Сьогодні День народження Івана Франка. Цікаві факти про життя Каменяра - у нашому огляді

77Ye06TX5vI_1458310481_604x260_3_0

27 серпня 1856-го року народився український письменник, поет, публіцист, перекладач, учений, громадський і політичний діяч Іван Франко.

27 серпня 1856-го року народився  український письменник, поет, публіцист, перекладач, учений, громадський і політичний діяч Іван Франко.

Нині Франко один із найвідоміших та найавторитетніших українців  у світі. Про нього знають чи не у кожному куточку планети.

За стилем Франко належить до перших реалістів української літератури, найвизначніший поет пошевченківської доби.

На громадсько-політичному відтинку Франко довгі роки співпрацював з Михайлом Драгомановим, цінуючи в ньому «європейського політика», зокрема саме за його порадами й під його впливом була створена РУРП. Але після смерті останнього Франко змінив погляди й розійшовся з ним у поглядах на соціалізм та питанні національної самостійності, закидаючи йому пов'язання долі України з Росією («Суспільно-політичні погляди Михайла Драгоманова», 1906).

Помер Іван Франко 28 травня 1916 року у Львові. 31 травня відбулось кількатисячне урочисте прощання на Личаківському цвинтарі.

1890(18)

Пам'ятники Іванові Яковичу Франку є в різних містах України та за кордоном. Монументи Франкові — поету, письменнику, вченому-енциклопедистові, громадському діячеві встановлені переважно на заході України, де він жив і працював, однак є і в інших містах по всій країні й навіть за кордоном (Відень, Ліпік). А серед областей України чи не найбільше на Івано-Франківщині — названій на його честь.

Творчу спадщину Івана Франка переоцінити важко, бо це чи не найяскравіший представник української літератури та громадсько-політичної думки.

Зважаючи на почесну дату, цьогоріч по всій Україні відзначають 160-ти річчя з Дня народження Великого Каменяра.

Ми ж пропонуємо вашій увазі цікаві факти із життя митця:

  • Як і більшість молодих людей того часу, Іван Франко захоплювався ідеями соціалізму. Читав твори Маркса, Енгельса, листувався з Михайлом Драгомановим. Однак наприкінці життя він зрозумів хибність ідеї Маркса, назвавши соціалістичну державу тюрмою.
  • Іванові Франку належить ініціатива ширшого вживання в Галичині назви «українці» замість «русини» — так традиційно називали себе корінні галичани. В «Одвертому листі до галицької української молодежі» (1905) Франко писав: «Ми мусимо навчитися чути себе українцями — не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів…».
  • Франко відомий своїм інтересом до індійської культури, він вивчав літературу, філософські твори, тексти Вед на санскриті. Сам він говорив: «Жаль, що я не орієнталіст». Серед перекладів Івана Франка – біблійна «Книга Буття». Досі це найбільш точний переклад цієї частини Біблії українською мовою.
  • Франко на сьогодні єдиним українським поетом, який номінувався на здобуття Нобелівської премії з літератури.
  • Навчаючись у Дрогобицькій гімназії, Франко жив на квартирі в далекої родички Кошицької на околиці міста. Нерідко спав у трунах, які виготовлялися у її столярній майстерні (“«У столярні»)

До слова,  у Нагуєвичах проведуть Форум шкіл імені Івана Франка, під час якого колективи закладів виступатимуть із презентаціями на тему творчості письменника, а у вересні відбудеться обласна науково-практична конференція для педагогічних працівників «Іван Франко у вимірі епох».

фото: Інтернет

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: