Децентралізаційний скандал: на Львівщині оживає ідея «Великої Пустомитівської громади»

14375353_565124357014077_1692891328_o

У неділю 11 серпня у селі Відники, Пустомитівського району, відбулися громадські обговорення об’єднання територіальних громад.

Для більшості мешканців Львівщини ця подія апріорі є малоцікавою. Але її значення збільшується, оскільки ця зустріч реанімувала питання «Великої Пустомитівської громади».

ІА «Дивись.Info» раніше писала про конфлікт, що виник між громадським активістом Степаном Хомуляком і його ініціативною групою з одного боку та Лисиничівською сільською радою – з іншого щодо доєднання громади цього населеного пункту до Пустомитівської об’єднаної територіальної громади. Громадські активісти стверджували, що влада не врахувала думку населення, виносячи рішення про «об’єднання із Пустомитами».

Схожа ситуація назріває і в іншому селі району – Відниках. Цей населений пункт не має власної сільської ради, а є частиною ради більшого села – Звенигорода. Депутати цього органу підтримали варіант долучення до Пустомитівської територіальної громади. Хоча проект перспективного плану, що його невдовзі має розглядати Львівська обласна рада, пропонує залучити Звенигородську сільську раду до Давидівської територіальної громади.

Цікавості цій ситуації додав той факт, що у селі Відники нещодавно було створено ініціативну групу на чолі з активістом Андрієм Думином. Ці люди стверджують, що громада їхнього села у своїй більшості виступає за долучення до Давидівської територіальної громади. Зрештою, задля доведення цього вони оголосили про збори села Відники, що і відбулися минулої неділі. Приводом до цього стало ухвалення Звенигородською сільською радою рішення про об’єднання із Пустомитівською громадою.

На тій зустрічі були присутні представники ініціативної групи, голова Давидівської сільської ради Віталій Дяків, експерти та ледь 50 місцевих жителів. Голови Звенигородської сільської ради Наталії Толопко на зібранні не було, а єдина депутатка, що прийшла на зустріч, зрештою залишила її майже на самому початку. Активістам одразу поставили на карб, що вони погано поінформували про зустріч і була відсутня Наталія Толопко.

Самі слухання радше стали поясненням для тих, хто зібрався, що мешканцям Відник може дати об’єднання із Давидівською територіальною громадою. Власне про це і говорив Віталій Дяків усім присутнім. Експерти, які приїхали до Відник, намагалися роз’яснити складні правові та економічні питання, що чекатимуть на громаду села найближчими роками, з огляду на децентралізацію. Звісно, обговорення не були повноцінними без голови сільської ради Звенигорода. Зрештою, вони і не мали якогось певного результату.

Активісти, які ініціювали проведення зустрічі 11 вересня, пояснили, що мають намір звертатися до суду для скасування рішення сільської ради про об’єднання із Пустомитівською територіальною громадою, адже воно, на його переконання, не узгоджується із думкою населення.

«Коли процес децентралізації тільки починався, я написав звернення до сільської голови Наталі Толопко із проханням повідомити час і місце проведення обговорення об’єднання територіальних громад. Це лист вона отримала 25 серпня. Відповідь надійшла із долученими протоколами із підробленими підписами. Оскільки я житель села Відники, я кожного знаю. Я всім передзвонив, окрім вчителів. Люди не ставили підписів.

Там було написано, що слухання відбулися. Що було вивчення громадської думки. Начебто була зустріч ініціативної групи, до якої входили три людини. У документі вказано, що двоє із них запропонували Пустомити, а один – Давидів. Мовляв, на основі протоколів обговорень винесено рішення про об’єднання із Пустомитівською громадою. Група виносила своє рішення на основі вивчення думки людей.

Є ще один протокол, де написано, що «ми, працівники школи, творчості та медицини підтримуємо рішення депутатів». 66 підписів. Я хотів звернутися до прокуратури, міліції, але люди мені заборонили, адже не хочуть розголосу. У сільській раді є 16 депутатів, від Відників – 3. Загалом у Звенигородській сільській раді є 3500 виборців. Думку чотирьох сіл Звенигород може не враховувати, оскільки все одно має більшість», – Андрій Думин.

Натомість Наталія Толопко запевняє, що Звенигородська сільська рада, приймаючи таке рішення, послуговувалася економічною та правовою доцільністю і підкріпила його вивченням громадської думки.

«Андрій Думин, який організував цю зустріч, нехай і відповідає за неї. Адже, згідно із законодавством, організовують збори або депутати, або голова сільської ради. Попередні обговорення були і в липні, і в червні, з ініціативи місцевих депутатів. Ми обговорюємо цю пропозицію і приймаємо її з усіх норм, які є, а саме: має бути «центральна садиба» з усіма управліннями, організаціями, з усіма фахівцями. У нашій Звенигордській сільській раді зараз нікого немає: жодної установи. Це все є у Путомитах, все створене. Так, я погоджуюся, що Пустомити далі, але робляться дороги, не перший рік ми їздимо. У Давидівської сільської ради точно така ж інфраструктура, як і в нас. Невже ви хочете сказати, що об’єднання із Давидівською сільською радою є економічно доцільним?», – Наталія Толопко.

Відтак питання долучення Звенигородської сільської ради до тієї чи іншої територіальної громади, де-факто, лишається відкритим. Навіть незважаючи на рішення депутатів. Відтак Наталія Толопко ініціювала проведення нових громадських обговорень, що відбудуться у Відниках завтра. Щоправда, цього разу на них мають приїхати вже представники Пустомит.

«Представники Пустомит будуть, Давидів я не буду запрошувати, оскільки вони раніше приїздили. Хоча сільського голову Давидова мала запросити я, а не Андрій Думан. Нам надійшли дві пропозиції: Пустомити і Давидів. Депутати винесли це на обговорення. Є колегіальний орган, є депутати, яким довірили люди. Вони більшістю проголосували за єдину Пустомитівщину», – розповіла Наталія Толопко.

Андрій Думин стверджує, що таким чином сільська голова намагається продемонструвати, що громада хоче до Пустомитівської громади, хоча, за його даними, це не так.

Пікантності ситуації додає і той факт, що чимало місцевих мешканців стверджують, що на тутешню сільську раду здійснюють тиск народні депутати Богдан і Ярослав Дубневичі. Наталія Толопко відкидає ці звинувачення.

Навряд чи тема реформування місцевого самоврядування у селі Відники може стати цікавою для широкого загалу. Але ця ситуація демонструє проблему процесу децентралізації загалом в Україні: слабка узгодженість думки громади із думкою місцевої влади щодо майбутнього об’єднання. Конкретно у випадку Відник і Звенигорода попередні висновки можна буде робити вже завтра.

Михайло ДРАПАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: