В Україні спалах АЧС: за рік у 49 господарствах виявили свиней, хворих на африканську чуму

14269279_1658797691102173_1232011253_n

2016 року в Україні зареєстровано 49 випадків захворювання на африканську чуму свиней (АЧС). Перший випадок цьогоріч був зареєстрований у Полтавській області, а ось найбільш неблагополучною виявилася Одеська, де виявлено у 15 господарствах тварин, що захворіли на АЧС.

свинна чума

Інші назви АЧС – африканська гарячка, східноафриканська чума, хвороба Монтгомері. У хворих тварин різко підвищується температура, шкіра стає синюшною, на внутрішніх органах з’являються крововиливи. Якщо недуга протікає стрімко, то видимих ознак її практично немає. Хворі тварини здебільшого лежать, зарившись в підстилку, в'яло піднімаються, пересуваються та швидко втомлюються. Смертність, залежно від перебігу, може бути від 50 % до 100 %. Тварини які перехворіли і вижили, залишаються пожиттєвими вірусоносіями.

6923_w_647

АЧС належить до хворіб списку «A». Якщо хоча б одна свиня з господарства заражається вірусом африканської чуми, це призводить до загибелі й решти свиней у цьому хазяйстві.

Вперше АЧС зафіксована у 1903 році в Південній Африці. «Підступність» хвороби полягає у надзвичайно швидкій зміні форм перебігу інфекції серед домашніх свиней – від гострого з 100% летальністю до хронічного і безсимптомного переносу та непередбачуваного поширення.

Збудник африканської чуми свиней — ДНК-місний вірус родини Asfarviridae.

У природних умовах на африканську чуму свиней можуть занедужати як свійські, так і дикі свині будь-якого віку. Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії. Здорові свині заражаються при спільному утриманні їх з інфікованими вірусоносіями. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби забруднені випорожненнями хворих тварин. Використання для корму незнезаражених харчових відходів також сприяє поширенню хвороби. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини (зокрема, гризуни), нашкірні паразити (деякі види кліщів, зоофільні мухи, воші), які контактували з хворими свинями та трупами тварин. Осередками вірусу в природі є африканські дикі свині та кліщі роду орнітодорос.

http://www.asf.vet.ua/

http://www.asf.vet.ua/

Торік найбільше тварин через африканську чуму довелося знищити в господарстві на Київщині, де утримувалося понад 60 тисяч свиней. Для боротьби із захворюванням влітку 2015 року в низці областей Україні, де був виявлений збудник у природних умовах, відстрілювали диких свиней, зокрема у Київській, Рівненській, Житомирській, Полтавській та Сумській областях.

Ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней на даний час не знайдено, лікувати тварин заборонено. У випадку виявлення вогнища інфекції практикується поголівне знищення свиней безкровним методом, а також ліквідація всіх тварин у радіусі 20 кілометрів від нього. Хворих свиней, та тих, які контактували з хворими тваринами, забивають. Трупи свиней спалюють.

У господарстві, в якому виявлено африканську чуму, запроваджують карантин. Всіх тварин забивають. Трупи, залишки кормів, допоміжний малоцінний реманент спалюють. Попіл змішують з вапном та закопують. Приміщення та територію ферм дезінфікують гарячим 3% розчином їдкого натрію, 2% розчином формальдегіду.

На відстані 10 кілометрів від небезпечного пункту все поголів'я свиней знищують, а м'ясо переробляють на консерви.

Карантин знімають через 6 місяців після останнього зафіксованого випадку загибелі тварин, а розводити свиней на даній території дозволяється не раніш, ніж через рік після відміни карантину.

Для людини африканська чума свиней — безпечна.

До речі, випадки африканської чуми були зафіксовані й в окупованому Криму. У січні один із осередків захворювання виявили на території селянсько-фермерського господарства «Мартінс» у Роздольненському районі, а вже на початку лютого новий осередок виявили у селі Ароматне Білогірського району.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: