У законодавстві готують зміни, щоб збільшити штрафи за незаконну вирубку лісу

На основі рекомендацій експертів Світового банку було розроблено зміни до законодавства, які передбачають суттєве збільшення юридичної відповідальності за незаконну рубку та протидію обігу незаконно добутих лісових ресурсів.

Про це в інтерв'ю Сегодня розповіла тимчасово виконуюча обов’язки голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич.

За її словами, за незаконну рубку будуть штрафувати від 8,5 до 17 тисяч гривень (зараз від 800 до 1700 гривень), або позбавленням волі до 5 років.

«За неправильну видачу лісорубних та лісових квитків, що призводить до порушення правил під час будь-яких рубок – штрафи майже 4,5 тисячі гривень (зараз це максимум 136 гривень). За порушення права державної власності на ліси та незаконне використання земель лісового фонду – штрафи зростуть до 8,5 тисячі гривень (зараз 306 гривень). За підпали лісів та знищення їх вогнем – штраф 12 тисяч гривень. Якщо це призвело до людських жертв – за грати до 10 років», - розповіла голова Держлісагенства.

Також Христина Юшкевич повідомила, що на законодавчому рівні пропонується закріпити ведення єдиного електронного обліку для всіх лісокористувачі. Для боротьби з незаконним обігом деревини – обов’язковість проведення обліку, до того як вона буде вивезена.

«Зараз у законодавстві взагалі відсутня відповідальність для підприємців, які скуповують деревину без документів про її походження. Здебільшого – це власники пилорам. Ми пропонуємо ввести штрафи від 8,5 тис. грн до 17 тис. грн з конфіскацією необробленої деревини», - зазначила Юшкевич.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: