Новий політичний сезон: хто з чим іде і чого очікувати від українських політиків

182858

Канікули закінчилися і наступного тижня депутати повертаються у рідні стіни Верховної Ради. Чого очікувати від нового політичного сезону, якими будуть пріоритети і чи буде спроба зірвати роботу парламенту опозицією, ІА Дивись.info розпитала в політологів.

Канікули закінчилися і наступного тижня депутати повертаються у рідні стіни Верховної Ради. Чого очікувати від нового політичного сезону, якими будуть пріоритети і чи буде спроба зірвати роботу парламенту опозицією, ІА Дивись.info розпитала в політологів.

21d3420-1396541835-1390400735-paliy«Думаю, що у роботі Верховної Ради, попри все, буде переважати конструктив, тобто 230, 240, 250 голосів за правильні рішення. Політичні сили, такі як Тимошенко, Ляшко, Опозиційний блок, вони будуть загострювати ситуацію і вести розмови про дострокові вибори, тобто ні за що не відповідати, а займатися популізмом. Більшість Верховної Ради не буде зважати на подібні заяви, а голосуватиме за потрібні для країни рішення», – вважає експерт-політолог, політичний консультант Олександр Палій.

Натомість, на думку директора Міжнародного інституту демократій Сергія Тарана, новий політичний сезон обертатиметься навколо двох основних складових.

«Політичний сезон матиме внутрішню складову – це тема боротьби з корупцією, проведення реформ і зовнішню, геополітичну, протистояння з Росією і чи вирішувати треті країни долю України без України. Навколо цих двох загальних дискусій і будуть розгортатися політичні події в Україні», – вважає політолог.

Що чекати від Президента України

«На мою думку говорити про якусь принципову зміну політики президента  складно. Але з іншого боку для цього можуть бути підстави, - вважає політолог Анатолій Романюк. - І колишній і теперішній голови адміністрації вихідці з Харкова Думаю що вони мають добрі особисті відносини і думаю цей вибір зумовлений якраз цим. Водночас напрямок діяльності АП і самого президента мав би мінятися. Це пов’язано з цілою низкою чинників. Перш за все це складне економічне становище. В світлі того, що відбулося суттєве зростання вартості комунальних послуг це може  безпосередньо вплинути на протестні настрої, які можуть проявитися в багатьох регіонах. Загальним показником, який говорить що ця ймовірність існує, є низький рейтинг правлячої політичної групи – БПП і самого Порошенка».

Хто і з чим вийде на політичну арену

За літо політики встигли зробити програмні заяви, потрапити в скандальні історії та багато чого іншого.

Петро Порошенко

Напевно, найважливіше, що сталось протягом цього літа за участі українського президента – парад до Дня Незалежності. Окремо треба відзначити і президентську промову на параді. 

Політолог Михайло Басараб так прокоментував основні меседжі Президента України: «Якщо вважати виступ Президента України на День Незалежності програмним документом, то треба відзначити його одну цьогорічну відмінність. Абсолютно не було звичного заглядання в рот західним партнерам. Зроблено жорсткий акцент на власних силах. Будапештському меморандуму Порошенко протиставив міцну українську армію. Хід думки правильний. Пора. Хоча від думки до впровадження інколи дуже велика, а часом нездоланна відстань, – пише Михайло Басараб. – З негативних вражень. Про злодійські звички «еліт» президент говорив у минулому часі. Передчасно. Надто передчасно».

Юлія Тимошенко

Головний претендент на президентську посаду (судячи з останнього рейтингу групи «Рейтинг») Юлія Тимошенко нічим суттєвим протягом літа не відзначилась. Цікавою новиною для українців стала чергова зміна іміджу «Леді Ю». Соцмережі активно обговорювали новий стиль лідера «Батьківщини», її каблучки та модний манікюр. Можливо, це й логічно, враховуючи те, що в політичному плані Тимошенко була цього літа не надто продуктивною: приєдналась до тренду «добровольці і волонтери – основа України», покритикувала тарифи і подібне. У цьому контексті результати рейтингового дослідження виглядають доволі дивно.

Юрій Бойко

Лідер Опозиційного блоку так само нічим оригінальним не відзначився: треба змінити зовнішню політику, несправедливі тарифи, за все хороше і проти всього поганого. Водночас, одні із заяв може розповісти про настрій «опоблоку». Йдеться тут про візит Бойка в Одесу й звинувачення правоохоронців у трагедії, що сталась 2 травня 2014го. Повернення до цієї риторики і цієї теми може свідчити про те, що своїм політичним вподобанням і методам «опоблок» не зраджує та орієнтується на проросійський електора. І, судячи з того ж рейтингу, підтримка у них є.

Андрій Парубій

Під час канікул у Верховній Раді Андрію Парубію вдалося відпочити лише частково – напруження у стосунках України і Польщі, яке виникло через рішення Сейму Республіки Польща про визнання Волинської трагедії геноцидом змусило Парубія вдатись до дипломатичних заходів. Протягом літа він кілька разів зустрічався із маршалеком Сейму, один раз навіть у Трускавці на «Форумі місцевого розвитку», питання спільної історичної пам’яті було на повістці. Здається, наразі це основна проблема спікера Верховної Ради.

Сергій Лещенко

Щойно журналіст-депутат оголосив про те, що з групою однодумців з БПП долучиться до партії «ДемАльянс», почалися медійні скандали за його участі. Найсвіжіший з них про те, що Сергія Лещенка «засікли» у відділенні «Сбербанку России» в Києві. Водночас і сам нардеп давав чимало приводів обговорювати власну персону: заявив, що політолог Трампа брав гроші у Януковича, що відомий журналіст Ларрі Кінг також фігурує в «чорній бухгалтерії» тощо. На одному з ефірів Лещенко непрямо натякнув на власні президентські амбіції, тож, очевидно, восени він буде регулярно ставати українським ньюс-мейкером.

Андрій Садовий

На початку літа соціологи прогнозували «Самопомочі» та особисто Садовому падіння рейтингів через трагедію на Грибовицькому сміттєзвалищі. Однак, суттєвих втрат очільник Львова, судячи з усього, не зазнав і навіть про нацгвардію у стінах міської ратуші всі швидко забули. Оксана Сироїд навіть встигла «засвітитись» на зібранні організації «Духовий центр Відродження», але про це теж швидко забули.

Дмитро Добродомов

Лідер політичної партії «Народний контроль» теж протягом літа «відзначився». Справа в тому, що з оприлюдненої переписки екс-продюсера Інтеру Марії Столярової стало відомо, що громадянка Росії (яку небезпідставно вважають пов’язаною з ФСБ) працювала із «Народним контролем» чи-то як сценарист, чи-то як політтехнолог. Детальніше про це дивіться тут. 

Надія Савченко

Певною мірою Надія Савченко стала політичним відкриттям цього літа. Несподіване для більшості звільнення з російської тюрми, феєричне повернення додому, серія гучних заяв про президентство, переговори з бойовиками і вже традиційні сухі голодування дещо розбурхали політичне болото України. Втім, Надія Савченко  виглядає як непостійний і неоднозначний політичний персонаж. У роботу Верховної Ради вона влилася буквально на місяць, тож ще не ясно, наскільки результативною вона стане у законодавчому плані.

Чи будуть радикальні кроки від опозиції

Водночас, незважаючи на циклічні загострення протистояння у парламенті у вигляді блокувань трибуни, експерти впевнені, що не варто очікувати більш радикальних кроків від опозиції.

«Якщо 20 чоловік зайде на трибуну – це не блокування. Якщо 20 чоловік заходить на трибуну, то їх виганяє 30-ть. Тим більше, що блокування трибуни під час війни, блокування роботи законодавчого органу, є дуже непопулярною і фактично підігруванням окупанту. Опозиційні сили будуть орієнтуватися, найімовірніше, на наступні вибори – і президентські, і парламентські, які відбудуться приблизно 2019 року», – зазначив Олександр Палій.

Сергій Таран прогнозує, що пік загострення у парламентському протистоянні припаде на другу половину осені, коли українці почнуть отримувати платіжки за комунальні послуги.

1423030323_10689977_848021198574034_147302039949177899_n«Безперечно буде спроба з боку опозиції заблокувати роботу Верховної Ради, особливо гостро буде стояти питання у другій половині осені, коли люди почнуть отримувати платіжки. Тоді буде спроба розхитати соціальну ситуацію. Це також матиме і зовнішню підтримку, тому що Росія намагатиметься довести Заходу, що Україна – держава, які ні на що нездатна, що тут постійні майдани, нема якоїсь стабільності, організованості. І вони, звичайно, оцю картинку політичного протистояння будуть транслювати світові. Тому небезпека такого загострення є», – зазначив Сергій Таран.

Опозиція не зацікавлена у тому, щоб ситуація внутрішньопарламентського протистояння вийшла з-під контролю, адже тоді доведеться брати на себе відповідальність, а єдина альтернатива зниження тарифів на газ – це домовленості із країною, з якою вже третій рік точиться війна.

«Варто припустити, що будуть спроби актів масового протесту, тобто дестабілізація буде не тільки у Верховній Раді, але, не думаю, що це призведе до конкретних наслідків, тому що альтернатива розхитуванню політичної ситуації набагато гірша. І зараз нема таких політичних сил чи політиків, які б запропонували альтернативу ринковим цінам на газ, а це означає високі тарифи для громадян. Не уявляю, як якийсь відповідальний політик може розповісти громадянам, де вони можуть взяти дешевий газ. А тоді треба буде говорити правду про те, що доведеться знову домовлятися із Росією. І взагалі, я не знаю жодного випадку у світі, коли країна, перебуваючи у стані війни, підвищувала б соціальні стандарти. Тема ця неприємна, але альтернативи їй нема, тому на протистоянні у стінах парламенту вона й закінчиться», – наголосив Сергій Таран.

14159114_1776277535990099_521302788_n«Сьогодні ми отримали  ситуацію, коли з представлених в парламенті політичних партій ми маємо Опозиційний блок, який за визначенням є опозиційним, Блок Тимошенко, яка перейшла в опозицію, Радикальна партія теж в опозиції, хоча вона завжди  торгується і може бути в будь-який час перейти в інший табір, «Самопоміч» так само позиціонує себе швидше як опозиція по широкому колу питань, - вважає Анатолій Романюк. - Реально ми отримуємо БПП, Народний Фронт і окрему частину депутатів, які  підтримують владу. Опозиція може виробити консолідовану позицію з вимогою  проведення дострокових виборів, а підставою для цього можуть бути знову ж таки їхні добрі рейтинги.  Крім цього в цих партіях є незадоволення частиною  депутатів і велика кількість бажаючих їх замінити і робити багато для того, щоб це відбулося. Якщо ці партії консолідуються і почнуть грати на темі  комунальних тарифів, яка є реальною проблемою, то вони можуть заблокувати прийняття багатьох законів і заблокувати загалом діяльність парламенту, створивши уже юридичні підстави для дострокових виборів. Тому не можна виключати дострокових виборів».

Нехай тяжко і довго, але депутати все ж голосуватимуть за законопроекти, спрямовані на реформи

«Будуть зі скрипом проходити реформаторські законопроекти. Вони будуть довго розглядатися, саботуватися, але вони все одно будуть проходити», – додав Олександра Палій.

Оптимістично на початок політсезону налаштований прем’єр-міністр Гройсман, він, зокрема, зазначив: «Наступного тижня розпочинається парламентська робота. Україна потребує прийняття необхідних законів, зокрема дерегуляції. Розраховую, що український парламент на початку нової сесії продемонструє ефективність».

Глава уряду додав, що деякі політики «після гарного відпочинку у півтора місяці з новим натхненням, залучаючи форсаж дикого популізму, розпочнуть лякати всіх тим, що все дуже погано».

Велике інтерв'ю з політологом Анатолієм Романюком щодо нового політичного сезону читайте незабаром на сайті ІА Дивись.info.

Оксана ДУДАР, Володимир ГАЛЕЧИК, Валерія ДУБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: