Офіційно: американська компанія займеться видобутком поліметалів в Україні

1444657431

Нещодавно керівництво Держгеонадр провело офіційну зустріч з американськими представниками компанії Avellana Gold, на якій обговорити основні умови та вимоги щодо можливих проектів з видобутку корисних копалин,   зрозуміти зацікавленість держави у створені нового промислового об’єкта.

Інвестор придбав компанії, що володіють ліцензіями на видобуток та розвідку поліметалевих руд  у Західній Україні. Avellana Gold – це окремий напрямок групи інвесторів, які займаються проектами по видобутку корисних копалин на  пострадянських теренах.

 За роки незалежності України, це мав би бути перший проект з видобутку металів, реалізований за принципом юніорських видобувних компаній.

Попри воєнну ситуацію у нашій державі, інвестор згоден інвестувати приватний капітал, довести проект до конкуренції із світовими аналогами та дати старт  у терміни обумовлені ліцензійними умовами.

За словами директора та акціонера компанії, проект Avellana  – це результат надщільної праці команди міжнародних експертів протягом останніх майже 9 місяців.

«На сьогоднішній день ми цілком усвідомлюємо геологічні та операційні ризики проекту, високі вимоги місцевих громад щодо екологічності проекту, а також фактичну неможливість залучення довгострокового боргового капіталу у країну з переддефолтним рейтингом. Ми це розуміємо, тому від держави  хотіли би отримати лише 2 гарантії. Першу – сигнал, що країні дійсно необхідний великий  проект з видобутку та збагаченню поліметалевих руд та другу гарантію того, що ліцензійні умови та регуляторні  правила  у сфері надрокористування будуть стабільними під час реалізації проекту», – звертає увагу  американський інвестор Браен Севідж.

«За умови успішної реалізації проекту, ми розраховуємо на запуск в Україні ще 2-3 юніорських компаній, які мають стати вагомими конкурентами  аналогічних проектів Канади, Австралії, Африки. Це один із тих вкрай важливих якірних проектів, до реалізації якого Служба йшла не один місяць. Одне із наших завдань – це включення його до переліку базових на рівні інвестиційних проектів країни», – каже керівник Держгеонадр Микола Бояркін.

Пан Браен Севідж зауважив, що найближчим часом компанія буде сфокусована лише в цьому напрямку. Але за умови тісного співробітництва на різних рівнях державної влади, Україна дійсно може стати успішним отримувачем міжнародного капіталу. Так, за геологічними критеріями держава має ще декілька проектів, які могли б бути цікаві з огляду на світові потреби  ринку. Однак, правові ризики та відсутність податкових стимулів майже унеможливлює масовий прихід юніорських компаній.

«Треба розпочати двосторонній діалог, аби виправляти недоліки українського законодавства, бо  нам вкрай  потрібні такі проекти. Наразі, головне завдання для нас усіх – це запуск проекту, який би став знаковим для міжнародного інвестора та України загалом», – резюмує Микола Бояркін.

 

 

Довідка:

Головою компанії є Брайан Саваж (Brian C Savage) - голова ради директорів Pioneer Management LLC, приватної компанії, яку він заснував в 2009 році для надання консультацій та інвестування в проекти і компанії зі сфери природних ресурсів. Він має 35-річний досвід роботи в галузі, є фінансовим радником Source Capital Group, а також виконавчим головою ради директорів Certified Minerals Limited – сформованої ним компанії для первісної покупки і продажу касситеритових (олов'яних), колтанових (ніобієвих/танталітовіх) і вольфрамітових руд у старательських артілей, придбання мінеральних концесій у Конго. Крім того, Б. Саваж – невиконавчий директор Amur Minerals Corporation, компанії з розвідки і розвитку родовищ на Далекому Сході Росії, що котирується на AIM LSE.

Головою геологічних радників Avellana Gold виступає Чарльз Бодрі (Charles Beaudry) з досвідом роботи в Noranda, Falconbridge, Xstrata (зараз – Glencore), Iamgold Inc., Xmet Inc. Він є віце-президентом International Explorers and Prospectors Inc. з активами в Онтаріо, Квебеку і Нью-Брансвіку.   Також  обирався до Ради директорів Prospectors and Developers Association of Canada.

Українське представництво Avellana Gold очолює Микола Гожик, який раніше був головним інженером ТОВ "Закарпатполіметали", директором ТОВ "Сауляк".

Юніорські компанії — компанії, що фінансуються  за рахунок приватного та публічного капіталу і створються переважно геологами із значним досвідом роботи, вузькою професійною спеціалізацією. Фактично інвестори вкладають гроші не тільки в проект, а в репутацію та досвід її засновників. Переважна більшість масштабних проектів з видобутку корисних копалин у світі фінансуються зарахунок юніорських компаній. Та лише декілька країн у світі є визнаними лідерами по залученню юніорського капіталу -  це Канада, Австралія та Великобританія,  вторинні за значенням є: ПАР та  Китай.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: