Репортаж про складну Україну потрапив до фіналу найпрестижнішої польської літературної нагороди

«Це - не чергова книга про Майдан чи війну на Донбасі. Само собою, є там і Донбас і Майдан, але вони є лише частинами складного конструктора, який називається Україна», - так виглядає опис репортажу Зємовіта Щерека «Тату із тризубом».

Про це пише польське видання TVN24.

Щерек - журналіст та прозаїк. У своєму доробку має такі книги, як: «Сімка», «Прийде Мордор і нас з'їсть, або Потаємна історія слов'ян», а також «Тату із тризубом».  У 2013 році став лауреатом Paszportu Polityki в галузі літератури за книгу «Прийде Мордор...». Нагороду отримав «за вражаючий та вміло написаний текст, який показує, що жодна подорож, а тим більше - подорож на Схід - не є невинною», - як зазначено журі.

Із «Тату із тризубом» Щерек повертається до України, яку описував у «Мордорі...» Як сам автор зазначав у розмові із «Gazetą Wyborczą», «від написання попередньої книги, кардинально змінилася ситуація в Україні, до пазлу додалося багато нових деталей».  Також він додав, що процеси народотворчі відбувалися в Україні паралельно із Польщею, але зараз можна спостерігати, як ця українськість намагається себе розширювати та усталювати. Фіналіст Nike  зазначив, що в його репортажі Україна розглядається не з польської перспективи - тобто не як Західна Україна і її асоціювання себе із бандерівцями або кресами, бо Україна - це набагато ширше явище.

У «Тату із тризубом» можна зустріти глибокі історичні, культурознавчі чи соціологічні аналізи(як наприклад аналіз дрес-коду тітушок), викладені живою мовою, повною поняттями, із м'ясом вирваними із міського жаргону. Щерек зізнається, що з одного боку обожнюю форму подорожніх нотаток, а з іншого - схильний до культурних чи історичних есеїв. І тому, пишучи, намагається об'єднувати ці дві форми .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: