Аби уберегти дитину від правцю, їй потрібно зробити щеплення, - Возниця

pravec-simptomi-u-dtey-oznaki-zbudniki-pravcya-proflaktika-lkuvannya_361-700x400

У Львові вже друга дитина з правцем потрапила в реанімацію. Цього разу 5-річного хлопчика із Городоцького району, що занедужав, доставили до Львівської обласної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ».

Про стан дитини та як уберегтися від страшної недуги Дивись.info розповіла головний лікар Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» Мар’яна Возниця.

За інформацією медиків, хлопчик, який зараз перебуває в реанімації, поранив ногу, ставши на іржавий цвях. Через цю рану в організм маленького пацієнта і потрапив збудник правця.

12289568_10207911662167671_3460269926751345222_n«Стан стабільний. Дитина в реанімаційному відділенні нашої лікарні. На жаль, вона не мала жодного щеплення. Ліки цей пацієнт отримав набагато швидше, ніж перша дитина. Бо, власне, від першої дитини ми їх і мали. Стан першої дитини на зараз вже є кращим. У понеділок першій дитині має вводитися наступний етап імуноглобуліну», - каже головний лікар.

Для всіх хворих на правець госпіталізація в реанімаційні відділення або спеціалізовані центри є обов’язковою. Від цього і буде залежати перебіг хвороби та результат лікування.

Від цієї хвороби можна померти

«Щодо причин виникнення правцю, то це бактерії і мікроби, які живуть у ґрунті та разом потрапляють в організм людини з його частинками через різноманітні подряпини, порізи та опіки. Однак до лікаря найчастіше звертаються лише тоді, коли є велика відкрита рана на тілі. Коли ж подряпина незначна, як правило, до медиків не ходять. Тому найчастіше хворіють саме ті, хто отримують невеликі порізи. Наголошую, звичайні антисептики не можуть знешкодити спори правця. Починається хвороба зі слабкості, головного болю і посмикування м’язів у тій ділянці, де знаходиться рана. Наступний етап – ригідність м’язів – біль у жувальних м’язах, через який важко відкривати рот. Також погіршується сон. Тому, якщо вчасно не почати лікування – наслідки можуть бути летальними. Адже важким ускладненням після цієї недуги є пневмонія, інфаркт міокарда та навіть зупинка серця. Тому навіть при будь-яких незначних підозрах варто звертатися до фахівців», - розповідає Мар’яна Возниця.

Медики наголошують, правець загрожує смертельним результатом у разі відсутності належних щеплень або курсу профілактики. Тому робити дитині щеплення від цієї недуги – обов’язок усіх батьків.

[dyvys_blockqoute text="Аби уберегти дитину від правцю, їй потрібно зробити щеплення. Колективний імунітет на правець не розповсюджуєтьсяauthor="Мар'яна Возниця"]

«Аби уберегти дитину від правцю, їй потрібно зробити щеплення. Коли, для прикладу, у класі є 10 дітей і восьмеро із них щеплені від краснухи, а двоє ні, то ті, хто не щеплені теж не захворіють. Бо спрацьовує колективний імунітет. А правець – це виключно індивідуальне щеплення. Якщо поранитися від будь-чого, де були правцеві спори – людина захворіє. І це навіть при умові, якщо всі навколо матимуть щеплення від цієї недуги. Колективний імунітет на правець не розповсюджується, тільки індивідуальний захист», - каже Мар’яна Возниця.

14233228_958721627590868_8209769196464398459_n

Ukraine Crisis Media Center

Головний лікар ОХМАТДИТу розповіла і про те, що в Украні правець не є надто  поширеною хворобою, проте 2 випадки дитячої захворюваності на цю хворобу за короткий термін свідчать про негативні наслідки антивакцинальних програм. Тому скільки таких  випадків буде найближчим часом - ніхто не знає. Є протоколи лікування правцю, якого лікарі і дотримуються. Також, проводяться чисельні консиліуми у складі усіх дотичних спеціалістів.

«Є проблема з ліками на рівні лікарні, на жаль», - додала лікар.

Спілкувався Олег ГАЛІВ

 Довідка: Правець — гостре інфекційне захворювання, що уражає нервову систему, породжує тонічні і тетанічні судоми скелетних м'язових волокон, що ведуть до асфіксії. Має надзвичайно високу летальність. Збудником захворювання є анаеробна спороутворююча паличка Clostridium tetani. Правець може виникнути після будь-яких травм з пошкодженням шкірних покривів та слизових оболонок, забруднених спорами збудника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: