дозволять знизити загрозу викидню. Застосовувати апарат можна з 15-16 тижня вагітності і до 37 тижня. До речі, апарат рекомендований Комітетом з нової медичної техніки МОЗ України».

Зарядити телефон від куртки

В 2011 році вчені «Львівської політехніки» здивували наукову спільноту усього світу, винайшовши гнучкий тканий суперконденсатор. З цієї дивовижної матерії можна шити куртки, намети чи сумки, які акумулюють сонячну енергію і перетворюють її в електричну. Потім нею можна зарядити телефон, планшет чи користуватися іншими електроприладами. Винахід внесений у 100 найкращих науково-дослідних розробок світу за версією впливового наукового журналу "Наукові дослідження і розробки".

Фотографує Землю з космосу

«Наші вчені беруть участь в створенні електронної апаратури для вітчизняного космічного апарату «Січ-2-1», запуск якого планується здійснити орієнтовно в 2018 році», — продовжує пані проректор.

1345440408_1-giove-a«Це важлива частина багатоспектрального сканера МСУ, який може передавати на Землю якісні світлини з роздільною здатністю менше восьми метрів, - розповідає Наталія Чухрай. - Космічний апарат «Січ-2-1» працюватиме в національній системі дистанційного зондування землі і надаватиме інформацію, яка буде корисною як для економіки так і безпеки держави». Крім того, колектив вчених зраз розробляє портативний пристрій, який допоможе українським кораблям «бачити» міни та безпечно оминати їх.

Христина ІНЖУВАТОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: