Загальна площа карпатських ялинників, що всихають, – 40 тисяч гектарів

Сьогодні санітарний стан ялин у Карпатах поганий. Це викликано прогресуючим усиханням дерев за останні 15 років.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала т.в.о. голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич.

«Але зараз всихання ялинників набули стихійних масштабів і продовжують збільшуватись. Загалом, ділянки з такими деревами займають майже 40 тис га. Це більше 11 млн кубометрів дерева», – пише Юшкевич.

За її словами, всихання ялини у Карпатах пов’язано з тим, що більшість лісів тут були створені штучним шляхом. Через це усихання ялини часто має характер стихійного лиха. Адже знижуються їхні захисні функції, що сприяє поширенню шкідників та хворіб.

«Розумію, що зараз багато нарікань на санітарні рубки. Але така ситуація обумовлює необхідність їхнього проведення. Інакше скоро ми побачимо не зелені, а темно-жовті Карпати. Як я вже казала, моя чітка позиці – будь-які санрубки мають бути вивчені комісією, обґрунтовані та оприлюднені. Громадськість повинна знати і слідкувати за цим процесом. Але санітарна очистка лісів конче потрібна. Тому зараз, спільно з науковцями, працюємо над комплексною програмою, яка дозволить застосувати новітні методи лісорозведення та лісовідновлення. Так ми зможемо вдихнути нове життя в українські ліси», – зазначила чиновниця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: