Страйк маршруток у Львові. Хто зранку не доїде на роботу?

64352949

Зранку завтрашнього дня, 30 серпня, частина львівських маршруток перестане курсувати містом через страйк. На протест вийдуть не самі перевізники, які виграли право перевезень містом(їх у Львові всього п’ять), а власники автівок, з якими перевізники уклали договори оренди.

Зранку завтрашнього дня, 30 серпня, частина львівських маршруток перестане курсувати містом через страйк. На протест вийдуть не самі перевізники, які виграли право перевезень містом (їх у Львові всього п’ять), а власники автівок, з якими перевізники уклали договори оренди.

А саме Вільна профспілка пасажирських перевізників та Асоціація вільних профспілок автотранспортників Конфедерації вільних профспілок України». Страйкарі обіцяють на акції від 100 до 200 маршруток з кожного АТП. Правда, за їхніми ж словами, водіїв та власників машин залякують, тому гарантувати «масовість» акції організатор наразі не можуть.

Незадоволення власників автобусів викликає уся сформована система транспортних перевезень у Львові, але, наразі, їхньою головною вимогою є компенсація за пільгове перевезення.

«З 2008 року я не бачив жодної копійки компенсації за пільгове перевезення. На скільки мені відомо, компенсацію отримували АТП, але до рядових перевізників ті гроші не доходили. Це при тому, що на ринку перевезень Львова АТП мають лише 30% власної техніки, а решта 70 % — орендовані автівки», — розповів Тарас Спільник, власник автобусів, приватний підприємець. Як приклад підприємці назвали автотранспортне підприємство «Міра і К», в якому 20 власних авто, а ще 120 – орендовані.

Нагадаємо, що в попередні роки пільгове перевезення здійснювалося з державного бюджету, але цьогорічному бюджеті стрічка про таку компенсацію «зникла» і місцевим владам довелося закладати кошти у власному «гаманці». Гроші, між іншим, — немаленькі, тому ЛМР виділила лише частину суми, якої мали б вистачити тільки на кілька місяців.

Водночас, кошти від компенсації пільгових перевезень, що надходять від ЛМР , перевізники скеровують на погашення заборгованості за пальне, податки та заробітної плати тим же водіям які працюють на орендованих автобусах.

Хоча, власники автобусів і раніше належної компенсації не отримували. А тепер, коли за їхніми словами, більшість маршруток перебуває в аварійному стані і їздити на них стає небезпечно, їм потрібні кошти на ремонт. А ремонтувати автівки власникам доводиться за власні кошти. За словами Ігоря Сеника, голови Вільної профспілки пасажирських перевезень, схема роботи така: фірма-перевізник бере в оренду автівку, яка курсуватиме на маршруті. Власник цієї автівки наймає водія і утримує маршрутку в робочому стані та щодня забезпечує її пальним. До того ж, щодня платить фірмі-перевізнику орендну плату, яка коливається від 300 до 500 гривень за день. Решту зароблених коштів водій залишає собі, частину віддає власнику.

Особливо обурює протестувальників той факт, що міська рада з року в рік дотує комунальне підприємство, яке, незважаючи на усі вкладені кошти, і далі залишається збитковим. Тож, власники маршруток серед всього іншого, вимагаю прозорості фінансування комунального підприємства і цікавляться як були використані вкладені кошти. До слова, «Дивись.info» також би не відмовилась детальніше довідатись про використання виділених коштів. Адже щорічна збитковість схоже є цілеспрямованою стратегією «АТП -1». Нагадаємо, що підприємство винне вже більше 10 мільйонів гривень колишньому «ЛАЗу» за автобуси ще до «Євро-2012». І є судове рішення, яке зобов’язує будь-які кошти, що надходитимуть «ЛАЗу» одразу перераховувати за заробітну плату. Проте, «автобусники» своїх грошей так ні разу і не бачили, бо комунальне підприємство ще жодного року навіть «в нуль» не вийшло.

А тим часом цього року з міського бюджету «АТП-1» виділили 200 мільйонів гривень на закупівлю нових автобусів. Щоправда тендер завершився скандалом, бо підприємство не допустило до конкурсу фірму, яка пропонувала найнижчу ціну. Зараз триває суд, але можна точно сказати: якщо тодішній переможець доведе свою правоту у суді, то, мабуть, з міського бюджету треба буде «докласти» ще коштів, бо 200 мільйонів на всі автобуси не вистачить. До слова, в профспілці порахували, що аби «відбити» вкладені кошти на нові автобуси, вартість проїзду повинна зрости аж до 8 гривень. Тому, на їхню думку, ціна проїзду в маршрутках точно буде збільшуватись.

Черговий приклад «господарності» підприємства «Дивись.info» вже описував раніше. В 2015 році «АТП-1» через суд уклало мирову угоду, в якій зобов’язувалось купувати дороге пальне в конкретної фірми. Тоді в депутатів виникли підозри, що в такій спосіб підприємство уникає тендерів. «Дивись.info» написало запит в комунальне підприємство аби довідатись їхню думку, але там відповіли, мовляв, — не ваша справа, бо гроші не комунальні, а власні. От цікаво, якби підприємство вело ефективну комерційну діяльність чи потребувало б воно дотацій з міського бюджету?

Не дивно, що в решти перевізників виникають питання до роботи комунального підприємства. Всі ті питання вони хочуть опрацювати на робочій групі в міській раді, проте чиновники створювати таку не поспішають. Вирішення проблеми перевезення пільговиків власники маршруток бачать в кількох варіантах: виділення адресної допомоги пільговикам, або створення єдиного пільгового квитка, або виділення на кожному маршруті автобусів спеціально для пільговиків. Останній варіант мало би обслуговувати те АТП, яке отримує компенсації за пільгове перевезення. До слова, наполягають в профспілці і на тому, щоб пришвидшити впровадження е-квитка, зокрема і тому, що він дасть можливість точно «порахувати» кількість пільговиків і зменшить навантаження на водія, обов’язки якого зведуться тільки до керування транспортним засобом.

Іншим наріжним каменем для профспілки є й те, що на їхню думку, ринок перевезень Львова поступово монополізують і така ситуація аж ніяк не сприяє покращенню послуг. Річ у тім, що до впровадження нової транспортної схеми, у місті працювало 28 підприємств, тепер же ж їх тільки 5. Відсутність конкуренції призвело до того, що власники автобусів не можуть дозволити собі придбати нову маршрутку. Так, за словами профспілки, вартість кредиту на новий транспортний засіб в місяць – 18 тисяч гривень, а ще плюс 15 тисяч треба викласти за оренду фірмі-перевізнику.

Христина ІНЖУВАТОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: