До річниці незапуску трамваю на Сихів: як це було

tram3

У Львівській міській раді обіцяють – вже у листопаді, нарешті, запустять трамвай на Сихів, який повинен вирішити транспорту проблему 100-тисячного спального району міста.

ІА Дивись.info вирішила зробити екскурс в історію і нагадати, що передувало цій, без сумніву, визначній події. Бо останнім часом  вже почало здаватися, що трамвай на Сихів нагадує чупакабру – всі чули, але ніхто не бачив.

Так ось, запустити трамвай на Сихів планували ще задовго до появи у міській раді Андрія Івановича Садового і взагалі до появи Андрія Івановича, а саме: далекого 1966 року. Власне тоді народилася ідея створення у Львові підземного трамваю, а гілка на Сихів мала бути частиною цього проекту.

У 1978-1979 роках в Харківметропроекті під керівництвом головного інженера В. С. Гранкіна було розроблено технічний проект першої черги підземної ділянки.

Так виглядала схема підземного трамваю

трамвай

Перша черга підземного будівництва включала два радіуси загальною протяжністю 5,5 км, які перетиналися в центрі міста. Перший радіус довжиною 3,3 км мав мати північний портал у районі перетину вулиць Замарстинівської (тоді Калініна), Гайдамацької та Богдана Хмельницького, південний — вулиць Снопківської та Івана Франка. Другий радіус довжиною 2,2 км мав східний портал в районі перетину Личаківської (тоді Леніна) і Мечникова, західний — біля перетину Сахарова (тоді Суворова) та Героїв Майдану (тоді Гвардійської). В північний портал мали входити наземні трамвайні лінії з північних районів міста, в південний — з Сихова, в східний — кільцева лінія по Личаківській і Пасічній (тоді Ленінського комсомолу) через Погулянку по Вахнянина (тоді Дундича) і Мечникова, в західний — лінія по Сахарова і Княгині Ольги (тоді Боженка).

Але невдовзі після початку робіт у 1989 році проект накрився мідним тазом. Спочатку у Палаці Потоцьких, біля якого почали рити тунель, утворилася велика тріщина, латання якої обійшлося у 6 мільйонів. А потім настала безпросвітна економічна криза. Одне слово, ніхто вже й не згадував про підземний трамвай, та про трамвай на Сихів і поготів.

Натомість нинішній проект трамваю на Сихів був розроблений 2007 року. Його вартість – 300 тисяч гривень. Згідно із проектом, колія мала проходити від кінцевої зупинки трамвайного маршруту № 4 «Вулиця Мушака» на перехресті вулиць Свєнціцького і Снопківської по вулиці Стуса та проспекту Червоної Калини. Планувалося, що лінію завдовжки 11,5 км у двоколійному вимірі буде збудовано в три етапи. Перший етап — від вулиці Свєнціцького до вулиці Угорської з тимчасовим розворотним кільцем Міський електротранспорт. Суміщений трамвайно-тролейбусний сайт, другий — від Угорської до Чукаріна, третій — від Чукаріна до кінця проспекту Червоної Калини. Втілити цей грандіозний проект планували протягом трьох років, тобто 2011 мешканці Сихова мали б відчути суттєве полегшення з громадським транспортом. Але не так сталося, як гадалося… І 2011 року ніякого трамваю ніхто не запустив.

А потім було Євро-2012 і новий проект, який передбачав побудову трамвайної лінії аж до нового стадіону: вона мала стати продовженням лінії маршрутів № 3 та 5 по вулиці Княгині Ольги і пройти проспектом Вернадського, спорудження якого планувалося від вулиці Княгині Ольги через Стрийську на Сихів. Було оголошено, що за таким маршрутом пройде і трамвайна лінія, а на Сихові вона буде сполучена з лінією по Стуса — Червоної Калини. Не важко здогадатися, що й з цим не все склалося…

Загалом реалізація проекту стартувала 2008 року. Вже в січні з фонду бюджету були виділені кошти на запуск трамваю від вулиці Стуса до вулиці Навроцького  – близько 1 км в один бік. Будівництво мало стартувати у травні, але лише у червні оголосили, що тендер виграла ТзОВ «Західна інженерна компанія». Відтак початок будівництва запланували на 1 серпня. Для цього навіть зупинили рух тролейбуса №1, чий маршрут пролягав через вулицю Стуса. Однак з’явилися інші непереборні обставини у вигляді комунікацій, непередбачених проектом, відтак 12 серпня рух тролейбуса відновили, а трамвай на Сихів будувати не почали.

Ще одна спроба дати старт роботам відбулася 27 серпня. Спочатку планувалося, що на першому етапі буде прокладено 320 м (до вулиці Угорської) в одноколійному вимірі, однак перекладання невідомих проектові комунікацій зробило будівництво коштовнішим, через що перший етап було скорочено до 180 м (до вулиці Дібровної). Наприкінці грудня ці роботи було завершено і обійшлися вони у 12,2 мільйона гривень. Щоправда, після журналістської перевірки довжина колії виявилася не 180 метрів, а 160…

800px-Трамвай_на_Сихів_1

А далі було, як в українській приказці: як бідному женитися, то й ніч мала. Непередбачені комунікації, брак грошей, пошук інвесторів і т.д. і т.п. Зрештою після тяганини з отриманням грантів і кредитів 14 липня 2014 року ще раз почалося будівництво трамваю на Сихів. Тендер виграла ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл».

Серед перешкод, з якими стикнувся проект, стали будинки №49 і 51 на вулиці Стуса, які треба було знести, бо саме тут мала пролягати лінія, однак власниця будинку №49 вперто відмовлялася переїжджати нехай із аварійного, але все ж власного обійстя до двокімнатної квартири. Жінка вимагала рівноцінної заміни – будинок, двір і, як компенсація, гараж. Мешканці іншого будинку були не проти окремих квартир, але дещо більших, ніж їм пропонували…

Крім того, виявляється не всі мешканці Сихова були у захваті від появи у їхньому районі такого, здавалося б, зручного виду транспорту, як трамвай. Противниками проекту були працівники ринку «Санта-Барбара», яких через спорудження лінії попросили з насиджених робочих місць. Тому без цих підприємців не минала жодна сесія міської ради, а їхні суперечки з мером переростали у справжні баталії. Але після підписання меморандуму і зведення павільйонів для підприємців на вулиці Антоновича, конфлікт вдалося залагодити…

Нагадаймо, проект трамваю на Сихів мав обійтися Львову у майже 17 мільйонів євро. Із цієї суми 6 мільйонів – це позика Європейського банку, ще 5 мільйонів – німецький грант і приблизно 6 мільйонів з міського бюджету.

Остання озвучена дата запуску трамваю на Сихів – середина листопаду.

Оксана ДУДАР

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: