П’ять компаній хочуть незаконно отримати спецдозволи на користування покладами бурштину

П’ять фірм (ТОВ «Георесерчінг», ТОВ «Рівнерудопром» ТОВ «Амберг майнінг компані», ТОВ «Зірка Рівненщини», ТОВ «Інвестнерудопром») в обхід дозвільної процедури намагаються отримати спеціальні дозволи на геологічне вивчення в тому числі на дослідно-промислову розробку покладів бурштину.

Про це інформує прес-центр Державної служби геології та надр України.

Йдеться про ділянки надр прояву бурштину «Вири», «Труска Гребля», «Чудель», «Ясинецька» та «Антонівка» на Рівненщині. Недобросовісні бізнесмени хочуть в сумнівний спосіб взяти у користування надра, які належать державі, не маючи жодних погоджень.
Компанії звернулися до Державної служби геології та надр України за отриманням спеціальних дозволів на користування надрами без аукціону як користувачі цілісних майнових комплексів, необхідних для вивчення та розробки бурштину. У процесі розгляду заявок та отримання відповідних погоджень Державна служба України з питань праці відмовила цим компаніям у зв'язку з недостатністю відповідних документів. Також цим фірмах відмовила надати надра у користування і Рівненська обласна рада.
Усі ці компанії подали судовий позов до Держгеонадр, щоб в обхід визначеної законом процедури зобов'язати Службу без аукціону видати спецдозволи на дослідно-промислову розробку покладів бурштину. Однак, жодна з цих справ досі не була розглянута, оскільки Рівненський окружний адміністративний суд за власною ініціативою неодноразово відкладав розгляд вищезгаданих справ.
З метою захисту інтересів держави Держгеонадра звернулася до органів прокуратури про вступ у вищезгадані судові справи. Однак, Прокуратура Рівненської області відмовилася вступати у судові процеси, так як не встановлено визначених законом підстав для вжиття заходів представницького характеру шляхом вступу в дані справи.

Зазначимо, цілісний майновий комплекс, побудований (реконструйований) з метою видобування та переробки корисних копалин, виключений з Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 615 від 50.05.2011 року (із змінами) як підстава для отримання без аукціону спецдозволу на користування надрами 12 квітня цього року. Такі зміни в урядову постанову внесли через 8 днів після подачі цими компаніями документів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: