Війна, Лем, насильство, вороги та трансвестити…Чим дивує Тиждень Актуального Мистецтва? (Фото)

14233309_1272170512823628_1622682464_o

Пропонуємо огляд перших днів цієї значної для Львова події початку вересня.

Організатори «ТАМу» – Інститут актуального мистецтва та Мистецьке об’єднання «Дзиґа», зазначили напередодні відкриття: «Останні два роки від минулого Тижня наше суспільство живе у стані війни, невизначеності, переродження, розчарування та надії… Ми не можемо вдавати, що є поза цим контекстом. Тому цьогорічний «ТАМ» спробує простежити, наскільки ці межові стани буття впливають на сучасне українське мистецтво,  чи є вони достатньо значними, щоб стати етапом у його розвитку».

Коротко окреслимо, що ж відбувалося у перші дні Тижня.

«Частини тіла»

У Палаці мистецтв відбулися відкриття одразу трьох проектів. Зокрема, відкрився кураторський проект «Частини тіла», що став своєрідною презентацією трієнале сучасного мистецтва  «Український зріз. Перетворення», яке, свою чергу, якого презентувало українське мистецтво у Вроцлаві. Художники із різних куточків України представили свої роботи – це Юрко Вовкогон, Діма Ерліх, Костянтин Зоркін, Володимир Кауфман, Наталя Лісова, Сергій Петлюк, Сергій Радкевич, Володимир Стецькович, Геннадій Чернега, Володимир Топій.

Цей проект розпочався із перфомансу Констянтина Зоркіна. Основні теми, що звучали у роботах художників це руйнація, насильство, тіло людини, земля як джерело життєво необхідних ресурсів, не потрібні абсурдні предмети, тіла-викройки, маніфест проти насильства, «голуби миру» та «авіасимулятор у чистилищі». Тут також з’являється тема війни, в медіа інсталяції Юрка Вовкогона(добровольцем служив на Сході). «Рани» - це метафора війни, зранені від обстрілу дерева, та шурхіт листя між пострілами, запах лісу, відчуття небезпеки та невідворотності. Художник Володимир Стецькович в інсталяції ставить питання: «Що може зробити художник під час війни.. Спостерігати, рефлексувати чи вмирати?...». Все це можна відчути, понюхати, подивитися, послухати, випробувати, доторкнутися, побачити…

Катажина Козира

Продовжує експозицію медіа-інсталяція «В мистецтві мрії стають дійсністю» дуже неординарної та епатажної польської мисткині Катажини Козири, куратором львівської версії проекту виступив Вальдемар Тататрчук.   Це серія перфомансів, пара-театральних постановок, що поєднала у собі різні форми візуального, музичного та перфомативного мистецтва. Художниця передає світ штучності, хизування через своїх персонажів оперну діву трансвестита, Олімпію з опери Оффенбаха, Блосніжку, співака-кастрата і навіть чарлідерку. Катажина Козира торкається простору культурних табу та стереотипів поведінки.

«LEMinarium» та Станіслав Лем

Інший, проект «LEMinarium» об’єднав митців із України та Польщі: Михайло Барабаш, Тереза Барабаш, Володимир Кауфман, Антон Лапов, Сергій Савченко, Констянтин Смолянінов та Славомір Собчак, Даніель Конюш і Якуб Ясюкєвіч. Пілотний проект «LEMinarium» – мультижанровий простір актуальної культури, пов'язаний із дослідженням та творчим переосмисленням постаті філософа, фантаста і футуролога Станіслава Лема, це тільки частина майбутнього фестивалю.

Володимир Кауфман та Сергій Савченко створили спільний проект у рамках LEMinarium, лейтмотивом якого є філософські інсинуації навколо роману Станіслава Лема «Соляріс», у якому йдеться: «Тому, хто стане ретельно вивчати всілякі дані про планету Соляріс, важко позбутися враження, що перед ним уламки інтелектуальних побудов, можливо і геніальних, перемішані абияк з плодами цілковитої глупоти, що межує з божевіллям.»

«Маска»Lem

Ще одним із проектів у рамках LEMinarium є проект «Маска». Михайло і Тереза Барабаші, Антон Лапов, Славомір Собчак, Даніель Конюш і Якуб Ясюкєвіч  творять спільний проект про тіло, яке шукає, живе, вбирає, віддає, приймає, змінюється, і про драму свідомості, що намагається вийти за межі себе, і визначити сенс власного існування. «Маска Лема – це твір про «віднаходження себе», про самопізнання…»

Серед творів відео інсталяції Михайла Барабаша «Гігроскопічність» із фрагментами людського тіла, рука що намагається, щось захопити, язик, що рухається, губи, що свистять…Тереза Барабаш представила аудіовізуальний проект із двома ретрансляторами. «Ретранслятор – це об’єкт про здатність особи приймати й передавати інформацію…Результатом такого обміну може стати будь-що, в даному випадку – ледь помітна вібрація нитки, металеві фрагменти, вузлики….».

Ще один цікавий твір – це візуалізація планети «Нібуру» Х Якуба Ясюкєвіча. На перший погляд звичайний статичний астрономічний об’єкт, але наблизившись, можемо зауважити повільний рух цієї планети довкола своєї осі, а також і матеріал цієї кулі,  що створена із макрофотографії людської шкіри. Споглядаючи цю планету, ми разом з  нашою тінню стаємо її частиною.

Серед інших творів інстальована графіка та відео від творчого дуету Влодка Кауфмана та Сергія Савченка «Без назви», лейтмотивом є інспірації на тему планети «Соляріс» та «суму буття». Ще раз Лем та його твір «Фіаско» з’являється  в однойменній відео інсталяція  Славоміра Собчака: «Хоча «життя» на екрані відроджується, проте досвід попередньої катастрофи немовби зависає у вакуумі». Глядачі мали можливість споглядати відео-трейлер до неіснуючого фільму «Golem» Якуба Ясюкєвіча та відео інсталяцію «Post_Identity» Антона Лапова.

Львів без телевежі…

Фотохудожник Костянтин Смолянінов представив на LEMinariumі свій фотопроект «With or Without. На одній з фотографій зображений звичайний львівській краєвид із телевежою, а іншій – її немає, разом з тим художник прибирає із фотографії багато сателітарних антен. Це проект про Львів без телевежі – Львів Станіслава Лема: «Можна зробити сміливе припущення, що такий телекомунікаційний об’єкт міг би, до певної міри, символізувати футуристичні мотиви у творчості польського фантаста. Чом би й ні?!» – риторично запитує публіку Костянтин Смолянінов».

Також, галереї «Дзиґа» відкрився проект «Ворог» автора Micro Cuts, котрий успішно дебютував у Вроцлаві у рамках «Українського зрізу». «Скільки часу минуло відтоді, як людина стала сама себе знищувати, заганяти себе в рамки? Скільки часу минуло відтоді, як людина перетворилася на ворога для самої себе?[…] Це знищення відбувається шляхом обмеження себе нормами соціуму, позбавлення себе власної волі, власних інтересів на користь примітивних потреб та необґрунтованих правил», - говориться в анотації до цієї виставки.

Основна палітра художника цілком ахроматична. Експозиція побудована на контрастах: з одного боку зображені різні моделі поведінки тварин, з іншого – поведінку людей у різних ситуаціях. По центру художник розмістив кілька тазів із водою, на дні яких були зображення лежачих собак.

2 вересня у «Музеї Міста» у рамках ЛЕМінаріуму відбулася виставка «LEMinarium Graphic Novels», яка поєднала стім-панкову скульптуру Віталія Внукова та  ілюстрації до «Казок Роботів» Станіслава Лема.  Над графічними роботами працювали: Євгенія Гайдамака, Анна Звягінцева, Ярослав Філевич, Дмитро Кривонос, Євген Харук, Анфіса Хлєб, Романа Рубан, Сергій Майдуков, Женя Васильєва, Ольга Сак, Антоніна Александрова. Куратори проекту: Наталка Гайда, Ріна Шумило.

Цьогорічне бієнале Тиждень актуального мистецтва відбувається в сьоме. Протягом всього часу існування у ньому взяли участь понад чотириста художників із різних країн. Отже, вже можна робити висновки про певний рух та розвиток цієї мистецької події, яка яскраво репрезентує певний зріз актуального мистецтва та те, на скільки наша публіка готова його сприймати.

Іноді складається враження, що ці мистецькі акції відбуваються у колі художників певного профілю та їхніх шанувальників. Проте, саме із початком перфомансів, які відбуваються поза межами вузького простору галерей, і залучають випадкових людей до дійства, актуальне мистецтво стає доступнішим.

Чому твори художників на стільки вражаючі та епатажні як у позитивному, так  і у негативному сенсі цього слова? Це пов’язано із тим, що більшість митців, що працюють у галузі актуального мистецтва, у творчості, повністю «оголюють» свою суть та єство, у тому числі всі свої дивацтва, щоб максимально віддатися мистецтву.

Звичайно існує досить негативна тенденція до комерціалізації цього напрямку сучасного мистецтва. Тобто художник завдяки імені та епатажу, не заглиблюючись у зміст того чи іншого поняття, робить досить поверхові речі, які продає за великі гроші.

До негативного сценарію розвитку цього напрямку можемо віднести також те, що багато митців працюють тільки у рамках постійних перфомансів, пошуку якихось нових способів «щось» показати, виснажують тим самим свій мистецький потенціал та не розвиваються як творчі особистості.

Проте, сподіваємося, що власне Тиждень актуального мистецтва зможе генерувати нові ідеї та нові напрямки. Знайде можливість залучити нове покоління через школу перфомансу, яка у свою чергу, зможе дати не поверхові, а власне глибинні знання та розуміння актуального мистецтв.

Мар’яна МАКСИМІВ

Довідка: У програмі ТАМу: авторські та кураторські проекти, перфоманси, інсталяції, об’єкти, лекції, дискусії, майстер-класи. У бієнале візьмуть участь більше тридцяти митців з України, Польщі, Білорусії, Чехії, Німеччини, Великобританії та Ізраїлю. Цьогорічні Дні Мистецтва Перфомансу проходитимуть із 6 по 11 вересня. Упродовж ДНІВ перфоманси творитимуть як досвідчені, так і молоді художники. Невід'ємною частиною ДНІВ  є  Школа Перфомансу. Навчання у ШКОЛІ проводитиметься за програмами під керівництвом досвідченої перфомерки Денис Блакер з Великобританії та польських митців Вальдемара Татарчука та Януша Балдиґи. Центром подій бієнале буде галерея «Дзиґа» (вул. Вірменська,35). Основні локації  ТИЖНЯ: Палац мистецтв (вул. Коперника, 17), «Гостинний дім» при Духовно-культурному центрі «Архистратиг»(вул. Винниченка, 20а)та простір міста.

Куратором Тижня Актуального Мистецтва є культовий львівський художник Володимир Кауфман.  Арт-директор – Ліда Савченко-Дуда. «Тиждень актуального мистецтва» триватиме до 10 вересня.

Більше фото з культурних подій міста дивіться ТУТ. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: