Як позбутися Facebook-вірусу: покрокова інструкція

Сьогодні знову активувався Facebook-вірус. Той, який розсилає усім друзям «жертви» повідомлення «ВАШЕ_ІМ’Я_ПРІЗВИЩЕ Private Video!» (та інші повідомлення такого роду). Та лінк, за яким переходити не варто.:)

Отож, що потрібно знати про цей вірус?

Проблема в Chrome, якщо ви ним користуєтесь. Поки що невідомі випадки, коли вірус «запрацював» під іншим браузером, але за посиланням ходити все одно не потрібно.

Увага: версія операційної системи та її тип ролі не грають. Трапляються випадки, коли вірусом «заражались» під Mac OS X − тому що використовували той самий браузер Google Chrome.

Увага 2: вірус може бути сумісним зі всіма Chromium-based браузерами (тобто браузерами, що побудовані на базі Google Chromium): Google Chrome, Yandex browser, Аміго та «Інтернет» від Мейл-ру, і звичайно ж, Opera. Точних підтверджень, що вірус стартує з-під Opera та перерахованих маловідомих браузерів − немає, під Chrome – на 100 % працює. Тим не менше, ймовірність «зловити» вірус на Opera та маловідомих браузерах − є.

Вірус не працює на: Mozilla Firefox, Safari та Internet Explorer, всіх додатках Facebook для мобільних платформ, але переходити за посиланням навіть при роботі з цих браузерів - не можна. Адже ви не знаєте, що ще можна «підхопити» за посиланням, крім цього «прекрасного» вірусу.

 
Лікування

Важливо: підтверджене інфікування лише при використанні браузера Chrome.

Як лікувати:

1) Вийти з Facebook в Chrome та закрити всі відкриті вкладки.

2) Зайти в Facebook через будь-який інший браузер (FireFox, наприклад). Швидко почистити стіну, особисті повідомлення та перевірити список сторінок, якими ви керуєте (є інформація, що нова версія створює також і сторінки, тож якщо у вас з’явились нові сторінки, де ви є адміністратором, − знищуйте і їх також). Окрема інструкція з видалення бізнес-сторінок, що створюються вірусом − нижче.

3) Після того, як ви почистили свій аккаунт − закрийте Facebook. Відкрийте браузер Chrome, але не відкривайте Facebook. Зайдіть на вкладку «Розширень» в Chrome і видаліть усі ті розширення та додатки, які ви особисто не встановлювали.

4) В ситуації, якщо якесь із розширень не видаляється: збережіть закладки (експортуйте їх куди-небудь), закрийте Chrome, перезавантажте комп’ютер, видаліть Chrome з комп’ютера повністю, знову перезавантажте комп’ютер, будь-яким іншим непошкодженим браузером завантажте Chrome та встановіть його. Запустіть заново встановлений браузер Chrome, знову перейдіть в «Розширення» та перевірте знову – чи нема якихось зайвих розширень (за потреби видаліть їх). Далі, на всяк випадок, перезавантажте комп’ютер ще один раз, і востаннє перевірити чи нема чогось зайвого у розширеннях браузера. Важливо: пароль вашого аккаунту на Facebook змінювати не потрібно – вірус його не використовує. Додатки, що встановлені у вас наFacebook, також не потрібно чіпати, оскільки вірус не має до них жодного відношення також.

Обов'язково: після того як ви позбавитесь вірусу, почистіть свою стіну від публікацій, що зроблені вірусом, аби інші люди не клікали на них.

Після цього перевірте особисті повідомлення та спробуйте видалити свої повідомлення з вірусом.

Будьте готовими до того, що з великою ймовірністю, Facebook обмежить ваші можливості чи взагалі заблокує на деякий час. Проте не варто лякатись. Це тимчасові міри. Просто в майбутньому не клікайте на невідомі лінки.

Якщо ви раптом отримали схоже повідомлення від когось з друзів (врахуйте що може бути використане ваше фото), то потрібно зробити наступні дії:

Написати людині, що вона «зловила» вірус. Скопіювати посилання на цей пост та відправити його цій людині.

 
Інструкція з видалення бізнес-сторінок, що створені вірусом

Щоб знищити сторінку, яку створив вірус, треба зайти на неї, клікнувши по трикутнику зверху справа (щоб побачити всі свої сторінки) або перейти за посиланням https://www.facebook.com/bookmarks/pages.

Далі треба клікнути по кожній з них по черзі (це безпечно допоки ви переходите в межах фейсбук-сторінок ), з url (код адреси сторінки в рядку введення адреси сайту, до прикладу, https://www.facebook.com/Divisinfo/), скопіювати ID (Divisinfo) кожної сторінки у якийсь документ.

Далі кожен ID треба вставити у наступний url замість рисочок (--------):
https://business.facebook.com/-- ------/settings/ ?tab=settings&se ction=remove_page і натиснути Enter.

Після чого, на результуючій сторінці, потрібно знайти внизу опцію «permanently delete» (видалити назавжди) і натиснути її.

Робіть це уважно щоб не видалити свої робочі бізнес-сторінки!

Олександр Дуб, SMM-менеджер Дивись.інфо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: