Спалах африканської чуми зафіксували на Харківщині

29 серпня на відстані близько 300 м від села Протопопівка Дергачівського району Харківської області було виявлено 2 трупи домашніх свиней. Про це повідомили у прес-службі Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, передає УНІАН.

Під час дослідження відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи 30 серпня встановлено діагноз - АЧС.

«З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дергачівській райдержадміністрації, рішенням якої затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду», - йдеться у повідомленні.

У службі наголосили, що в Харківській області АЧС зареєстрована вперше. В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника захворювання.

Як повідомлялося, за даними з відкритих джерел, з початку 2016 року в Україні зареєстровано більше 40 спалахів АЧС, зокрема в Одеській області – 15, у Миколаївській – п`ять, у Сумській і Полтавській – по чотири, Кіровоградській і Рівненській – по три тощо.

У 2015 році в Україні зафіксовано 40 випадків АЧС.

Довідка. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не становить. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів’я хворих свиней гине. Вірус знищується винятково шляхом нагрівання до високих температур.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: