Скандал у цеглі. Протистояння на Новаківського триває

novakivskoho

По вулиці Новаківського мешканці намагаються зупинити будівництво поблизу пам’ятки архітектури. Реконструкція будинку за номером 3 почалася ще кілька років тому, але через суд була «заморожена».

Будівельні роботи відновилися цього року і мешканці сусідніх будинків одразу почали бити на сполох та звертатись по всіх можливих інстанціях. Люди твердять – будівництво ведеться з порушеннями, а будівельник переконує – в нього все гаразд і жодних порушень немає. Земельна ділянка з будівництвом та прибудинкова територія –  у приватній власності ОСББ.

«До сьогодні комісію ДАБІ вже двічі не пускали з перевіркою на будівництво, — розповідає ІА «Дивись.info» мешканець сусіднього будинку, Ігор Корнат. Проте, провівши зовнішній огляд, інспектори дійшли очевидного висновку, що поверховість приміщення не відповідає заявленому проекту. Згідно з проектом, поверховість будинку не повинна перевищувати 18 метрів і мати 4 поверхи разом з мансардою. Припис про припинення будівництва був виданий після першої перевірки 18 серпня, проте, як бачимо, воно і далі триває. Продовжилось воно і після другої перевірки, яка відбулася 1 вересня. І саме тоді був виданий наказ про скасування декларації на початок будівельних робіт».

14 вересня представник ДАБІ, яка тепер підпорядковується міській раді, Олег Середа, намагався потрапити на територію будівництва та провести чергову перевірку. Повноважена особа, заступник керівника ОСББ «Піраміда», яке є власником земельної ділянки, Олег Гринів не пустив інспектора за паркан і навіть доводив, що пан Середа підробив службове посвідчення. До обурених мешканців пан Гринів також мав претензії і звинувачував їх у тому, що вони в нього вимагали гроші.

Журналістів на будівництво пустили і навіть провели по всіх поверхах, яких, не рахуючи підвал і ще не завершений поверх з мансардою, таки дійсно чотири, хоча в ДАБІ переконані, що завершений об’єкт буде на поверх вищим. Також, Олег Гринів запевнив, що висота будівлі 20 сантиметрів не дотягує до дозволених 18 метрів. Олег Гринів переконує, що жодних наказів про припинення будівництва вони не отримували, а через те, що одна позапланова перевірка з архбудконтролю  вже була і нічого не знайшла, допускати усі інші вони не стануть, посилаючись на заборону таких перевірок.

Навіть швидка не проїде

Натомість мешканці не розуміють таких містобудівних умов та дозволів, внаслідок яких їхній сусідній двоповерховий будинок по вулиці Матейка, 4 опинився приєднаним до реконструйованого будинку на Новаківського, 3. До слова, за кілька кроків від споруди розташовується пам’ятка архітектури місцевого значення №168 колишня вілла Потуліцьких.

«Прохід між будинками у нас забрали, навіть швидка під’їхати не може, -- говорить Галина Боровська, мешканка будинку №4 по вулиці Матейка. – Будинки просто сполучили, а щоб ми мали як додому потрапити, забудовник вибив прохід в нашому будинку і сам зробив такий вихід. Хоча, жодних документів на то нема. До того ж комин наш замурували. Як тепер без комина жити? Палити його вже не можна».

А заступник керівника ОСББ, переконує, вони що не мають до цього жодного стосунку і мешканці самі замурували комин, переплановуючи квартиру. Також забудовник наполягає, що виконав усі містобудівні умови та обмеження і не зробив нічого на що не мав дозволів.

Чи буде суд?

Мешканці ж обіцяють подати до суду і навіть влаштовувати протести з наметами, тим більше, що їх лякають плани міської ради, де поряд з реконструйованим будинком постане ще шестиповерхівка.

«На сайті міської ради є протокол засідання архітектурно-будівельної комісії, яку очолює головний архітектор міста, пан Чаплінський, де чітко вказано, що обов’язковою умовою для зведення другої черги будівництва, тобто шестиповерхового будинку, мають бути проведені громадські слухання. Ми не стали чекати, бо розуміли, що вони можуть тишком-нишком їх провести і зібрали 70 підписів мешканців вулиці, які виступають проти такого будівництва. Відправили цей лист до всіх повноважних осіб. І отримали від міського голови відповідь, де нас переконують, що …навіть жодних громадських слухань проводити не потрібно», -- продовжує пан Корнат

Про будівництво по сусідству пан Гринів каже, що нічого не знає і не планує нічого побудувати.

Христина ІНЖУВАТОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: