У Львові під одним дахом зібралася армія програмерів зі всього світу (Фото)

14207762_585962104924759_2064988863586154741_o

9-10 вересня у Львові на виставковому центрі Південний ЕXPО вп'яте відбулась найбільша подія пов'язана з технологіями Google в Україні — GDG DevFest Ukraine. Цього року щоб відвідати фестиваль приїхало 700 розробників з України та закордону.

9-10 вересня у Львові на виставковому центрі Південний ЕXPО вп'яте відбулась найбільша подія пов'язана з технологіями Google в Україні — GDG DevFest Ukraine. Цього року щоб відвідати фестиваль приїхало 700 розробників з України та закордону.

Ділитися досвідом з IT-гіками приїхало 33 досвідчених спікерів, озброєних знаннями і одержимі технологіями Google з Великобританії, Ізраїлю, Німеччини, США, Польщі, України, Чехії, Швейцарії, Румунії, Туреччини та Росії.

ІА Дивись.info розпитала у співзасновника GDG Lviv Олега Засадного про фестиваль, IT-тренди та коли Львів стане технологічною Меккою східної Європи.

Про фестиваль

GDG DevFest Ukraine проходить вже вп'яте, останні три роки у Львові, а перші два у Києві. Вирішили проводити у Львові, адже близько до Європи і дуже легко привозити спікерів, а також нова і свіжа ІТ столиця. Починався фестиваль з півсотні людей у Києві, а коли ми проводили перший раз у Львові, то до нас завітало три сотні розробників. Сьогодні, у нас майже сімсот учасників, а загалом конференція виросла за п'ять років у сім разів.

Про розробників і публіку фестивалю

Згідно статистики 90 % нашої публіки є розробники, відповідно, контент ми підбираємо максимум під розробників. Google має свою програму Developer Expert’ів, тобто це люди, які були акредитовані від Google і можуть офіційно розповідати про їхні технології. Ми регулярно запрошуємо цих експертів, цього разу їх в нас 13. Цікавий факт, що на цьогорічний GoogleDevFest ми зібрали всіх Developer Expert’ів України. Також, з наших постійних спікерів є досвідчений IT-інженер Якуб Сквара з Чехії.

Чи стане Львів IT-столицею в Україні та східній Європі

Довгий час Львів займав третє місце по кількості ІТ- спеціалістів, після  Києва та Харкова, але у світлі останніх подій дуже багато компаній стали переїжджати до Львова завдяки зручного географічного розташування і великої кількості інститутів, які випускають айтішників. Також великим плюсом у Львові є міська рада, яка тісно співпрацює з IT-кластером і допомагає розвиватись IT-спільноті.

Чи може стати Львів ІТ-столицею у східній Європі? Дума. ми це зможемо побачити через 3-5 років. Наразі темпи важко назвати. Є багато інфраструктурних проблем, наприклад відсутність бізнес-центрів класу-А, але ці проблеми вирішується, питання наскільки швидко і ефективно вони будуть реалізовані. Багато компаній відкривають свої офіси тут, адже в нас дуже хороші програмісти, і до роботи віддаються набагато краще ніж у Європі. Я працюю в Голландії і можу побачити, як працює моя команда там, і як працює львівська команда. Зовсім різне відношення до роботи, тому й у львівської команди набагато більше перемог.

Про зарплати в українських IT-фахівців

Те, що зарплати європейського рівня більші ніж в Україні це вже стереотип. Наприклад, у Європі після оподаткування розробники подекуди отримують менше ніж в Україні, а в нас на оборот,  дехто з українських програмістів отримує більше,  ніж будь хто в Європі, не рахуючи Лондона чи інших IT-столиць. Єдиний плюс тримати офіс у Львові --- зарплата, це те що в нас податки набагато нижчі, хоч їх можна зробити після оптимізації податків набагато більші. В Голландії наприклад працедавець платить 40 % податку, плюс з зарплати програміста, це вже які види податку, в Україні цей податок 5 % плюс один відсоток, і на цьому податку виїжджає бюджет на зарплату, а відповідно в Україні вигідніше працювати.

GDG Lviv займається тим, що старається принести продуктовий бізнес в Україну. У нас 90 відсотків ІТ-бізнесу це аутсорсинг. Аутсорсинг це чудово, адже багато даних приходить з-за кордону, але якщо ми хочемо розвивати економіку в Україні нам потрібно створювати власні проектові компанії, які офіційно зареєстровані і буду платити податок. На мою думку нам бракує великих розробників, наприклад Snapchat купив одеський стартап Looksery за 150 мільйонів доларів, але цього не достатньо, їм не потрібно було зупинятися на досягнутому, тому потрібно більше таких випадків, аби мотивувати людей.

14310381_586392211548415_1316141864846732926_o

Порада розробнику початківцю

Спершу треба набрати практичного досвіду, ніколи не дивіться де більша зарплатня, це вас має хвилювати в останню чергу, спершу йдіть працювати на людину, яка вас навчить і буде вашим ментором, а не на компанію.

Додамо, що Україна посіла 11 місце у рейтингу країн з найкращими програмістами

Рейтинг склала компанія HackerRank, яка спеціалізується на competitive programming, де розробникам пропонують задачі з програмування різного рівня складності , а компаніям – швидко віднайти найкращих ІТ-фахівців. До переліку увійшли 50 країн, а першу трійку склали Китай, Росія та Польща.

Юрій Шумак

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: