На ЛБТЗ для виробництва «Дозор-Б» використовують польську сталь, – Тимчук

dscf6542-min-560x420

На Львівському і Житомирському бронетанкових заводах не використовують російську броню під час виробництва військової техніки.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив військовий експерт, народний депутат Дмитро Тимчук.

«Інформпростір потряс черговий скандал з «оборонкою» – деякі ЗМІ опублікували «розслідування», в яких вказується, що нібито нова українська бронетехніка має неякісну броню і ця броня – виробництва Росії. Об'єкти нападів – українські ББМ «Дозор-Б» і БТР-3Е. Серед фігурантів-виробників – Львівський і Житомирський бронетанкові заводи», – написав Дмитро Тимчук.

Він зазначив, що є куратором Житомирського бронетанкового заводу (ЖБТЗ) від Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони, тому цілком авторитетно запевняє, що, по-перше, ЖБТЗ не має відношення до виробництва ББМ «Дозор-Б» і БТР-3Е. На даному підприємстві виготовляють корпуси для іншого нового українського бронетранспортера - БТР-4.

«По-друге, пояснення керівництва ЖБТЗ: для виробництва БТР-4 використовувалася спочатку українська броньова сталь (Маріуполь, що належить Р. Ахметову меткомбінат ім. Ілліча), зараз - бельгійська (причини заміни див. нижче), раніше пройшла всі необхідні випробування. На фото 1-5 - маркування бельгійської броні, яка використовується у виробництві.

По-третє, під час відправки броньової сталі в України, як заявляють на ЖБТЗ, при завантаженні в Бельгії присутні представники українського ОПК. «Випадкове потрапляння» в партії броньової сталі якихось інших виробників замовники виключають.

По-четверте, точно так же виключають подібний варіант і на Львівському бронетанковому заводі, де будується «Дозор-Б» з використанням польської броньової сталі. У бесіді зі мною директор даного підприємства стверджував, що поставки здійснюються безпосередньо з Польщі, за участю і контролю представників його підприємства», – написав Дмитро Тимчук.

Крім того, експерт пояснив, чому маріупольську («ахметовську») броню замінили на бельгійську.

«Жодної політики тут немає. Керівництво ЖБТЗ пояснює ситуацію таким чином: так, маріупольська броньова сталь трохи дешевша за європейську. Однак у неї є істотний мінус: вона не проходить повний цикл термообробки, тому при її закупівлі у бронетанкобудівників відразу виникає головний біль у вигляді проблеми дозагартування броні, причому після цієї процедури маріупольська броня в результаті стає дорожчою за бельгійську.

І ще один мінус. Прохання звернути увагу на фото 7. Зверху – плита бельгійської броні, знизу – маріупольської. Дефекти по краю плити вітчизняної броні призводять до того, що при різанні плити на конструкційні елементи (при однакових розмірах з бельгійською), зрозуміло, цих самих елементів буде менше, решта - у відходи. Правда, маріупольці можуть робити і плити з рівними краями, але за дуже додаткову плату», – написав військовий експерт.

На даний момент ці пояснення керівництва заводів – початок «комітетського» розслідування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: