Держпродспоживслужба планує дозволити продавати м’ясо незаражених тварин із зон, де були випадки АЧС

Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів планує дозволити власникам свиней із трикілометрової зони навколо вогнища спалаху смертельного вірусного захворювання тварин – африканської чуми свиней (АЧС) – забити тварин і реалізувати їхнє м’ясо, якщо спеціальна діагностика встановить, що тварина не заражена.

Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів планує дозволити власникам свиней із трикілометрової зони навколо вогнища спалаху смертельного вірусного захворювання тварин – африканської чуми свиней (АЧС) – забити тварин і реалізувати їхнє м’ясо, якщо спеціальна діагностика встановить, що тварина не заражена, передає УНІАН.

Про це повідомив президент асоціації «Свинарі України» Артур Лоза, відзначивши, що сьогодні всі тварини в радіусі трьох кілометрів навколо вогнища спалаху АЧС підлягають конфіскації й умертвінню у безкровний спосіб, аби запобігти поширенню захворювання.

«Зараз доопрацьовується ветеринарно-санітарна інструкція, яка буде передбачати більш гнучкий підхід до впровадження карантину. Розробляються діагностикуми, які дозволять визначати наявність АЧС у поголів`я, що перебуває в карантинній зоні. Після проведення дослідження, якщо буде встановлено, що тварина, яка перебуває в карантинній зоні, чиста, буде надано дозвіл на її забій і продаж. Але буде гарантовано, що це тварина не є носієм африканської чуми свиней», - сказав Лоза.

За його словами, влада розглядає можливість запровадження таких заходів у зв`язку з тим, що населення нерідко приховує випадки АЧС, побоюючись, що вартість конфіскованих тварин не буде компенсована з боку держави.

«З боку населення є певна недовіра до держави щодо того, чи буде компенсована вартість забитих тварин. У цій ситуації люди просто приховують випадки АЧС або навіть намагаються вийти з ситуації й отримати певний дохід від продажу тих свиней, які можуть бути забиті внаслідок карантинних заходів. Таким чином вони активують бомбу сповільненої дії», - наголосив Лоза.

Як повідомляв УНІАН, стрімке поширення африканської чуми свиней загрожує свинарській галузі України. У першу чергу це стосується домашніх господарств, які менше захищені від вірусу з точки зору дотримання заходів біобезпеки. У 2015 році ветеринари зафіксували 40 випадків АЧС, у тому числі два – на промислових підприємствах. Цього року ситуація з АЧС загострилася і тільки в серпні було зареєстровано більш як 20 спалахів захворювання.

Вірус знищується лише при дуже високих температурах, тому забитих у безкровний спосіб заражених і потенційно заражених тварин обов`язково спалюють. Основним чинником передачі інфекції є дикі тварини і люди (людина до вірусу АЧС не сприйнятлива).

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: