Що вирішив суд ЄС щодо санкцій проти Януковича, його сина і Клюєва

Суд ЄС визнав неправомочними санкції проти Януковича, його сина Олександра і Клюєва на період 2014-2015 років, але правомочними на період 2015- 2016 років.

Суд ЄС визнав неправомочними санкції проти Януковича, його сина Олександра і Клюєва на період 2014-2015 років, але правомочними на період 2015- 2016 років, повідомляє УНІАН.

Загальний суд Європейського Союзу визнав неправомочним рішення Євросоюзу застосувати санкції проти екс-президента Віктора Януковича, його сина Олександра та екс-глави Адміністрації президента Андрія Клюєва на період з 6 березня 2014 року по 5 березня 2015 року, але правомочними на період з 6 березня 2015 року по 6 березня 2016 року. Відповідне рішення було ухвалене в Люксембурзі.

«Сьогоднішнім рішенням Загальний суд анулює заморожування активів, яке накладалося на них у період з 6 березня 2014 року по 5 березня 2015 року. Однак Загальний суд підтвердив заморожування коштів, введене в період з 6 березня 2015 року до 6 березня 2016 року», - йдеться в рішенні.

Як пояснив суд, щодо першого періоду було зроблено висновок, що, як і у справах щодо санкцій проти екс-першого заступника глави Адміністрації президента України Януковича Андрія Портнова та Миколи Азарова Рада ЄС визнала трьох українців відповідальними за незаконне привласнення коштів виключно на підставі листа від 3 березня 2014 р. від Генеральної прокуратури України, в якому йшлося про початок розслідування щодо діяльності цих осіб і були встановлені факти розкрадання бюджетних коштів у значних обсягах та подальшого незаконного переведення їх за межі України.

«Загальний суд вважає, що цей лист не містить будь-яких деталей щодо конкретних дій трьох українців, які обвинувачуються у скоєнні або у відповідальності за ці акти», - констатував суд.

«Загальний суд дійшов висновку, що заморожування активів трьох українців не відповідає критеріям внесення до (санкційного) списку і, отже, анулює запобіжні заходи за період з 6 березня 2014 року до 5 березня 2015 року», - йдеться у рішенні.

Щодо другого періоду - з 6 березня 2015 року до 6 березня 2016 року - Загальний суд вважає, що рішення ЄС про санкції виправдовує той факт, що дії, які класифікуються як розкрадання державних коштів, є порушенням закону.

Загальний суд також встановив, що Рада ЄС, щоб виправдати введення обмежувальних заходів проти екс-президента Віктора Януковича, його сина Олександра та Клюєва, керувалась листами від української влади від 10 жовтня 2014 р. і 30 грудня 2014 р.

«Ці листи містять звіт про прогрес у різних розслідуваннях щодо цих трьох громадян України і надають достатньо доказів того, що коли у березні 2015 року рішення про заморожування їхніх коштів було продовжено, ці особи були фігурантами кримінальних проваджень у зв`язку з незаконним привласненням державних коштів або активів», - наголосив суд.

Як повідомлялося, Євросоюз запровадив санкції проти 18 колишніх українських високопосадовців 6 березня 2014 року.

6 березня 2015 року Євросоюз ухвалив рішення продовжити чинність санкцій проти колишніх українських посадовців ще на один рік.

У червні Україна подала апеляційні скарги на процедурні ухвали Загального суду ЄС у справах за позовами родини Януковича. Раніше суд скасував санкції проти загиблого молодшого сина екс-президента - Віктора.

28 січня 2016 року суд ЄС скасував санкції, запроваджені проти декількох екс-чиновників часів Януковича 6 березня 2014 року і діяли до березня 2015 року.

Водночас санкції стосовно 17 колишніх високопоставлених чиновників, дію яких було продовжено до березня 2016 року, залишаються чинними.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: