Не всі виші, які потрапили в ТОП-20 за збільшенням держзамовлення, пройшли перевірку на прозорість

Деякі вищі навчальні заклади з ТОП-20, які збільшили обсяг свого держзамовлення завдяки принципу «місце йде за вступником», опинились серед вишів, що зайняли низькі місця у рейтингу прозорості.

Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час обговорення «Рейтингу прозорості університетів 2016» в Українському кризовому медіа-центрі, повідомила УНІАН.

«Система вступу цього року дала змогу вищим навчальним закладам збільшити держзамовлення на 25%. Але ми бачимо, що ті, хто зміг це зробити, за рейтингом прозорості мають 39 місце, 69 місце, є навіть 125 місце», – наголосила Гриневич.

Також вона наголосила, що фінансова звітність університетів – це вимога закону «Про вищу освіту», тому ті університети, які не оприлюднюють фінансові звіти, фактично порушують закон.

«Рейтинг прозорості університетів 2016» був підготовлений аналітичним центром CEDOS протягом лютого - липня 2016 року на основі контент-аналізу інформації, оприлюдненої на офіційних сайтах університетів.

Дослідження охопило майже всі державні виші – 186 закладів, в яких навчається 1,25 млн студентів (понад 91% усіх студентів вишів).

Як повідомлялося, до ТОП-10 за збільшенням держзамовлення увійшли: Національний університет «Львівська політехніка», Київський національний університет ім. Шевченка, Київський національний економічний університет, Харківський національний університет ім. Каразіна, Київський національний торговельно-економічний університет, Львівський національний університет ім. Франка, Кам’янець-Подільський національний університет, Чернівецький національний університет ім. Федьковича, Національний технічний університет України «КПІ» та Національний університет «Києво-Могилянська академія».

Станом на 25 серпня на бюджетні місця усіх форм навчання у вишах України зараховано 252 тис. 210 осіб, на контракт усіх форм навчання - 266 тис. 13 чоловік.

Завдяки цьогорічній системі розподілу держзамовлення «місце йде за абітурієнтом» було підвищено загальний прохідний бал на навчання за бюджетні кошти – перевагу на вступ до вишів отримали абітурієнти з вищими балами ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: