Через спалах африканської чуми на Вінниччині знищено понад 350 голів свиней

У смт. Кирнасівка Тульчинського району Вінницької області знищено більше 350 голів свиней через враження африканською чумою.

Про це повідомили у департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА за підсумками засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, яке відбулося 30 серпня, передає УНІАН.

Під час засідання було зазначено, що спалах африканської чуми було зареєстровано 25 серпня в ФОП Подоляк О.В. (смт. Кирнасівка Тульчинського району Вінницької області).

«Попередній діагноз наші спеціалісти встановили в неділю 28 серпня, в Києві він підтвердився. З 25 серпня загинуло 152 голови на фермі у фізичної особи-підприємця. 29 серпня - знищено 356 голів безкровним методом і спалено туші та весь інвентар», - поінформував начальник ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук.

За його словами, визначено зони для проведення необхідних карантинних заходів - це епізоотичний осередок - безпосередньо ферма, карантинна зонна - все село Кирнасівка, а зона нагляду - весь Тульчинський район.

«В осередку захворювання поголів’я знищується, це ми вже зробили. Всі тварини на ФОП, що поряд з осередком, на території 4 гектарів найближчим часом ми заб’ємо на Тростянецькому м’ясокомбінаті під наглядом наших спеціалістів. М’ясо будемо використовувати на проварку. Це десь орієнтовно 500-600 голів свиней», – зазначив Сидорук.

Він повідомив, що від сьогоднішнього дня починається 40-денний карантин у Тульчинському районі, який визначено зоною нагляду. Групи у складі місцевих депутатів, ветеринарних лікарів, працівників ДСНС будуть здійснювати подворові інспекційні обходи, оглядати тварин та проводити роз’яснювальну роботу в домогосподарствах.

Сидорук запевнив, що на даний час забирати свиней із домогосподарств для знищення немає підстав, оскільки не зафіксовано випадків загибелі тварин у господарів. Найнебезпечніший період – перших 10 днів карантину, тож працівники Держпродспоживслужби докладуть максимум зусиль, щоб не допустити розповсюдження захворювання африканської чуми свиней на території області.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: