Як працює е-декларування після офіційного запуску: невдалий старт та й далі все не легше

8dd7226-deklaracia

Авто, вартістю у 65 зарплат, квартира, ціна якої у 15 разів перевищує річний дохід, жалування у 250 гривень. Це лише малий перелік того, чим дивують державні службовці в Україні, що першими почали заповнювати е-декларації.

Офіційно систему е-декларування запустили 1 вересня. Сам сайт, де можна подати декларацію та переглянути вже заповнені звітності, і досі працює нестабільно.

Зараз декларації подали трохи більше, ніж півсотні людей. Утім, навіть серед тої невеликої частини, що звітувала про свої доходи перед Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК), є на що подивитися. Чиновники демонструють — роботи у детективів цієї структури буде чимало, бо розслідувати є що.

ІА «Дивись.info» спробувала розібратися, що львівські чиновники вказали у своїх е-деклараціях, як НАЗК реагує на те, що звітність подає людина з неіснуючим ім’ям та яке покарання чекає на тих, хто вкаже неправдиві дані у декларації.

Першопрохідці Львівщини

Естафету заповнення е-декларацій на Львівщині відкрила директор департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва у Львівській ОДА Поліна Лі.

За 2015 рік посадовиця заробила трохи більше 47 тис. грн. (приблизно 3900 грн/міс). У той же час Поліна Лі задекларувала житловий будинок, площа якого — 109 кв.м. У 2009 вона придбала цю оселю за 415 тисяч гривень.

Крім того, у власності посадовиці також три земельних ділянки — сумарною площєю 6 тис. кв. м. Також у декларацію Поліна Лі включила автомобіль, який коштує 316 тис. грн.

Поспілкуватися з Поліною Лі ІА «Дивись.info» не вдалося: посадовиця постійно була або на нараді, або виходила кудись і не могла говорити з журналістами, а згодом телефон просто перестав відповідати.

Другим, хто вже заповнив декларацію, є Микола Трикоз — заступник начальника Спеціалізованої державної податкової інспекції з обслуговування великих платників у м. Львові Міжрегіонального головного управління ДФС

У держслужбовця є два види доходів: зарплатня на державній посаді та підприємницька діяльність.

Так, на місці заступника начальника СДПІ з ОВП у м. Львові МГУ ДФС посадовець у 2015 році отримав 14 тисяч 609 грн (трохи більше 1217 грн/міс). А ще трохи більше трьох тисяч він отримав, працюючи у Центральному офісі обслуговування великих платників МГУ ДФС (250 грн/міс).

Під час своєї підприємницької діяльності, Микола Трикоз заробив 19231 грн у ТОВ «Аудиторська фірма Едвайс Груп» (власник 30% фірми, ще 70 % — у дружини) та 3118 гривень у ТОВ «Старлайф» — 3118  гривень.

У е-декларації також є інформація про шість тисяч, як дохід від відчуження цінних паперів та корпоративних прав.

Таким чином, за весь 2015 рік Микола Трикоз заробив 45 тисяч 975 гривень.

Також держслужбовець задекларував, придбану ним у 2012 році квартиру на 92,9 кв.м. Її вартість, за даними самого чиновника, майже 720 тисяч гривень. Ще у декларацію Микола Трикоз вніс два автомобілі: легковий — Ford Fiesta та вантажний — MERSEDES-BENZ 321D. Їхня загальна вартість — понад 150 тисяч гривень. Утім, прізвище власника транспорту невідоме — у декларації воно зазначене, як конфіденційна інформація.

Журналіст ІА «Дивись.info» вирішив дізнатися у Миколи Трикози трохи більше про його доходи та майно. Але у відділі кадрів Міжрегіонального головного управління ДФС повідомили, що чиновника звільнили з займаної ним посади ще 1 вересня, за два дні до того, як він подав е-декларацію.

Ситуація по Україні

Поки що державні службовці не поспішають заповнювати електронні декларації, оскільки мають на це право і час. Так, з більшості областей України жодна людина не подала цей документ. В інших — заповнили по одній дві. Максимум декларацій наразі – від  чиновників Київської області — сім.

Загалом же електронні декларації протягом 60 діб з моменту запуску системи, у першу чергу, мають подати близько 50  тисяч осіб. Серед них — держслужбовці, які обіймають високі й особливо важливі державні посади: президент, члени уряду, нардепи, прокурори, військові посадові особи вищого офіцерського складу та інші.

дек1
Стан системи

Станом на 5 вересня, спеціалістам з Держспецзв’язку вдалося більш-менш налагодити стабільну роботу системи. Утім, на офіційній сторінці Національного агентства з питань запобігання корупції і досі можна бачити скарги користувачів на неналежну роботу сайту. Так, дехто не може подати декларацію, дехто — побачити перелік вже заповнених звітностей, самі ж декларації не відображаються належним чином у PDF-форматі.

Також усі держслужбовці по-різному заповнюють декларації. Хтось вказує загальну суму доходів, хтось — ні, дехто пише заробітну платню за цілий рік, а дехто – за місяць, громадянство інколи вказують, інколи — ні тощо. Справа у тому, що уніфікованого прикладу заповнення декларації держслужбовцям не надали, а консультативні заняття з цього ремесла проводили не для всіх.

Крім того, 3 вересня на сайті НАЗК з’явилася декларація від імені Фіввфівів Івфвіфвіфів. Усередині вона була майже порожня — заповнена лишень графа посади —  іфвіфвіфвіфв та місця роботи — івфівіфвфі. Також відомо, що особа родом з Києва.

дек2

Наразі невідомо, чи людина, яка заповнювала декларацію так пожартувала, чи вона намагалася перевірити, як працює система, чи взагалі випадково зберегла такі відомості.

Сьогодні цю декларацію вже забрали з сайту.

По усіх питаннях ІА «Дивись.info» звернулася з запитом до Національного агентства з питань запобігання корупції. Наразі чекаємо відповіді.

Відповідальність за вказані данні

Зазначення у декларації неправдивої інформації тягне за собою покарання.

Так, за недостовірні відомості про майно до 138 тис. грн слідує дисциплінарна відповідальність, за недостовірну інформацію про майно до 345 тис. грн — адміністративний штраф до 43 тис. грн. Якщо ж чиновник приховає майно, вартістю більше, ніж 345 тис. грн, для нього буде передбачена кримінальна відповідальність: від штрафу до 51 тис. грн до позбавлення волі на строк до двох років.

Зазначимо також, що впровадження е-декларування — одне із зобов’язань України перед МФВ. Як зауважив 31 серпня президент України Петро Порошенко заявив, «запуск системи е-декларування означатиме завершення Україною виконання умов для співпраці з Міжнародним валютним фондом та зобов'язань із лібералізації візового режиму з ЄС».

Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: