Головний редактор «Gazeta Polska» розповів про візію українсько-польських взаємин у майбутньому

14329912_1112132595536330_7559611628300616670_n

Що єднає українців і поляків? Чому такою необхідною є кооперація та взаємопідтримка цих народів? На ці та інші питання спробував відповісти відомий польський журналіст, головний редактор «Ґазети Польської».

Що єднає українців і поляків? Чому такою необхідною є кооперація та взаємопідтримка цих народів? На ці та інші  питання спробував відповісти відомий польський журналіст, головний редактор «Ґазети Польської» Томаш Сакевіч на сторінках книги «Заповіт І Речі Посполитої», яку він презентував у Львівському національному університеті імені Івана Франка14 вересня 2016 року в рамках 23-го Форуму видавців у Львові.

Модератор заходу, науковий редактор і перекладач презентованої книги – професор Богдан Гудь у вступному слові наголосив на актуальності книжки Томаша Сакевіча, позаяк вона представляє погляди автора не тільки на нашу спільну історію, але й на сучасність.

За словами Богдана Гудя, праця польського журналіста містить низку контраверсійних питань, які спонукають до дискусій. Відтак, професор закликав учасників презентації до активного обговорення книжки, зазначивши, що нинішнє молоде покоління зовсім по-іншому сприймає трагічні сторінки польсько-українського минулого.

На думку Богдана Гудя, сьогодні варто акцентувати увагу на концепті пошуку порозуміння між польським і українським народами, що врешті допоможе знайти спільний погляд на наше минуле. «А чим наповнити майбутнє – справа молодих», – сказав професор.

Спираючись на власний неординарний аналіз подій, автор книги Томаш Сакєвіч представив своє бачення проблеми впливу історичного минулого на сучасну політику світових наддержав – Сполучених Штатів Америки, Німеччини та Російської Федерації – у центрально-східноєвропейському регіоні.

Причиною розпаду Першої Речі Посполитої, за словами польського журналіста, був польсько-український конфлікт, не врахування українського питання, внаслідок чого українці підписали з росіянами Переяславську угоду 1654 р, яка стала однією із найвизначніших подій у російській історіографії.

«Інколи мене питають, яка різниця між поляками та українцями і росіянами. Передусім, це наше діаметрально протилежне ставлення до свободи. З російської культури вона витерта, адже значний валив на росіян мав монгольський тоталітаризм, його ставлення до свободи людини. Бо як інакше можна пояснити, що з одного боку кордону люди люблять свободу, а з іншого – ні? Польська й українська історія має давні традиції демократії. І ця демократична культура вписана в нашу історію», – вважає Томаш Сакєвіч.

За матеріалами прес-центру ЛНУ ім. І. Франка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: