Україна розпочала процедуру оскарження транзитних обмежень РФ в рамках СОТ

Мінекономрозвитку починає процедуру врегулювання суперечки в рамках Світової організації торгівлі (СОТ) з Російською Федерацією стосовно обмежень транзиту товарів з території України через територію РФ у треті країни.

Про це повідомили в Мінекономрозвитку.

Внаслідок запровадження Російською Федерацією з початку 2016 року обмежень транзиту товарів з території України через територію РФ до третіх країн загальне скорочення експорту українських товарів на ринки країн Центральної, Середньої Азії та Кавказу в першому півріччі цього року становить 35,1% (в тому числі до Казахстану на 45,5%). В цілому втрати експорту товарів до Казахстану (річні) та Киргизстану (за другу половину року) оцінюються в обсязі близько 0,4 млрд доларів США, що сформує додаткові втрати ВВП у розмірі 0,3%.

«Ми вважаємо, що транзитні обмеження, введені Російською Федерацією необґрунтовані та не відповідають нормам угод СОТ», - наголосив Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, коментуючи прийняте рішення.

«Україна неодноразово закликала Російську Федерацію негайно скасувати необґрунтовані транзитні обмеження і відновити недискримінаційний, вільний режим транзиту для всіх членів СОТ», – зазначає заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська.

Так, позиція України щодо неправомірності обмеження Російською Федерацією транзиту оголошувалась на Генеральній раді СОТ 24 лютого і 27 липня поточного року, а питання щодо усунення зазначених заходів неодноразово піднімались на засіданнях відповідних комітетів СОТ. Позиція України була підтримана такими країнами як Канада, США, ЄС, Японія, Австралія, Швейцарія, Корея та Туреччина.

Для мінімізації негативних наслідків для міжнародних економічних інтересів України розпочато процедуру оскарження в рамках СОТ транзитних обмежень, запроваджених Російською Федерацією.

Це є послідовним кроком на шляху захисту прав та інтересів України щодо оскарження в СОТ непрозорих та дискримінаційних заборон Російської Федерації, зокрема стосовно необґрунтованих обмежень імпорту товарів українського походження, у тому числі залізничного обладнання до Російської Федерації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: