ВР хоче обмежити ввезення видавничої продукції з Росії

У Верховній Раді України зареєстровано урядовий проект змін до деяких законів щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту (№5114).

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту.

«Ввезення з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України видавничої продукції, що може бути розповсюджена на території України».
Згідно з нею, видавнича продукція, що має походження (виготовлена) та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, може бути ввезена на митну територію та розповсюджена за умови наявності дозволу, крім видавничої продукції, що ввозиться громадянами в ручній поклажі або багажі загальною кількістю не більше 10 примірників.
Уповноважений орган забезпечує реалізацію цього закону шляхом прийняття рішення про віднесення видавничої продукції, що має походження (виготовлена) та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, до такої, яка дозволена до розповсюдження на території країни, та надає відповідний дозвіл.
Аналіз та оцінку видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України, здійснює експертна рада уповноваженого органу, яка формується з представників органів державної влади, галузевих асоціацій, спілок, громадського експертного середовища, провідних діячів культури, мистецтва, науки і освіти, психіатрів, фахівців у галузі інформації.
Дозвіл на ввезення видавничої продукції, що походить з держави-агресора, тимчасово окупованої території, видається на строк дії угоди від власника прав на видання, який підтверджує право на розповсюдження видавничої продукції на території України, але не більше п’яти років.
Згідно із законопроектом, розповсюдження видавничої продукції без наявності відповідного дозволу, передбаченого цією статтею, тягне за собою застосування до розповсюджувачів такої продукції адміністративно-господарських санкцій у формі накладення адміністративно-господарського штрафу в розмірі 10 мінімальних зарплат за кожен випадок такого розповсюдження, вчиненого вперше, та у розмірі 50 мінімальних заробітних плат за кожен наступний випадок такого розповсюдження.
Зазначається, що відповідна видавнича продукція вилучається з обігу уповноваженими органами державної влади у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України.

До слова, сьогодні у Львові стартував Форум видавців. Що очікувати від події та на що перетворився Форум, читайте у нашому огляді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: