Fact check заяв Олега Синютки: де голова ОДА каже правду і неправду

IMG_2518

Днями на ІА Дивись.info було опубліковане розгорнуте інтерв’ю із головою ЛОДА Олегом Синюткою. Він розповів, зокрема, про екологічні проблеми області, корупцію та інвестиції. Журналісти вирішили зробити факт-чек заяв, зроблених чиновником у розмові.

Щодо горіння терикону у Соснівці Олег Синютка заявив, що тління є співрозмірними з тими, що відбуваються постійно:

«Я відслідковую ці процеси і я думаю, що ті тління, які відбуваються зараз, є співрозмірними з тими, які відбуваються постійно. Тому що на сьогоднішній момент ми насправді дуже багато вивозимо і ґрунту, і сьогодні провели додатковий водопровід, щоб заливати ці речі, але тління всередині продовжуються. Я думаю, що до того часу, поки будуть існувати терикони, ця порода буде мати такі негативні реакції. …І ми направду дуже ретельно відслідковуємо цю проблему. І коли, десь півтора місяці тому, був спалах горіння, ніхто ж не знає, скільки часу і зусиль ми приклали до того, аби це загасити і аби зараз все повернулося у такий перманентний тліючий процес».

14233869_1659716771010265_1473594188_oНатомість, фото з місця горіння терикону, а також свідчення народного депутата Олега Мусія говорять про інше: «Позавчорашні, від 03.09.2016, зроблені особисто світлини з терикону засвідчують: пожежа не тільки триває, а й збільшується, навіть у порівнянні з 30.08.2016. Окрім того, якщо ще тиждень тому терикон пробували «гасити» водою 1 (одним)!!! шлангом і робив це 1 (один) робітник, то позавчора уже не було ні води, ні шланга, ні робітника. Трагікомедія брехливих чиновників, які за звітами практично все уже погасили, і списали при цьому уже більш як 350 000 гривень – триває»,– написав Мусій.

Еколог міжнародної благодійної організації «Екологія – право людини» Алла Войцеховська назвала подібні заяви обласного очільника нісенітницею.

«Це не нормально, що терикон димить, що він горить. Він не має горіти і там треба проводити теплову зйомку, - говорить пані Войцеховська. – Власник терикону повинен вживати заходи з гасіння. У териконі міститься високий спектр хімічних елементів, радіоактивних елементів, важких металів, органічних елементів,  тож Держекоінспекція і Спецуправління з гасіння териконів мали би проводити відповідні заміри з дотримання норм, теплову зйомку. Прикро чути такі заяви, такі нісенітниці з боку керівництва області».

Про рекордні інвестиції в освіту регіону голова ЛОДА наводить дещо неточні дані.

«Скажіть будь ласка, яка область України до навчального року здійснила ремонтні роботи на 438 об’єктах на суму 236 мільйонів? Якщо ви мені покажете таку область, то я погоджусь. Але мені здається, що таких інвестицій сьогодні ніхто не вкладає крім Львівщини», - сказав Олег Синютка.

14233630_1659716777676931_1047341012_oТака постановка питання є дещо некоректною, адже ремонт школи – поняття дуже широке і, властиво, оперувати у цьому ключі цифрами з кошторисів теж буде нерепрезентативно (заміна даху чи капітальний ремонт школи потребують неспівмірних вкладень).

Водночас, за повідомленням видання «Україна молода», яке цитує заступницю голови КМДА Ганну Старостенко, лише у столиці інвестиції в освіту склали понад 700 мільйонів: «Облаштувати систему безпеки у школах і дитсадках вирішила київська влада: у столиці обладнали заклади камерами відеоспостереження і тривожними кнопками, відповідно витративши на це понад 30 млн. грн. Водночас місто виділило 700 млн. грн. на будівництво 2 шкіл і 5 дитсадків і реконструкцію існуючих навчальних осередків». Відповідно, із Львівською областю в питанні інвестицій в освіту може конкурувати принаймні Київ (навіть не вся область).

Про рівень заробітків

14233630_1659716777676931_1047341012_o«Навіть статистика уже сьогодні дала офіційний результат середньої заробітної плати по Львівській області 4,900 грн. Ці нові підприємства, які інвестують, там заробітна плата на Nexus чи Fujikura 5-6 тисяч гривень. Є проблеми сьогодні у бюджетній сфері і ми мусимо це підягнути, і є проблема з тіньовими зарплатами. І хоч держава суттєво понизила податки, бізнес ще не відчув потреби іти на зустріч і платити», - повідомив Олег Синютка.

Тут обласний очільник наводить трохи неточні дані. За повідомленням ГУ статистики у Львівській області від 30 серпня, середня зарплатня по області за липень становить 4790 грн. середній заробіток у 4900 грн дійсно був зафіксований, але у червні. В середині літа цей показник понизився на понад 100 гривень.

Про Жовківський костомельний

«Судячи з того, що перед моєю поїздкою за два дні зробили те, що не робили протягом тривалого часу, то якось впливаю. А з іншого боку, я насправді вважаю, що є проблема такого жорсткого централізування і підпорядкування. Хоча ми запросили представників з Костополя, це єдине успішне таке підприємство. То я сподіваюся, що після цього уже будемо мати конкретні пропозиції по реорганізації роботи цього підприємства. Бо якщо воно успішне в Костополі, воно має бути успішним і у Львові», - сказав голова ЛОДА.

14233863_1659716774343598_904351006_oОлег Синютка дійсно особисто відвідав ветсанзавод у Жовкві. Перед приїздом голови ОДА на підприємстві правда зробили деякий «марафет» (поприбирали туші тварин). І про запрошення представників аналогічного підприємства з Костополя під час візиту в Жовкву дійсно йшлося, а голова Держекоінспекції у Львівській області Микола Маланич пообіцяв звернутись до рівненських колег, аби дізнатись результати перевірок цього підприємства. Більше про візит читайте тут.

Про посла США і корупцію

«Я вважаю, що корупція та інвестиції є оберененопропорційні речі, тобто, чим менша корупція, тим більші інвестиції. І якщо у нас інвестиції сьогодні ростуть краще, ніж в інших областях, це означає, що рівень корупції все-таки не найбільший в Україні. А те, що посол Сполучених Штатів (ви розумієте, що його важко попросити щось сказати таке, в чому він не переконаний) поставив Львівщину в приклад, як область, яка інтенсивно бореться з корупцією і де рівень корупції, як він сказав, близький до нуля, це, звичайно, приємно», - сказав Синютка.

На жаль, відповідної заяви посла США (очевидно, йдеться уже про колишнього посла США Джеффрі Пайєтта) у ЗМІ знайти не вдалось, однак заступник Олега Синютки Ростислав Замлинський уже виголошував подібну тезу на Антикорупційному форумі в Дрогобичі. «Для мене були важливим визнанням слова колишнього посла США в Україні Джеффрі Пайєтта, сказані ним мені у Центрі миротворчості та безпеки. Він сказав, що знає тільки дві області на території України з нульовою корупцією – і одна з них є Львівська», сказав тоді Ростислав Замлинський.

Ці слова заступника голови ЛОДА на Антикорупційному форумі викликали сміх в аудиторії зали. Тоді Замлинський наполягав, що Львівська область вже демонструє перші результати боротьби із корупцією: у Львові відкрито перше територіальне відділення Національного антикорупційного бюро, на усі вакантні посади до Львівської ОДА відбуваються прозорі конкурси і Львівщина стала одним із перших регіонів, де була запроваджена система публічних закупівель ProZorro. Щоправда, перераховані ініціативи є загальнодержавними, а не суто регіональними.

Повну версію інтерв’ю з головою ЛОДА Олегом Синюткою дивіться тут.

Підготувала Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: